Tři otázky pro Jana Šebelku: přestup exprimátorky, lídr Starostů v kraji a uzavřená Zvolenská

Tak jako každou středu, id nes jsme vyzpovídali libereckého spisovatele Jana Šebelku. Tentokrát jsme se jej zeptali, v souvislosti s podáváním kandidátek, na přestup bývalé levicové primátorky Martiny Rosenbergové do pravicové ODA, na to, jestli neuškodí Starostům jejich lídr Marek Pieter při vší jejich snaze o superslušnou image i to, co říká zavření Zvolenské ulice za přehradou, na němž si město testuje, jestli by to šlo i na stálo.

Bývalá sociálnědemokratická primátorka Martina Rosenbergová přestupuje do pravicové ODA. Je to překvapení?

Víte co mě překvapuje? Že se do té politiky tak dere. Samozřejmě není sama. Někdo to k životu potřebuje. Vezměte si liberecké zastupitelstvo jméno po jménu (na kraji to nebude jiné) a máte obrázek o tom, kdo bez politických ambicí nemůže existovat. Zvláštní na tom je, že by někteří z nich měli po minulých výkonech dát zpátečku, místo toho tlučou na vrata a žadoní, aby se dovnitř znovu dostali. Otázka je, jak je možné, že jim to voliči ustavičně, dámy prominou, žerou.

Ambice Martiny Rosenbergové může poněkud osvětlit způsob, jak se dostala na místo primátorky. Pučem. Bylo třeba „zabít Sekala“, zde Jana Korytáře, což se socialistům za podpory ODS, a za nebetyčného podrazu Jiřího Rutkovského na Zuzanu Kocumovou, která ho na kandidátku „sportovců“ prosadila, podařilo. Hodnotit primátorování paní Martiny nebudu. Jednou jsem sice zapochyboval o jejím zdravém rozumu, když nechala vyvěsit na radnici olbřímí obraz Putina coby Hitlera, ale kdo si na to dnes vzpomene.

Bývalá primátorka o svém odchodu z ČSSD mluví dlouho. Neustále naznačuje, že se tam děje něco nekalého, nicméně žádné důkazy, pokud vím, nepředložila. Chvíli chtěla založit svou stranu, teď, nejnověji, vstupuje do ODA, která řídila v první polovině devadesátých let minulého století privatizaci. Vsuvka: vyprávěl mi známý, dnes už bohužel není mezi námi, jak chtěli privatizovat jeden sklářský podnik. Měli nabídku, že ji dostanou za 600 miliónů, když dají polovinu jako úplatek. Poťukali si na hlavu. Někdo si neťukal…

Zpět k otázce. Paní Martina má silné puzení se v politice angažovat, chybí jí ale instinkt. Vstupovat do totálně mrtvé strany je projevem čirého zoufalství. Ať jí je politická ornice lehká!

Už jste to zmínil minule, ale přeci: kandidátku Starostů povede Marek Pieter známý z několika kauz. Ublíží jim to? Nenaruší to jejich image superslušných kluků a holek, na které staví svou kampaň?

Popravdě je to odvaha, dát ho na první místo kandidátky! Myslím ale, že je to spíš takový test, co všechno volič unese a jak silná je dnes pozice Starostů v Libereckém kraji. Nemůžeme si přeci myslet, že by se letos do parlamentu dostali. Marek Pieter býval mladý, sympatický starosta Desné v Jizerských horách a nikomu tehdy nevadilo, že se tam dostal na kandidátce komunistů. Svolával tiskové konference a měl smělé plány, jako třeba udělat z nepoužívaného komína rozhlednu nebo zahájit stavbu rodinných domků. Skutek utek. Nakonec i z Desné zmizel. (Nevím, co po něm zůstalo, ale budova obecního úřadu je pravděpodobně nejzanedbanější radnicí na celém Jablonecku.) Dnes je z něj nečitelný politik, který se veřejně stýká s majiteli firem, kterým dává kraj zakázky, léta s Miroslavem Peltou na fotbal a neví, kdo mu to platí etc. Ale to bych jen opakoval to, co se v poslední době v médiích promlelo od A do Z.

A co se týče image superslušných kluků a holek, s tím mám trochu problém. Je pohled na ně pravdivý a zasloužený? Nebo jsou jen pod menším drobnohledem než představitelé Liberce či Jablonec nad Nisou? Kdo kontroluje starosty a radní malých měst a vesnic? Zajímají se média o to, co se u nich děje? Nepodávají si u nich kliku lobbisté? Nekrade tam náhodou někdo? Pozor, vůbec netvrdím, že se to děje! Mnohokrát mě už ale napadlo, jestli pro ně neplatí, že pod svícnem bývá největší tma a nikdo nemá žádné gebíry, ani potřebu, si na ni posvítit.

Vedení města uzavřelo na zkušební dobu Zvolenskou ulici za přehradou. Nápad má své fanoušky i odpůrce. Co mu říkáte vy?

Zavírat v Liberci jakoukoliv ulici je vzhledem ke stále se zhoršující situaci v dopravě pitomost. Nemluvě o tom, že se tato uzávěrka přímo týká stavby silnice Liberec – Jablonec nad Nisou. Řidiči musí po objížďkách jezdit buď přes Vratislavice, nebo Lukášov, což jim v druhém případě zavřená Zvolenská značně komplikuje. Jeden můj bývalý kolega to nazval ekoterorismem, s čímž se dá souhlasit, i když na druhou stranu rozumím tomu, že město nemá žádnou klidovou zónu a přehrada a její okolí se k tomu nabízí. Pokud si ale pamatuji, existovala kdysi varianta vytvořit na pravém břehu přehrady podél Zvolenské jakýsi vysutý chodník, který by složil pěším. Což by bylo docela dobré a elegantní řešení, ale určitě dražší, než postavit na silnici betonové zábrany.

Můj názor na řešení této části Liberce říkám už několik let. Přehrada? Fajn, ale chtít z ní udělat areál jako kolem té Jablonecké je utopie podobná tomu, že ODA vstane z mrtvých. Několik stovek metrů od hráze je však úžasný pozemek po bývalé Textilaně, kde by bylo místo nejen na velké sběrné parkoviště, ale na několik hřišť, park, bazén, psí hřiště a další zařízení pro volný čas. To všechno, a už vůbec ne zavřená Zvolenská ulice, pískoviště před radnicí nahradit nemůže.

 

 

Subscribe
Upozornit na
179 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou