Liberecký kraj má první potvrzený případ koronaviru. Přečtěte si doporučení hygieniků

V Libereckém kraji byl potvrzen první případ onemocnění virem COVID-19. Jedná se o ženu ve věku 59 let, která se vrátila před cca dvěma týdny z Itálie. Informaci potvrdilo vedení Libereckého kraje.

Liberecký kraj dnes potvrdil informaci vydanou ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem o prvním případu onemocnění virem COVID-19. Pacientem je devětapadesátiletá žena, která se vrátila před zhruba dvěma týdny z dovolené v Itálii. Nyní je hospitalizována v Krajské nemocnici Liberec. Průběh onemocnění u pacientky zatím není závažný.

„Informaci o hospitalizaci pacientky mohu za Liberecký kraj potvrdit. Nechci však v žádném případě strašit a ani situaci zlehčovat. Přesto současné dění považuji za vážné a složité. Musíme to zvládnout, nejenom každý sám za sebe a svou rodinu, ale také všichni společně,“ uvedl ve středu 11. března v pozdních večerních hodinách Martin Půta, hejtman Libereckého kraje na svém facebookovém profilu.

Krajská hygienická stanice ke dni 12. března provedla 50 odběrů, na výsledek 12 testů se doposud čeká. Jeden z nich byl ve středu 11. března v pozdních večerních hodinách pozitivní. Hygienici teď prověřují, s kým přišla žena do styku.

„Dalo se očekávat, že i v Libereckém kraji se objeví pozitivní nález. Není nutné panikařit, ale prosím všechny, ať dodržují základní hygienická pravidla a vyhýbají se větším shromážděním. Dnes se sejdeme na Krajském úřadu Libereckého kraje a budeme aktuální situaci řešit. Ve 13 hodin zasedá krajská epidemiologická komise, kterou jsme svolali,“ dodal MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví.

Zpráva Krajské hygienické stanice v Liberci

V Libereckém kraji evidujeme první případ onemocnění COVID-19 způsobený novým koronavirem.

Jedná se o ženu, ročník 1961, která byla lyžovat v Itálii v oblasti Val Gardena. V současné době probíhá epidemiologické šetření – zjišťování jejích úzkých kontaktů. Žena je hospitalizována na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci. Onemocnění má mírný průběh.

Zdůrazňujeme, že osoby, které se vrátily z Itálie počínaje dnem 7.3.2020 mají povinnost uloženou mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví zůstat po dobu 14 dnů v karanténě.

Doporučujeme, aby osoby vracející se z jiných zemí, kde se onemocnění způsobené novým koronavirem šíří také – zejména Francie, Švýcarsko, Rakousko – Tyrolsko, Španělsko zůstaly též po dobu 14 dnů doma, omezily kontakt s ostatními, sledovaly svůj zdravotní stav a v případě zdravotních potíží volaly své praktické lékaře nebo na linku 112.

Prosíme občany, aby nevyužívali informační linky k získávání obecných informací, které jsou dostupné na webovských stránkách mj. KHS LK, MZ ČR, SZU, WHO.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky