Změna pro Liberec chce změny v koalici

 

Změna pro Liberec vyzvala klub ex-ANO k jednáním o změnách ve složení a fungování koalice. Jednat chce o personálním obsazení jednotlivých míst, rozšíření koalice o další členy a také o programových prioritách do konce volebního období.

 

„Bohužel, na jednáních zastupitelstva se stále opakují situace, kdy koaliční partner nepodpoří usnesení, která byla předtím schválena v radě města. Tomu se pro příště chceme vyhnout, proto jsme zahájili jednání i s dalšími subjekty,“ říká Kateřina Absolonová, předsedkyně klubu zastupitelů za Změnu pro Liberec.

 

Jedním z důvodů pro koaliční jednání je i situace v dopravním podniku, kde kvůli špatně uzavřené smlouvě se společností BusLine hrozí vážné finanční potíže. „Po mém odvolání z funkce místopředsedy představenstva převzali jednání se společností BusLine pánové Šulc a Batthyány. Za dva roky se jim bohužel nepodařilo vyjednat ani minimální slevu v sazbě za 1 km, naopak, BusLine již bez okolků hrozí, že pokud mu nebude po roce prodloužena smlouva, bude chtít po DPMLJ až 150 mil. Kč za údajně nevyplacený zisk z minulých let. To je zcela tristní situace, kterou bude velmi těžké napravit.“ říká Josef Šedlbauer, člen rady města. 

 

Zatímco jednání s BusLine nevedlo ze strany této firmy k žádným ústupkům, jednání s Teplárnou, resp. MVV, již své ovoce přineslo. Zde vyjednává koaliční tým ve složení Korytář, Galnor, Petrovský, kterému pomáhají externí poradci. Výsledkem je nejen dvojí pokles ceny tepla, ale zejména mnohem silnější pozice města pro další vyjednávání.

 

S většinou kolegů a kolegyň z klubu ANO je spolupráce bezproblémová, proto bychom v ní chtěli i nadále pokračovat. Rozdílné názory nejsou na škodu, pokud k sobě obě strany přistupují s respektem a s vůlí se dohodnout a najít přijatelné řešení pro obě strany. Některé změny ve složení rady města jsou z našeho pohledu již nevyhnutelné. Neudržitelnost situace vidí i někteří kolegové z ANO, proto jsme se rozhodli na toto téma otevřít oficiální koaliční jednání.

 

„Věřím, že se nám podaří potřebné změny domluvit v krátkém čase a že se podaří situaci na městě rychle stabilizovat. Koalice se nemůže utápět ve vnitřních sporech, které navíc většinou nemají věcný základ. Do konce volebního období zbývá ještě rok a půl a ten chceme maximálně využít pro realizaci jednotlivých bodů z našeho volebního programu,“ dodává Jan Korytář, náměstek primátora zvolený za Změnu pro Liberec.

 

Tisková zpráva Změny pro Liberec

 

Subscribe
Upozornit na
344 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky