Bitva kolem rozpočtu se nekonala

Žádná velká ani příliš ostrá debata se kolem rozpočtu na příští rok nekonala. Opozice, zejména Starostové pro Liberecký kraj, sice připravila nějakou dávku kritiky, ale vše působilo trochu unaveným a rutinním dojmem. Snad ani proto se diskuse k rozpočtu neprotáhla do ranních hodin, jak tomu bývalo nezřídka kdysi. Zastupitelstvo trvalo něco přes šest hodina většina zástupců lidu mohla být na desátou doma.

Včerejší zastupitelstvo hned v úvodu ale přineslo zajímavou právní a metodologickou otázku. Na začátku zasedání chyběli koalici ANO a Změny zastupitelé, čehož opozice okamžitě využila a prohlasovala neschválení tří bodů, například i toho, který se týkal zřízení dotačního superfondu. Když posléze koalici potřební zastupitelé dorazili, navrhl náměstek Jan Korytář, aby se body na jednání zařadily znovu.

Tím ale vyvolal nevoli u opozice, zejména u Starostů pro Liberecký kraj, kteří (opět) argumentovali porušováním zákonů. Nepřijali Korytářův názor, že zastupitelstvo může ze zákona navrhnout a přijmout jakýkoliv, tedy i odmítnutý bod na svůj program. Pro svou, vzhledem k minulosti,až podivuhodnou vstřícnost vůči opozici, se nakonec radní dohodli, že se poradí s právníky a vyžádají si závazné stanoviska příslušného ministerstva, jak v takovém případě postupovat a co jemožné. Výsledek bude zajímavý a dozajista precedentní.

Samotná debata k rozpočtu, který počítá s výdaji 2,08 miliardy, trvala překvapivě jen zhruba dvě hodiny. Jediný, kdo si připravil opoziční prezentaci byl bývalý ekonomický náměstek Jiří Šolc ze Starostů. Ale ani Šolcovo vystoupení, které potom později podpořili zástupci dalších, menších opozičních stran, nebylo nijak konkrétní a až moc se v něm mávalo klišé o projídání,zadlužování, Řecku, navyšování počtu úředníků atd. Obecné fráze na úkor konkrétní kritiky, chtělo by se říci.

Šolcovo vystoupení musel krotit i tajemník, který přítomným i sledujícím vysvětlil, jak se to má skutečně s navýšením počtu úředníků a z čeho budou financováni i jaký je rozdíl mezi samosprávou a státní správou s přenesenou působností.

Náměstci potom protiargumentovali o kolik více půjde například do kulturních zařízení (např. divadlo dostane o cca 10 milionů více než za minulých vlád), škol, komunikací a vyšší počet úředníků má například zajistit, aby se neopakovala katastrofální situace s čerpáním evropských dotací za primátorování Martiny Rosenbergové z ČSSD, kdyse muselo vracet 200 milionů korun, které mohly pomoci zkvalitnění života ve městě.

Nelze ovšem říci, že by opozice neměla v něčem pravdu. Rozpočet, oproti předvolebním slibům, nebyl rozklikávací, pro řadu zastupitelů působil nepřehledně a rozhodně nebyl projednán s veřejností. To se v minulosti rovněž nedělo (nebo pouze formálně a nedostatečně – jako v případě projednání s veřejností), ale současná koalice si to vytkla za cíl. Ten se jí ovšem, po prvním roce její vlády, evidentně nepodařilo naplnit.

Zajímavá byla debata ohledně laserové show, kterou na poslední adventní neděli narychlo uspořádala liberecká radnice. Celá akce, která potrvá zhruba 40 minut, bude stát cirka půl milionu korun, z toho, dle vyjádření primátora, který ji zaštítil, méně než 200 tisíc korun město. Jak je celá hurá akce, o které navíc nikdo do tohoto týdne nevěděl a která má údajně pomoci s propagací města a oživením jeho centra, v ostrém rozporu s postojem ANO s primátorem Batthyánym v čele, které odmítá dát 1,2 milionu korun na celý rok provozu kulturního centra v kině Varšava, vystihl ve svém přednesu David Václavík ze Starostů.

Nenápadná, ale důležitá zpráva přišla během zasedání zastupitelstva. Vládní agentura pro sociální začleňování vybrala dalších devět měst a obcí s takzvanými vyloučenými lokalitami, se kterými bude v následujících třech letech spolupracovat. Vybraná města – Chomutov, Liberec, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou se zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL). Agentura městům pomůže mimo jiné se získáváním peněz na sociální začleňování z evropských fondů.

Očekávaný ostrý boj kolem rozpočtu se tedy nekonal. Zastupitelstvo jakoby se po roce uklidnilo a začalo si zvykat na svůj kolorit. Nechybělo ani vystoupení občana Jiřího Rutkovského (USZ), který se ani po roce nesmířil s tím, že už není náměstek a o vtipy se opět pokoušel (a opět marně) Jan Marek ze Starostů. Možná za to mohl pokojný duch svátků vánočních, který dosedl i na zastupitelská srdce, těžko říci. Jestli to půjde takhle dál, čeká nás v Liberci klidný rok 2016.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web