Tisková konference libereckých radních jako galerie nesplněných slibů

Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci, je vhodné tyto plány porovnat se sliby obsaženými v programovém prohlášení Rady města Liberec z roku 2018.

Zrušení výběrového řízení na dodavatele parkoviště na Pastýřské

V programovém prohlášení koalice Starostů, ODS a ANO je uvedeno: „Vybudujeme novou komunikaci Nová Pastýřská, která uleví dopravě přes centrum města.“

Realita? Ještě se nekoplo. Dokonce se ještě nezačala budovat ani první etapa, tedy rekonstrukce sousedního parkoviště. Samotná ulice Nová Pastýřská je až druhou etapou této stavby. Nyní jsme se dozvěděli, že i u samotné první etapy se v tomto volebním období nestihne ani vybrat stavební dodavatel. A to proto, že vedení města nejprve výběrové řízení vypíše, až pak si ale uvědomí, že by bylo dobré vypsat ho i na navazující úsek ulice podél Tržního náměstí. Jeden krok vpřed, dva kroky vzad. Tak funguje současné vedení města.

Velký plán na nová parkovací místa na sídlištích

V programovém prohlášení koalice Starostů, ODS a ANO je uvedeno: „Budeme zvyšovat počet parkovacích míst na sídlištích.“

Realita? Primátor Zámečník ohlašuje měsíc před koncem volebního období, že představí „pilotní plán“ vzniku nových parkovacích míst na 4 vybraných sídlištích. Do této doby bylo naplněním předmětného slibu pouze jedno parkoviště vybudované u Hokejky na černo a jeden nedůstojný písečný plácek u Dobiášovy, ze kterého se bude vířit prach do širokého okolí.

Za Liberec otevřený lidem jsme v minulých měsících představili dvě ukázkové studie u sídlišť Broumovská a Gagarinova, ve kterých jsme ukázali potenciál prostoru sídlišť na doplnění nových parkovacích míst. Jsme rádi, že se nechalo vedení města inspirovat a konečně se od vzdušných zámků v podobě parkovacích domů za miliardy, popř. nedotažených plánů na zřízení modrých zón, posunulo ke skutečné práci. Z pohledu naplnění jejich slibu je to ale velmi pozdě a velmi málo.

Náš plán je popsaný zde: https://www.liberecotevrenylidem.cz/parkovani/

Rekonstrukce Uranu definitivně odložena

V programovém prohlášení koalice Starostů, ODS a ANO je uvedeno: „Najdeme řešení pro parkování návštěvníků ZOO Liberec, Lidových sadů, TUL, oblasti autobusového a vlakového nádraží.“

Neuvěřitelná fraška okolo záměru na nové autobusové nádraží a parkovacího domu dospěla do tragického konce. Pojďme si jí shrnout:

1) Na začátku roku 2019 koalice Starostů, ODS a ANO nejprve odmítla projekt Jana Korytáře na nový parkovací dům s integrovaným autobusovým terminálem a předala ho kraji. Sepsalo se první memorandum města a kraje o spolupráci a o tom, jak bude terminál s parkovacím domem hotov do roku 2023.

2) Kraj následně začal projektovat upravené řešení, které sestávalo z dvou oddělených budov – terminálu a parkovacího domu.

3) Následně kraj oznámil, že parkovací dům se nestihne připravit a o dotaci se bude žádat jen na terminál.

4) A na konci roku 2020 pak nastal definitivní obrat. Kraj s městem sepsali nové memorandum, ve kterém všem sdělili, že vlastně nový autobusový terminál není potřeba. Protože lepší je vybudovat „Central Station“ na pozemcích vlakového nádraží. Do té doby bude jako nový autobusák sloužit přízemí zrekonstruované budovy Uranu.

5) Za další dva roky se ovšem nestalo vlastně nic. Liberec doposud nemá souhlas vlastníka nemovitostí u vlakového nádraží se zřízením „Central Station“. Vše je jen chiméra.

6) A nové zázemí autobusáku místo ohyzdných buněk? Po opakovaných útrapách s projektem rekonstrukce Uranu oznámila nyní radní Loučková Kotasová, že se rekonstrukce odkládá na neurčito. Ať prý si to rozhodne nové vedení města. Nějaký parkovací dům u autobusového nádraží je pochopitelně v nedohlednu – není studie, není projekt, není nic. A na tiskové konferenci se k tomu radní ještě pohádali. Primátor Zámečník ostatní radní za jejich zamítnutí projektu zkritizoval a upozornil je, že město Liberec na tento projekt nyní čerpá úvěr s úrokem 8 %, aniž by ty peníze mělo na co použít.

Záměr bioplynové stanice

V programovém prohlášení koalice Starostů, ODS a ANO je uvedeno: „Najdeme způsob likvidace bioodpadů ve městě.“

Realita? Vedení města hned po volbách odmítlo připravený projekt na sběrný dvůr a kompostárnu od předchozí náměstkyně K. Hrbkové. Následně se vedení města pohádalo, zda na nový projekt vypisovat architektonickou soutěž. Pak tedy 3 roky (!!!) pracovalo na novém projektu sběrného dvoru a kompostárny. A nyní se radní rozhodli, že je vlastně lepší postavit bioplynovou stanici. A jsme zase na začátku. Jeden krok vpřed, dva kroky vzad.

Za Liberec otevřený lidem nicméně v dané situaci tento obrat hodnotíme pozitivně. Ideově jde správným směrem. Zřízení bioplynové stanice jsme jako součást našeho programového bodu městské elektrárny ostatně zmiňovali již několik měsíců zpátky (viz články J. Šedlbauera v červnovém a červencovém zpravodaji města Liberec). Pravdou ovšem je, že do doby realizace tohoto záměru je ještě daleko. Kompostárna mohla přitom již nyní sloužit a na režim bioplynové stanice se mohla po dokončení její investiční přípravy pouze upravit.

 

Video z tiskové konference libereckých radních zde: https://www.facebook.com/liberec/videos/425450036220251

Programové prohlášení koalice pro období 2018 – 2022 zde: https://www.nasliberec.cz/wp-content/uploads/2022/08/programove-prohlaseni-2018-2022_final.pdf

 

Jindřich Felcman, spolupředseda libereckých Zelených, člen kandidátky Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
106 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,
Včera zastupitelstvo schválilo fond na dotace pro majitele cenných historických domů – jenže to má háček. Dotace se vztahují na domy v památkové zóně,