Vybrané body, které se budou probírat na zasedání zastupitelstva 31. 10. 2013

Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město nevýhodných smlouvách uzavřených v minulosti k radosti místní podnikatelské lobby a ne na neziskovkách, které za pár korun dělají potřebnou práci. Prodávat se má i veřejná komunikace před Zlatým lvem nebo (opět) měnit plochy neprivatizovatelné zeleně na lépe prodejné parcely. Vedle toho chce vedení města řešit pravděpodobně neplatnou smlouvu na úrokové zajištění podepsanou Jiřím Kittnerem.

Bod č. 4 – úrokové zajištění dluhopisu

Vedení města chce řešit další dědictví po někdejším primátorovi z ODS Jiřím Kittnerovi, který svévolně podepsal smlouvu na úrokové zajištění městského dluhopisu. Přitom právní analýza z tohoto roku ukázala, že je smlouva neplatná. Tento krok Jiřího Kittnera přitom mohl stát město až stovky milionů navíc.
Situací se začali zabývat členové Změny pro Liberec a zmíněná analýza poté jejich postoje potvrdila.  Dnešní vedení města předkládá návrh na řešení situace České spořitelny, ačkoliv vlastně nepřekládá. V materiálech pro zastupitele je pouze důvodová zpráva, samotný návrh České spořitelny chybí. Více zde.

Bod č. 5 – (ne)odpuštění dluhu za energie pro o.s. Liberecké fórum

Občanské sdružení Liberecké fórum funguje už řadu let a poskytuje prostor pro děti a mládež zejména ze sociálně slabších vrstev. Představitelé občanského sdružení  jsou ve své práci úspěšní, když se jim daří dávat dětem jinou možnost trávení volného času, než která jim hrozí na ulici, ale kterou by si samy nemohli dovolit. Pracovníci sdružení se dostali tento rok do tíživé sociální situace, která jim nedovolila splácet částky za energie a nyní dluží městu zhruba 27 tisíc korun. Kvůli tomu jim hrozí výpověď a zánik jejich komunitního centra.
Bude zajímavé sledovat, jak se k případu postaví vedení města i zastupitelé, zejména ti z nich, kteří s bohorovností přehlíželi a přehlížejí, kolik peněz z městské kasy jde na podporu například „sportovního“  byznysu místní oligarchie. Více zde.

Bod č. 10 – záměr prodeje komunikace u Zlatého lva

Nadnárodní společnost, která provozuje Grandhotel Zlatý lev nabízí městu, že za 6 milionů korun nakoupí část Gutenbergovy ulice, respektive její spodní část u libereckého zámku. Důvodem je vybudování a dobudování komplexu hotelu. Jaký to bude mít vliv na průchodnost i užívání zóny, není jasné a jistě se o tom bude debatovat. Více zde.

Bod č. 24 a I. informace – otázka hazardu

Ve dvou bodech vedení města představuje svůj postoj k hazardu, který od dob ODS sužuje celé město. V obecné vyhlášce navrhuje vyškrtnutí několika málo míst, kde je možné provozovat hazardní přístroje i činnost. I tak zůstane ve stotisícovém Liberci 102 provozoven, kde je možné na hazardním byznysu dále bohatnout.
V dalším bodu seznamuje vedení města zastupitele nejen se svou strategií „boje proti hazardu“, ale i s nářky hazardních baronů na to, jak je na ně Liberec zlý. Pikantní je, že město spolupracuje se společností CIAR, která má údajně pomáhat patologicky ohroženým hráčům. Tuto společnost ale dlouhodobě kritizují ostatní občanská sdružení (např. o.s. Brnění) celorepublikově se věnující hazardu, za to, že se jedná o největšími hazardními firmami nakoupenou vějičku, která má sloužit jako alibi pro další hazardní byznys. Více zde a zde.

Bod č. 27 – opětovný návrh na 71. změnu územního plánu

Jak jsme psali před měsícem – evergreen letošní liberecké politiky. Po opakovaných pokusech v minulosti schválený bod , nyní jde do zastupitelstva poněkolikáté, s dalším rozšířením. Vedení města v této změně územního plánu dokázalo prosadit, že se má týkat klíčových městských pozemků (např. téměř 20 tisíc metrů zeleně pod Makrem v Doubí). Ovšem některé z nich jsou (například zmíněná parcela v Doubí) na seznamu neprivatizovatelného majetku.  Tlak na změnu povahy pozemků dává tušit, že je chce v budoucnu radnice prodat za účelem výroby nebo výstavby, ač to oficiálně vedení města popírá. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
„Moc korumpuje a moc absolutní  korumpuje absolutně“,  řekl kdysi v 19. století jeden anglický historik a jak se jinak ve svém díle v lecčem