Změna představila 10 bodů pro lepší Fügnerovu a okolí

Stav okolí terminálu ve Fügnerově ulici označili občané na veřejném fóru na podzim 2017 za jeden z 10 největších problémů, které by město mělo řešit. K jeho řešení se nepřihlásili ani náměstek Kysela, který má podle organizačního řádu, schváleného radou města, pod sebou čistotu komunikací a koordinaci úklidů ve městě, ani primátor Batthyány, který úkoluje městskou policii.

Problémy s chováním některých občanů nechtěl řešit ani náměstek Langr. Přihlásili se k tomu proto náměstci Korytář s Hrbkovou. Pokud se má Fügnerova a okolí zlepšit, musí zde proběhnout celá řada vzájemně provázaných změn.

Minulý týden jsme veřejně také oznámili, že se změnami začínáme, protože jsme na to již připraveni. Přesto, že většinu ploch na Fügnerově má ve své gesci náš exkoaliční partner, konkrétně náměstek Kysela, který má pod sebou jak zadávání prací TSML, tak i DPMLJ a to včetně čištění města a městskou policii, která by měla zajistit také „pořádek“, přímo primátor. Plán Změny pro Liberec pro Fügnerovu je postaven na těchto vzájemně propojených opatřeních:  

  1. Celá Fügnerova projde důkladnou očistou novým strojem s vysokotlakým parním čištěním – chodníky, odpadkové koše, sloupy i stěny terminálu. Tento stroj odstraní žvýkačky i zažranou špínu a mastnotu, KPL ho od dodavatele získali teprve v červenci. Předtím bylo nutné schválit ho v rozpočtu, vybrat vhodný typ a objednat ho. Dodavatel nedodržel původní lhůtu dodání o více než 2 měsíce.
  2. Jsme domluveni, že pracovníci KPL rozšíří služby tak, že úklid bude probíhat ve dvou směnách od 6 do 20 hodin, včetně víkendů.
  3. Provedeme renovaci všech rezavých a špinavých odpadkových košů a důkladně vyčistíme místo v jejich okolí. DPMLJ přislíbil, že do budoucna zajistí i vhodnější typy, které pak vymění.
  4. Zrenovujeme všechny lavičky včetně jejich betonových, roky nečištěných částí a prostor mezi nimi osadíme zelení a zajistíme její pravidelnou údržbu
  5. Chceme v prostoru instalovat mobilní WC pro bezdomovce a provést větší prořez keřů

 

Další opatření ale nemohou dělat již jen KPL:

  1. Budeme požadovat, aby městská policie zajistila nonstop dozor tak, aby každý, kdo porušuje městskou vyhlášku o pořádku, dostal pokutu nebo byl odsud vykázán. Aktuálně je zde permanentně porušován zákon (na zastávkách se kouří) i městská vyhláška o pořádku – pití alkoholu, odhazování odpadků, znečišťování veřejného prostranství. Jen zaparkované auto MP nic nezařídí.
  2. rozsah úklidů by měli rozšířit zejména ale TSML, které mají ve správě větší část centra
  3. chceme, aby DPMLJ rozšířil provozní dobou veřejných WC až do odjezdu posledního autobusu.
  4. s DPMLJ jsme domluveni, že již bez odkladu proběhne výměna chybějících nebo rozbitých dlaždic na terminálu
  5. Poslední opatřením je pak zadání architektonické studie na nové řešení celého prostoru do terminálu Fügnerova až po Soukenné náměstí. To chceme navrhnout ale až po volbách, pokud nám voliči dají důvěru a najdeme partnery pro novou koalici. Starostové to s největší pravděpodobností nebudou.

 

Jan Korytář k tomu dodává: „Ivan Langr a Starostové se opět snaží na poslední chvíli si přivlastnit cizí práci. Udělali to na závěr jednání s TMR, neúspěšně se o to pokusili na závěr jednání s Teplárnou, kdy Langr a Starostové chtěli odvolat Korytáře z jednání s Teplárnou, v létě pak přišli s návrhem na slevy v MHD, když předtím kryli nekalé praktiky a smlouvy v DPMLJ a roky s řešením situace v DPMLJ Změně nepomohli, čemuž učinila přítrž až protikorupční policie. A nyní, měsíc před volbami, poté, co jsme veřejně oznámili, že dáme dohromady Fügnerku, tak právě Langr zařídil přímo odvolání pouze zástupců Změny z dozorčí rady KPL a bude chtít jen „slíznout smetanu“. Lidsky odpudivé a podlé“. 

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
55 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky