Změna je proti převodu Tajchu na Povodí Labe

Současné vedení města se chce zbavit dalšího majetku. Po autobusovém nádraží, které má získat Liberecký kraj, jde o rybník Tajch ve Vesci a okolní pozemky, které chce město bezúplatně převést na Povodí Labe. Změna tento záměr kritizuje, město by si mělo tento historický majetek nechat a opravit ho za pomoci dotací.

Rybník Tajch ve Vesci patří k nemnoha místům, kde se Liberečané mohou koupat. Jeho stav tomu ale příliš neodpovídá. Nejde jen o technický stav hráze, která potřebuje opravu, ale také fakt, že rybník nebyl dlouhodobě odbahněn a do úprav jeho okolí a zázemí pro návštěvníky město dlouhodobě moc neinvestuje.

Jan Korytář k tomu říká: „Jako Změna jsme v minulém volebním období s Povodím domluvili převod hráze na město, aby se tak zcelily pozemky a mohli jsme přistoupit k vypracování revitalizace celého území a získání potřebných dotací. Bohužel schválení koupě hráze od Povodí Labe blokovala v zastupitelstvu spolu s ANO i převážná část Starostů, takže záměr výkupu nebyl těsnou většinou schválen.

Primátor Zámečník deklaroval, že součástí převodu bude i povinnost Povodí Labe do určitého termínu zajistit opravu hráze, ale z toho fakticky sešlo. V darovací smlouvě je totiž jen zcela bezzubé prohlášení, že Povodí Labe má do 31. 12. 2025 opravu hráze pouze zahájit. To znamená, že termín na potřebnou realizaci opravy a samotné odbahnění pro nového vlastníka prakticky neexistuje.

Možnost, že by mohlo město pozemky a hráz získat zpět, tak v budoucnu bude pouze na libovůli Povodí Labe. Problém tak Starostové pouze odsunuli, ale nevyřešili, pozice města ovlivnit budoucnost tohoto areálu se tak prakticky zhoršila.  

„Zbavování se historického majetku poukazuje na bezradnost vedení města a neschopnost efektivně využívat různých dotačních zdrojů. Takto se odpovědný hospodář nechová.“ uzavírá Korytář.

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky