Postřehy ze zastupitelstva: pomůže centru vnitřní městský okruh?

Bylo to dlouhé a náročné zastupitelstvo. Liberec bude mít celou plejádu nových parkovacích domů, byť není jasné, zda od aut městu ulehčí nebo ne. Zadlužení z éry vlád ODSyner se protáhne o dalších deset let. Nadechnout se ale mohli lidé z bytových družstev i Františkova, kterým hrozí, že přes jejich čtvrť budou jezdit nákladní auta do nové průmyslové zóny, ale i zahrádkáři z Winterovi ulice.

 

Ačkoliv otázka bytových družstev na zastupitelstvu nebyla na pořadu jednání, družstevníci přišli. A to zeptat se právě, proč zastupitelstvo nekoná, když to za a) zastupitelé před měsícem slíbili b) v květnu uběhne 20 let od podepsání smluv a družstvům nezbyde nic jiného než naplnění smluv vymáhat soudně. Navíc, když už i Nejvyšší soud konstatoval, že dvaceti leté smlouvy jsou platné.

Dozvěděli se, že se na tom pracuje a že prý snad v dubnu. Dokonce byli div ne osočeni, proč že hned městu vyhrožují soudy a jestli to není zbytečné. Není. Starostové pro Liberecký kraj ve vedení Liberce s družstevníky doslova orají celý rok, vyhrožují statisícovými doplatky za byty, pak desetitisícovými, střídají jednu variantu za druhou, rok všem tečou nervy. Po tomhle přístupu se lidem z družstev těžko divit, že prostě už vedení města nevěří. No uvidí se v dubnu.

Dlouhého projednávání se dočkal plán městské mobility. Dominovala mu témata nového autobusového terminálu. Ten byl již připraven za minulého vedení Změny pro Liberec a byly na něj sehnané peníze z Evropské unie. Ale nebude. Město jej poslušně předalo kraji a hejtmanovi, kteří ale projekt nezvládli a Liberci zbyly místo terminálu shnilé buňky na autobusáku.

Místo toho se vymyslela varianta „Central Station“, tedy spojení vlakového a autobusového nádraží. Pěkná myšlenka, jen nikdo nemá od Českých drah a Správy silnic a železnic souhlas na to, aby se kvůli ní zrušily 3 koleje. Včera si ale město odsouhlasili zastupitelé 2,5 milionu na to, aby se na tento plán zpracovala studie. Tak snad k něčemu bude a nezůstanou nám v Liberci dalších 20 let rozpadající se stavební buňky.

Opozice také marně upozorňovala na to, že koalice plánuje výstavbu několika parkovacích domů v centru (namátkou na Rybníčku, Tovaryšském vršku nebo Nové pastýřské), ale nikde není v dokumentu zaručeno, že se náhradou uvolní jiná místa v centru a třeba „Sokolák“ se znovu stane náměstím.

Ve výsledku tak výstavba ohromných parkovacích domů může pouze navýšit parkovací místa ve městě, aniž by se prostředí centra od aut reálně vyčistilo. Kdo by ale z nových betonových parkovacích domů za stovky milionů měl největší radost, netřeba zdůrazňovat.

Velká diskuse se vedla kolem refinancování městského dluhu,  koule na noze, která Liberci zůstala jako neblahé dědictví po vládách ODS, kdy se obecní kasa stala mecenášem zdejší stavební lobby. Zastupitelé rozhodli, že Liberec bude refinancovat svůj dluh 1,5 miliardy korun, tak že prodlouží jeho splacení o deset let, do roku 2035, a bude ročně méně platit na úrocích. Do roku 2025, kdy měla původně vypršet jeho splatnost, podle náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) na úrocích zaplatí o 42 milionů korun méně. Opozice (Jaromír Baxa z LOL, Josef Šedlbauer ze Změny/Zelených) argumentovala, že je to dalších 10 let v řetězech České spořitelny, ale vzhledem k její síle v zastupitelstvu, moc nezmohla.

Naopak argumenty opozice uspěly u problematiky Švermovy ulice, která se má stát příjezdovou trasou pro plánovanou průmyslovou zónu Ostašov. Tady vedení města ani neprojednalo záležitost s místním osadním výborem, který na to má ze zákona nárok a argumenty Jindřich Felcmana ze Zelených/Změny byly tak silné a podložené čísly, že je uznal i primátor a materiál zatím stáhl.

Bylo to i tím, že chyběl, kvůli nemoci, předkládající náměstek Jiří Šolc. Ten měl předložit i další problematický bod, a to vybudování protipovodňového parku ve Winterově ulici, který má nahradit kolonii zdejších zahrádkářů. K těm se město zachovalo macešsky, když se o tom, že o své zahrádky přijdou, dozvěděli až z televize. Zde argumentačně zase uspěli Josef Šedlbauer ze Zelených/Změny nebo Jaromír Baxa z LOL.

Jindřich Felcman se postaral i pozdvižení, když se vyjádřil k opakovanému návrhu na medaili pro Jana Šebelku (ten ji nakonec, na podruhé, dostal). Jeho projev, kde shrnuje důvody, z jeho pohledu, pokrytectví vedení města, přineseme dnes v plném znění. Nakonec je dobře, že Jan Šebelka medaili dostane, jen to má svou pachuť okresní morálky. Ale kdo ho zná, ví, že se tomu zasměje nejvíc on sám.

 

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou