Piráti si zvolili kandidáty do krajských voleb v Libereckém kraji, lídrem je Zbyněk Miklík

Piráti se po celostátním fóru strany v Ostravě soustředí na blížící se podzimní krajské volby, v nichž chtějí uspět také v Libereckém kraji. Z hlasování vzešlo deset kandidátů jejichž lídrem se stal turnovský radní a softwarový specialista Zbyněk Miklík.

První pětka kandidátské listiny pro krajské volby 2020 v Libereckém kraji:

Turnovský zastupitel a radní Zbyněk Miklík (1975) byl za lídra do krajských voleb zvolen pro své manažerské a analytické dovednosti. Ty prokazuje jak ve svém profesním působení specialisty a školitele v oblasti veřejných zakázek, ale také v práci pro město. Nebojí se zastávat objektivní kritický postoj i vůči rozhodnutím kolegů v rámci koalice, ale zároveň aktivně přistupuje k hledání hledání kompromisů. Jeho prioritami jsou otevřenost a srozumitelnost komunální politiky, transparentnost veřejných zakázek, rovný přístup a příležitosti, stejně jako eGovernment a online úřad. Z dalších témat, kterými se Zbyněk zabývá můžeme jmenovat vodohospodářství (VHS Turnov), podpora sportovních aktivit, zejména u mládeže a otevřené dotační tituly sportovním spolkům. Je ženatý a otcem dvou dětí.
Václav Židek (1980) je vedoucím Krajského expertního týmu pro dopravu a 1. místopředsedou místního sdružení Pirátů v České Lípě. V profesním životě podniká jako provozovatel e-shopu. Na krajské úrovni by se chtěl zabývat transparencí finančních toků, zejména v souvislosti s dopravní problematikou. Jeho cílem je umožnit veřejnou kontrolu těchto toků a zefektivnit jejich využití. Chce se zasadit nejen o smysluplné investice této celé třetiny krajského rozpočtu do infrastruktury a dopravních staveb, ale i do tzv. modro-zelené infrastruktury, řešící urbanistické a klimatické problémy s ohledem na harmonii městského prostředí a přírody. V neposlední řadě klade Václav důraz na eGovernment a rád by viděl veškerá data, analýzy a podobně veřejně přístupné. Aktivně vystupuje proti netransparentním výběrovým řízením, dezinformacím a klientelismu. Žije na severočeském venkově, je otcem dvou dětí a když náhodou nepracuje, věnuje se dobrovolnému hasičství a zajímá se o trvalou udržitelnost životního prostředí.
Jablonecká zastupitelka Jarmila Valešová (1982) je ekonomka a podnikatelka, v minulosti profesně působila jako asistentka auditora a finanční ředitelka. Za poslední rok u Pirátů nasbírala řadu zkušeností v komunální politice jakožto městská radní. Je členkou finančního výboru, kterému do rozpadu koalice v Jablonci předsedala a je v dozorčí radě Jablonecké Energetické a.s.  Do politiky přišla s vizí práce na otevřeném a efektivním hospodařením města. Iniciovala zavedení podrobného Rozklikávacího rozpočtu a úspěšně se podílela na hledání úspor v městských organizacích. Také na krajské úrovni by chtěla navázat na dosavadní činnost a směřování v práci s veřejnými financemi. Jarmila je trojnásobnou maminkou a ve volném čase pomáhá s vedením skautského oddílu.
Jan Tempel (1994) je opozičním zastupitelem a předsedou Kontrolního výboru v Železném Brodě. Profesně je specialistou v oboru informačních technologií, zabýval se organizací množství kulturních akcí v regionu, ale komunální politika ho přivedla též ke zcela odlišným oborům jako životní prostředí a doprava. Mezi Piráty se začlenil hned zkraje roku 2017, a také jeho přičiněním vznikla v Železném Brodě početně silná organizace. Působí v Krajském expertním týmu Pirátů v oblasti kontroly a transparence. Liberecký kraj má podle něho obrovský potenciál do budoucnosti a cítí se jako patriot, pro kterého nejsou hodnoty jako rodina, láska a čest jen prázdnými pojmy. Přál by si otevřenou krajskou politiku, otevřít kraj lidem, ukázat jim jeho kompetence a fungování a přiblížit tak zároveň i lidi kraji.
Daniela Weissová (1961) je pirátskou zastupitelkou v Turnově, kde působí ve čtyřech komisích Rady města. Současně pracuje jako dramaturg KC Turnov. Původní profesí je pedagog, byla knihovnicí, později první mluvčí svobodného Městského úřadu Turnov a také podnikala. K Pirátům se přidala v roce 2014 s tím, že politika se dá dělat i jinak. Jako svá hlavní témata vidí otázky svobody, vzdělání, kultury a sociální problematiky. Věří, že s jejich realizací jde ruku v ruce i úroveň společnosti, její morálka, hodnoty a lidství. Daniela byla oceněna Medailí starosty města Turnova za přínos demokracii. Je aktivní v mnoha oblastech veřejného života, podílela se na petici o zamezení vzniku nové obchvatné komunikace přes turnovská Luka, pravidelně pořádá mítinky u příležitosti voleb nebo výročí 17. Listopadu. Dělá radost nemocným dětem jako Zdravotní klaun, je herečkou alternativního divadla Čmukaři, působí jako lektorka a porotkyně. V České pirátské straně je členkou Republikového výboru a 3. místopředsedkyní PKS Libereckého kraje.
Kompletní kandidátní listina vypadá takto:
 
1. Zbyněk Miklík,
2. Václav Židek 3. Jarmila Valešová

4. Jan Tempel

5. Daniela Weissová

6. Marek Förster

7. Ondřej Víteček

8. Ondřej Novosad

9. Helena Vondráková

10. Petr Vyhnal

Tisková zpráva Pirátské strany

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky