Spor o Turów: Petice není uzavřena, petiční výbor vyzve komisi k reakci

Petiční výbor Evropského parlamentu dnes projednal petici Libereckého kraje proti pokračování a rozšiřování těžby v polském hnědouhelném dole Turów. Před Petičním výborem vystoupil online také krajský radní resortu životního prostředí a zemědělství Václav Židek.

„Situace se nijak bohužel nezměnila. Dopady činnosti polského dolu na české území jsou prokazatelné. Snažili jsme se najít smírně řešení dva roky a jako dobří sousedé jsme několikrát navrhovaly dohodu, která bude dlouhodobě a účinně chránit české obyvatele a území před negativními vlivy těžby,“ uvedl na jednání Petičního výboru radní Židek.

Evropský soudní dvůr vydal letos v květnu rozhodnutí o předběžném opatření ve formě pozastavení těžby, to však Polská republika nerespektovala a v těžbě polská společnost PGE pokračovala dál. Polské republice byla za nedodržení zmíněného opatření uloženo penále ve výši 500.000 eur denně. Ani to zatím Polsko Evropské komisi neplatí. 

„Petiční výbor jsem jménem Libereckého kraje požádal o dvě věci. Zaprvé o apel na Soudní dvůr Evropské unie ve smyslu zvýšení finanční sankce, která by byla funkční a jejíž výše by konečně přiměla polskou stranu ihned. jednat. Účelem finančního postihu je vymoci předchozí nedodržené předběžné opatření a aktuální sankce v tomto selhává. Zadruhé bychom chtěli, aby petice byla projednána na plénu Evropského parlamentu,“ doplnil Václav Židek.

Místopředsedkyně Petičního výboru EU Tatjana Ždanoka uvedla, že petice zůstane zatím otevřena. Současně se výbor obrátí na Evropskou komisi, aby reagovala a aktualizovala situaci. Petiční výbor bude rovněž čekat na výsledek jednání mezi oběma národními vládami.

Liberecký kraj chce dlouhodobě řešit spor tak, aby ochránil obyvatele a české příhraniční území před negativními vlivy rozšiřování těžby v polském hnědouhelném dole Turów.

Tisková zpráva Libereckého kraje

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky