Tři otázky pro Jana Šebelku: Starostové, miliardář Dědek a Peltova kauza

V dnešních Třech otázkách pro Jana Šebelku jsme se ptali na témata de facto jablonecká. Konkrétně na aktuální vstup jabloneckého miliardáře Dalibora Dědka do politiky, na možný úspěch či neúspěch Starostů, se kterými svůj osud spojil i na další osudy kauzy kolem bývalého bosse českého fotbalu Miroslava Pelty.

Minulý týden v médiích rezonoval vstup dalšího miliardáře do politiky. Tentokrát je jím Dalibor Dědek a ulovit jej měli Starostové, kteří chtějí ve volbách deset procent (Jan Farský). Neulovil ale spíš Starosty Dalibor Dědek a neoligarchizuje se nám politika v republice už trochu moc?

V tomto případě si to nemyslím, i když z některých jeho mediálních vystoupení vyplývá, že se do politiky již delší dobu chystal. (Než by mě někdo do politiky dovlekl, radši budu tím, kdo si vybere. Udělal jsem si takovou svou selekci a vyšli mi Starostové, kde to na mě působí jak ve firmě – relativně rychle se rozhodují, fajn atmosféra, příjemné.) Pan Dědek, jak to zvenku vypadá, do toho jde „srdcem“ a svou vizi slušných lidí v politice myslí upřímně. Přestože jeho hledání těch, kteří by měli z parlamentu vytlačit neslušné politiky, zní opravdově, vyznívá naivně. Kdo je  slušný? Kdo je neslušný? Ukáže pan Dědek na někoho konkrétně a bude ty, kteří se na jeho výzvu přihlásí, nějak lustrovat a posadí je na detektor lži, aby zkoumal jejich pohnutky ke vstupu do politiky?

Pozoruhodné je v této souvislosti jeho vyjádření  k případnému volebnímu zisku STAN. Jeho odhad je dvacet procent, což je ještě naivnější představa než vyhnání neslušných politiků z parlamentu. To  není přání, které se stalo otcem myšlenky, ale čiré snění. Nedávno jsem na tomto místě psal, že Starostové (nezaměňovat za STAN!) myslí na vítězství v Libereckém kraji se čtyřiceti procenty. Což bych si uměl, vzhledem k jejich dominantnímu postavení v tomto regionu, představit.  Volební zisk STANu to ale na celém území Čech a Moravy ovlivní minimálně. A do třetice páně Dědkova naivita. V úterý (včera) se objevila v médiích informace o tom, že chce vytvořit „nadstranickou radu moudrých“, která by STANu radila, co a jak má dělat. To už majitel Jablotronu, jehož podnikatelské i nepodnikatelské aktivity sleduju s velkými sympatiemi a obdivem, docela přehnal. Za prvé asi netuší, že politik je druh homo sapiens, který je zahleděn sám do sebe jako legendární Narkissos, žádné rady nepotřebuje. Za druhé, všechny pokusy vnést do politiky „civilní pohled“ či selský rozum, dosud ztroskotaly. Mašinérie zvaná Parlament ČR je z tohoto pohledu neporazitelná. O tom, že je pan Dědek v tomto poněkud mimo, svědčí i fakt, že začal jednat s Tomášem Halíkem, jehož nenávistné výpady proti prezidentovi Zemanovi, jeho pohrdání plebsem i neobjasněné akademické tituly žádné hlasy STANu nepřinesou. Naopak. To je cesta do pekel, což s chlapíkem, jenž má k ďáblu zřejmě dost blízku, tak velké překvapení nebude.

Může nezpochybnitelná osobnost Dalibora Dědka pomoci STANu do parlamentu?

Myslím, že ne, přestože je známý miliardář, filantrop a podnikatel, kterého zaměstnanci  milují. Stačit to nebude třeba i proto, o čem jsem se již zmínil. Dalším důvodem, a ten už s ním nesouvisí, může být značka STAN, která není v Libereckém kraji zavedená. Zde má většina lidí v povědomí označení Starostové, což může v mnohých hlavách způsobit chaos. A téměř opačně to platí pro zbytek republiky. Nevím, jak s tímhle problémem volební mozky STANu pracují, ale je to, z mého pohledu, jeden z veledůležitých bodů, na němž budou výsledky voleb záviset.

V žádném případě to nezafunguje tak, jak jsem si přečetl v liberecké mutaci MFD, kde se psalo o tom, že kandidátku Starostů (STANu?) v Libereckém kraji povede kontroverzní Marek Pieter: „Starostům to ovšem může být fuk. S podporou Dalibora Dědka mají v Libereckém kraji na to, aby porazili jinde favorizované ANO.“

Kauza kolem Miroslava Pelty a zneužívání sportovních dotací se pěkně rozrůstá. Sledujete jí? Je český fotbal i sport obecně vůbec vyléčitelný z korupce?

Na otázku jestli ji sleduji odpovídám – nijak moc. Je to jen další kauza z mnoha a pochybuji, že se něco vyšetří. Nedej Bože, že by Miroslav Pelta skončil v teplácích. To, že se na ministerstvu školství vždy podivně peníze rozdělovaly, je obehraná písnička. Ostatně, nejen na tomto ministerstvu, ale i na Libereckém kraji, kde to dřív (za ODS a za ČSSD) bylo do očí. Dnes se to už buď neděje, nebo víc sofistikovaně. Na otázku, je-li český fotbal i sport obecně vyléčitelný z korupce, odpovědět nemůžu, neboť k tomu nemám dost informací. Když se ale vrátím k Miroslavu Peltovi, pak je jisté, že je nevinen. Proč? Protože to říká jeho mateřská ODS.  

Subscribe
Upozornit na
82 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32