Chtěl bych, aby občané Liberce měli v čele někoho, kdo si jich váží

Uvědomil jsem si to při projednávání změny územního plánu, která má umožnit stavbu nové silnice do průmyslové zóny Jih.

Silnice je prý potřeba, jenže pokud vznikne, tak s ní dojde k dalšímu významnému zhoršení životního prostředí v sousední čtvrti. Ta už dnes trpí dálnicí, průmyslovou zónou, je v ní pár sociálně vyloučených lokalit. Prakticky v celé čtvrti jsou ale již dnes překračovány hlukové limity a nová silnice situaci dále zhorší.

Přitom je cesta, jak negativní dopady omezit: „schovat“ současnou dálnici pod zem povrchově vystavěným tunelem. Nejde o nic nového, podobná řešení se především na západ od našich hranic realizují poměrně často.

Vím, že o této variantě jednala s ŘSD má kolegyně Karolína Hrbková, v době, kdy měla tuto agendu na starosti. Nyní má ale územní plán pod sebou primátor Batthyány, kterého jsem v této věci interpeloval na zastupitelstvu.

A co jsem se dozvěděl? Podle pana primátora by šlo o nadstandard, ŘSD se řídí svými pravidly a není třeba mu v tom radit. Konec diskuse, dál se bude problémem zabývat jen pokud to bude nezbytně nutně potřeba. Tedy ne proto, že by to mohlo pomoci lidem v místě.

Jen málokdy člověk zaznamená tolik přezíravosti a arogance vůči obyvatelům celé městské čtvrti, jako v této diskusi.

A zase si říkám, jestli by receptem na tuto přezíravost nebylo vrácení samosprávy do libereckých čtvrtí. Přezíravost vůči problémům v jednotlivých částech města by musela nutně skončit. Představitelé těchto čtvrtí by si ji prostě nemohli dovolit. Z jiných míst také vidíme, jak efektivně mohou městské části usilovat o to, aby v nich nedošlo ke zhoršení životního prostředí. Třeba v Praze-Suchdoli radnice mnoho let usiluje o vhodnější trasu městského okruhu, než navrženou variantu procházející středem jejich čtvrti. 

V Liberci ale mají tuto výhodu jen občané Vratislavic. Ostatní části města jsou poslední desetiletí spíše obětí politické přetlačované na velké radnici, kde při výběru projektů mnohem více záleží na tom, kdo koho zná a kdo co předkládá, než na návrzích jako takových. A díky anonymitě stotisícového města to prochází.

Zřízení městských obvodů by bylo šancí, jak tenhle začarovaný kruh rozbít. Občané by měli šanci na lepší správu, než dnes. A bez ohledu na to, jestli ve vedení města bude někdo podobně arogantní, jako Batthyány, Kittner nebo někdo normálnější.

Jaromír Baxa, zastupitel Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
181 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,