10 milionů pro S Group od města? Změna je proti

Deset milionů korun z městské kasy má získat společnost Sport Facility Management (SFM) Liberec na náhradu škody vzniklé pandemií koronaviru. A to i přesto, že provozovatel Arény a přilehlých sportovišť není městskou společností, ale patří do skupiny S – Group (Syner), jedné z nejúspěšnějších firem na Liberecku.

 

„Způsob, jakým se vedení města staví k požadavku Syneru, považuji za ostudný a samotný požadavek za problematický. Nejbohatší firma se postaví s nataženou rukou k městu, které má finanční problémy a ještě ji není  hloupé ve frontě na pomoc předbíhat ostatní. “ říká k situaci Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

 K žádosti SFM Liberec se rozpoutala minulý týden na zastupitelstvu tříhodinová debata. Na schválení tlačili zejména Starostové a ODS. Zastupitelé nakonec tento bod přeložili na mimořádné jednání 7. května. „39 zastupitelů se v době koronakrize sejde jenom proto, aby přednostně schválili peníze pro nejbohatší firmu v regionu? Tohle se může stát jenom v Liberci,“ dodává Jan Korytář, který podobný přístup kritizoval již jako opoziční zastupitel, když v Liberci vládla ODS.

 Změna pro Liberec navrhuje podmínit případnou podporu několika požadavky:

Podporu schválit až ve chvíli, kdy budou jasné požadavky městských společností jako ZOO nebo divadlo, které jsou krizí postižené stejně a kdy bude jasné, kolik bude činit propad daňových příjmů pro městský rozpočet.

Podporu poskytnout nikoliv jako dar nebo příspěvek, ale pouze jako půjčku a to z fondu, který by byl přístupný také dalším firmám a organizacím přímo postiženým opatřeními proti šíření koronaviru.

Podporu schválit jen v případě, že firma SFM zpřístupní pro zástupce města účetnictví min. dva roky zpět, aby bylo možné zjistit, jak ziskový provoz městské arény je. Koncesní smlouva toto městu bohužel neumožňuje.

Podporu schválit jen v případě, že se na krytí ztráty bude podílet také vlastník SFM minimálně ve výši 50 %.

 „Opatření týkající se koronakrize zasáhla mnoho lidí, neziskovek i živnostníků, nebo menších firem. To by mělo město řešit v první řadě a ne sanovat hospodaření S Group. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že peníze pro Syner Starostové spolu s ODS a ANO, kteří mají v zastupitelstvu většinu, nakonec prosadí“ uzavírá Korytář.

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky