Ze Zelených jsem vystoupil. Jaká bude nová krajská koalice je zatím ve hvězdách

Kolem náměstka hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství Josefa Jadrného je v poslední době rušno. O víkendu ho kolegové sesadili z funkce krajského předsedy Strany zelených. Nyní už dokonce ve Straně zelených není. V rozhovoru vysvětluje svůj pohled na odvolávání Zuzany Kocumové, názorovému rozkolu v klubu Změny pro Liberecký kraj a v krajské Straně zelených i budoucí možné koalici.

O víkendu jste přestal být krajským předsedou Strany zelených. Zaznamenal jsem váš komentář, že vás to nepřekvapilo. Neboť velký vliv mají v kraji Zelení z Liberce. A ti jsou silně provázaní se Změnou….

Když jsem před dvěma roky Zelené po určitých hádkách a bojích přebíral, chtěli jsme je stabilizovat. Vzal jsem to pod podmínkou, že si vytipujeme někoho mladšího, který to poté převezme. Od začátku jsem si myslel na Míru Baxu. Je to zelený člověk, líbí se mi jak dělá politiku. S tím jsem do toho šel. Nějaký čas byl klid a fungovalo to. Pak jsme se ale zase začali hádat. Byly tam dva vlivy. Jeden prosazoval politiku zelenou, ekologickou, druhý protikorupční. Kam se řadili hlavně liberečtí Zelení, kteří jsou hodně propojení se Změnou a Honzou Korytářem. Je třeba si uvědomit, že politická strana Změna je vlastně Honza Korytář a Zuzka Kocumová. Kolik znáte členů Změny? Je to 10 až 15 lidí.

Je pravda, že v Liberci má Změna a Zelení koalici a v obecném povědomí splývají v jeden celek nazývaný Změna…

Pokud to budou dělat ve městě jak jsou zvyklí, je to v pořádku. Pokud se šlo do krajské politiky, kde jsme se s Honzou Korytářem před rokem politicky rozešli, tak on si k sobě stáhnul tu libereckou část Zelených.

Na kraji sedí pět zastupitelů se Strany zelených. Kdo tedy teď kam patří?

Ve Straně zelených zůstal Jaromír Baxa a Miroslav Hudec. Ivan Kunetka přerušil členství, Alena Losová a já jsme vystoupili. Už jsem se dál nechtěl prát. I teď jsem chtěl, aby to po mně převzal Míra Baxa. Tomu se do toho ale asi nechtělo.

Jaromír Baxa má ale také velmi blízko ke Změně?

Je ale inteligentní a rozumný. Ale nechtělo se mu asi vstupovat do něčeho co je rozhádané. Tak to vzal Pepa Šedlbauer.

Ten ale je také z akademických kruhů, stejně jako Baxa…

Ale on je z 90 procent Změnař, a jen z 10 procent Zelený. Byla varianta, že budu nadále Zelený v místě svého bydliště v Janově Dole. S celorepublikovými Zelenými nemám žádný problém. Ale nelíbí se mi, aby za mě jako Zeleného vyjednával někdo, kdo je vlastně Změnař.

Jak to bude na kraji? Když k vám třem připočítám ještě Ivanu Hujerovou, která z klubu Změny pro Liberecký kraj už před časem vystoupila – tak vytvoříte nějaký vlastní klub?

To už nesouvisí tolik se Zelenými. To se zatím tvoří a vyvíjí.

Pokud by do krajské koalice vstoupila ODS – a Starostové přiznali, že s nimi o nějaké formě spolupráce jednají – tak Strana zelených prohlásila, že by v tom případě odešla do opozice. Vy ale už Zelený nejste..?

Do opozice by v tom případě šel Jaromír Baxa a Miloslav Hudec.

Na minulém bouřlivém zastupitelstvu došlo k odvolání Zuzany Kocumové. Myslím, že bylo provedeno nešťastným způsobem, a poškodilo politicky jak Starosty, tak Změnu pro Liberecký kraj. Nešlo situaci vyřešit nějak jinak?

Snažili jsme se tuto situaci řešit od května. Kdo ji řešil špatně, kdo více, kdo méně, těžko říci. Problémem bylo, že se naše názory dlouhodobě rozcházely a bylo to vyvrcholením nějakého dlouhodobého procesu. Tohle politikaření, že pořád řešíme radu a vlastně sami sebe, mě vadilo. Zdržovalo mě to od práce. Nejsem na to zvyklý, neustále se hádat, jsem z byznysu. Proto jsem se odvázal od Zelených. Je to pro mě hrozná brzda. Chci abychom něco odpracovali a zbylo po nás něco smysluplného. A ne že budou probíhat pořád nějaké boje.

To je ale politika…

Neříkám že ne. Mě to ale nebaví, nenaplňuje mě to. Víc mě zajímá reálná práce.

Krajská koalice se prakticky rozpadla. Jak se to bude vyvíjet dál?

Jaký to nabere směr, je teď trošku ve hvězdách. Nyní se to řeší a dokud se něco nedohodne, nechceme s tím jít na veřejnost. Je pravděpodobné, že vzniknou ze Změny pro Liberecký kraj dva kluby. Ty budou vyjednávat každý sám za sebe.

Což už se asi děje?

Ano, což už se děje. Jak to dopadne, zatím není jasné.

Moje spekulace je, že vznikne menšinová koalice s vaší částí Změny a Starostů?

Menšinovou koalici ale mohou postavit i Starostové sami. Nyní se řeší varianta menšinové koalice, za jakých podmínek bude. Ale také v úvahu připadá většinová vláda, s kým a za jakých ústupků bude možná. Radních je jenom devět.

Momentálně jenom osm. Už se ví kdo nastoupí na zdravotnictví místo Zuzany Kocumové. Rozhodne o tom už příští krajské zastupitelstvo v úterý?

Je to možné, ale nepravděpodobné. Teď to vypadá, že rada bude ještě měsíc fungovat v osmi.

Vystoupil jste od Zelených. Jakou vidíte svoji politickou budoucnost za dva roky?

Tuhle otázku mi dala i manželka. U Zelených jsem byl dlouho. Vazby tam mám poměrně dobré. Budu asi pracovat jako poučený aktivista. Další možností je, že jako nezávislý budu spolupracovat s nějakou stranou, pokud bude zájem.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32