Martin Kameník z Oživení: politici chtějí stále hlavně pěstovat svůj byznys

S končícím rokem nás napadlo oslovit známé tváře z prostředí organizací, které se věnují korupci a klientelismu a boji proti nim. Zajímal nás jejich názor na právě uplynulý rok, který se zdá být v českém prostředí v lecčem zlomový, ale i otázky, kam by na poli boje proti korupci měla napnout své úsilí nová vláda, ať bude jakákoliv i to, kam bude nebo může směřovat celá naše země.

Jak hodnotíte právě končící rok? Byly v něm nějaké momenty, které vzhledem k Vaší práci stály za zaznamenání?

Určitě byl hodně důležitý. Z hlediska prosazování transparentnosti za pozornost stálo hlavně schválení zákonu o registru smluv, rozjezd nového úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran nebo nová pravidla a registr o střetu zájmů.

Oživení je u nás známá profesionální organizace, která bojuje s korupcí. Přes to, že korupce není tak žhavým tématem jako například před pěti lety, pořád hýbe společností, což bylo vidět i na letošních volbách. Změnilo se její vnímání u české společnosti?

Korupce je v naší společností vnímána jako problém dlouhodobě. I průzkumy veřejného mínění ukazují, že i když není na prvním místě, objevuje se vždy v první pětici. Vnímání korupce se tedy určitě trochu změnilo, země zažívá hospodářský růst, stát a lidé bohatnou a korupci nevnímají jako kardinální problém. Myslím ale, že si jsou lidé pořád vědomi, že korupce brzdí rozvoj a prosperitu země.

Ještě se vraťme k těm letošním volbám, přeci jen dost zamíchaly kartami na politické scéně a de facto zvítězily strany, kterým se říká protestní. Bude to mít na boj s korupcí nějaký vliv nebo je to jen tématem pro politickou sebeprezentaci?

Určitě to bude mít vliv. Těžko však hodnotit jaký, jelikož jsou mezi nimi propastné rozdíly v představách o řízení státu včetně názoru na boj proti korupci. Každopádně lze v této agendě očekávat vyšší míru populismu a méně racionality.

Ať bude vláda ustanovená jakákoliv, jaké by měla mít priority co se potírání korupce a klientelismu týče?

1) zákonem garantovanou nezávislost státního zastupitelství (pojistky proti odvolání nejvyššího státního zástupce) 2)zprůhlednění zakázek malého rozsahu 3) reforma vnitřní kontroly a řízení ve veřejné správě

Nevnímáte jako problém, že stále více vlivných podnikatelů vstupuje do politiky? Druhý nejbohatší Čech je už jmenován premiérem. Nebo je to naopak dobře, že mohou říci, že hrají s otevřenými kartami?

Samotný vstup bohatých lidí do politiky problém není, jde de facto o přirozenou záležitost. V naší politické kultuře se však obávám, že u těchto lidí převažují motivy dále rozvíjet nebo ochránit svůj byznys. Zatím, mě žádný z již aktivních bohatých politiků nepřesvědčil o opaku.

S obměnou politické reprezentace přichází i útok na nevládní sektor, přitom na boj s korupcí se již dlouhé roky v Čechách nedávají téměř žádné peníze (tři miliony korun ročně pro několik organizací, které o ně žádají). Neobáváte se tohoto trendu?

Obavy jsou na místě. Nejde přitom ani tak o peníze ze státní kasy jako o celkovou dehonestaci takových organizací a podkopávání důvěry v jejich funkci v demokracii. Zatím to v ČR není takový problém, ale pokud většina naší politické reprezentace podlehne této rétorice a občané to budou tolerovat, může to v budoucnu vést k destrukci organizované občanské společnosti jak se to děje např. v Maďarsku nebo Rusku. Je to jako kdyby se demokracie střelila do vlastní nohy.

Díky za rozhovor

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32