Sedm měsíců před volbami v Liberci

Jaké je aktuální rozložení sil v liberecké politice? Kdo má a kdo nemá šanci vyhrát v podzimních komunálních volbách? Poučí se liberečtí voliči nebo budou opakovat staré chyby?

Jedním z jejich favoritů jsou Starostové v čele s Jaroslavem Zámečníkem. Jejich šance na dobrý výsledek vyplývají z několika faktů. Tím hlavním je stále oblíbený hejtman Půta, který dokázal ustát svou aféru s dotacemi a dovedl Starosty v krajských volbách v roce 2016 podruhé k vítězství. Zvítězil i v Liberci, kde Starostové porazili do té doby úspěšnou Změnu v poměru 3:1. Starostové jsou také aktuálně v opozici, takže nemusí skládat účty ze své práce, stačí, když se soustředí na kritiku ANO a Změny. Na druhou stranu liberecký lídr Starostů Jaroslav Zámečník nemá Půtovo charisma a uškodit by mu mohlo i jeho dlouholeté členství v místní ODS. Otázkou je, jak na voliče bude působit poněkud nesourodá trojice Zámečník, Šolc a Langr, která by měla tvořit čelo kandidátky.

Druhým favoritem je opět, z mého pohledu bohužel, ANO. Toto „hnutí“, je v Liberci známé tím, že v minulých volbách postavilo do svého čela neznámého Batthyányho, aby ho za dva roky i s většinou jeho spolustraníků z hnutí vyloučilo. Nové ANO, které by mělo letos kandidovat, je ale stejně neznámé, jako to v roce 2014. Stále není jasný ani kandidát ANO na primátora, členové se k liberecké politice nevyjadřují. Celostátní popularita hnutí tak do libereckého zastupitelstva opět přinese nejspíš neznámé tváře, jejichž hlavní dovedností je, že si včas podali přihlášku do úspěšného politického subjektu. Pokud voliči budou opět volit jen značku a bude jim jedno, kdo za ni kandiduje, může se do vedení města dostat třeba Lojza Novák, o kterém dosud nikdo neslyšel.

Třetím a posledním, ani ne tak favoritem, spíše kandidátem na vítězství je, či přesněji řečeno může být, Změna Jana Korytáře. Její šance uspět ale táhne dolů několik faktorů. V první řadě koaliční trápení, kdy spolu vládne Změna s jejím detailně propracovaným programem a roky odpracovanými v opozici, a na druhé straně parta amatérů z ANO, jejichž volební program se skládal zhruba z deseti jednoduchých hesel. Pro Změnu nebude lehké se vyrovnat ani s odchodem Kocumové a Baxy, kteří dosud spolehlivě fungovali jako dobrý tahák na voliče. Konečně posledním faktorem může být určitá netrpělivost voličů, kdy se skutečně dočkají slibovaných změn.

Na druhou stranu je Korytář zkušený politik, který už několikrát překvapil a umí jít tvrdě za svým cílem. Z kuloárů zaznívá, že odchod Baxy i Kocumové pro jejich malé pracovní nasazení a dlouhodobé neshody spíše přivítal. O tom, zda uspěje, rozhodnou dva faktory. Za prvé to, nakolik se mu podaří dokončit ještě před volbami rozjeté projekty. Zlevnění tepla, obnova lesního koupaliště či nové městské byty jsou krok dobrým směrem, ale sami o sobě stačit nebudou. A za druhé, zda a jak sestaví samotnou kandidátku. Pokud se mu podaří vedle osvědčených jmen získat i nové zajímavé osobnosti, nemusí být bez šance.

Na zbytek stran lze pohlížet fakticky jen jako na zbytek. Ze zastupitelstva nejspíše vypadnou KSČM, kterým sebrali část voličů ANO a SPD a také TOP 09, pokud nenajdou náhradu za Zoru Machartovou. Nejspíš se udrží silou celostátních značek ČSSD a ODS. O ČSSD nebylo celé období téměř slyšet. ODS promlouvala ústy Ondřeje Červinky více, kandidátku povede ale přesto méně známý Petr Žídek a jako trojka zde bude kontroverzní Jiří Kittner. Nově se mohou také dostat Piráti, kteří v Liberci zatím také ale příliš slyšet nejsou a není vyloučeno, že i SPD.

Matěj Medek, nezávislý politolog

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou