Duel kolem hazardu v Liberci: Šolc versus Šedlbauer

Hazard je bolavé, ale i zásadní téma liberecké politiky současných dní. Děje se kolem něj mnohé. Jednou se zakáže, pak za podivných okolností znovu povolí, mezitím v sousedním Jablonci místním došla trpělivost a zakázali si jej v referendu, což někteří liberečtí politici otevřeně berou jako inspiraci. Přinášíme pohled dvou libereckých zastupitelů, kteří se hazardu asi nejvíc systematicky ze všech věnují – Josefa Šedlbauera ze Změny pro Liberec, který proti hazardu bojuje dlouhodobě a Jiřího Šolce ze Starostů pro Liberecký kraj, který naopak hájí jeho místo ve městě. 

Josefu Šedlbauerovi s spolu s kolegy ze Změny podařilo na Vánoce 2016 prosadit zákaz automatů ve městě. Ten ale vydržel sotva půl roku, v létě 2017 jej liberečtí zastupitelé opět vrátili do hry, v čemž se angažoval i Jiří Šolc ze Starostů. Ten argumentuje velkými výpadky pro městský rozpočet, jehož je hazard slušným zdrojem příjmů. V současné době se ladí forma alespoň nějakého omezení hazardu, byť jednání již několikrát selhala. Oběma politikům jsme položili stejné otázky ohledně hazardu v Liberci. A jaké jsou jejich odpovědi?

V sousedním Jablonci nad Nisou proběhlo referendum, v němž se občané dost jasně vyjádřili, že si tam hrací automaty nepřejí. O referendu se spekuluje i v Liberci a všude, kde se k tomuto tématu konalo, byl hazard jednoznačně odmítnut. Nabízí se tedy otázka: proč by politici měli podporovat přítomnost hazardu v obci, když si jej evidentně občané nepřejí? A byl byste pro referendum i v Liberci?

Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec): Ano, jsem pro referendum. Správná otázka by byla: „Jste pro to, aby mohla v Liberci vznikat bez omezení kasina s hracími automaty?“ Přesně to, co loni schválilo liberecké zastupitelstvo. Odpovězte si sami.

Kvůli takové blbosti ale lidé k referendu sotva přijdou. Navíc podmínka účasti 35% voličů pro platnost referenda je tvrdá. Jestli má mít referendum šanci na úspěch, musí jít o otázku na zákaz hracích automatů podobně jako v Jablonci. Jedině pak totiž nemůžou zastupitelé vůli lidí ve městě ignorovat a to je motiv, proč k referendu jít.

Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj): Myslím si, že je lepší rozumná regulace než prohibice. Každopádně je referendum důležitá součást demokracie a za férových podmínek bych i já pro něj byl. Ty férové podmínky jsou důležité – prvně skutečně férová debata a také férově položená otázka. Zrovna v Jablonci byla otázka položena poměrně nesrozumitelně a myslím, že mnozí se rozhodovali pouze pocitem líbí x nelíbí, bez dalšího zvážení souvislostí. Město totiž může zakázat jen malou část hazardu, sázky, hraní na internetu a kvizomaty ty tyto zákazy nijak nepostihnou – tudíž v Jablonci budou mít hazard nadále, jen město z toho žádné daňové příjmy neuvidí. 

 Hazard přináší do městské kasy slušné zisky. Po novelizaci zákona se počet heren dokonce navýšil a tak v Liberci jde až o sto milionů korun ročně, které město na hazardu získá. Proti tomu stojí skutečnost, že jen v Liberci se prohraje ročně 4x více, roste kriminalita, přítomností heren se znehodnocují celé čtvrti, tedy i majetek občanů. Opravdu se vyplatí mít hazard ve městě?

Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec): Každý, kdo pracuje se závislými, za první pravidlo ke zlepšení uvádí snížení dostupnosti. V hazardu je to totéž. Problémových hráčů, kteří sebou strhávají svoje rodiny a okolí, prostě se sníženou dostupností nebude tolik. I kdyby taxíky s volným svozem do kasin v okolí města stály rovnou před radnicí. Ono těch kasin v okolí moc nevznikne, Jablonec je mimo hru a každá obec, která si myslí, že bude na hazardu vydělávat desítky milionů zadarmo, brzy zjistí, že se šeredně plete.

Město přístupem k hazardu dává hlavně signál svým obyvatelům. Podstatné omezení nebo zákaz hazardu znamená bezpečnější město, ulice bez zalepených výloh heren a vyšroubovaných nájmů provozoven, které můžou přivést do veřejného prostoru pestrost a nový život. Nakonec je to prostě otázka na město, ve kterém chcete žít svůj život. Jak si ho ceníte?

Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj): Ta otázka je opravdu neslušně návodná. Nemáte pravdu skoro v ničem. Obecně kriminalita statisticky (nikoli pocitově) klesá v celé republice a ve srovnatelných městech (Brno, Jihlava kde prohibici mají) není ve veřejných databázích k dohledání žádný zásadně výrazný pokles kriminality. Tím významným myslím např. o 20 %, aby to stálo za ty zahozené (vlastně každoročně utracené) příjmy. Hazard tu byl, je a bude vždy, nemusí se nám to líbit, ale je to legální podnikání jako každé jiné a město má z jedné jeho části legální výnosy. Podobně jako má město z část DPH z piva a kořalky, které také a ještě více ničí rodiny … zakazuje snad kvůli tomu někdo hospody? Pro městský rozpočet je 100 Mil Kč naprosto neopominutelná částka. Pokud by se tento příjem referendem zrušil, musí se s tím město nějak popasovat. Buďto některé služby lidem zrušit a nebo něco zásadně lidem zdražit… jiná cesta z toho není. 

Poslední otázka je jasná: jaká je Vaše představa? Měl by být v Liberci hazard zakázán nebo tolerován a určitým způsobem omezen. A tedy pokud ano, jak?

Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec): Sám nemám zakazování rád, líbí se mi přístup Rakouska, kde je ve stotisícových a větších městech jedno kasino. Existuje tedy legální možnost hazardních her, ale má nějakou úroveň a rozhodně to není houska na krámě. A licenci na provozovatele by město vydražilo v elektronické aukci. Zpátky na zem, podle českého zákona o hazardních hrách tohle není možné.

Když mluvíme o reálných možnostech, třeba v referendu prakticky nejde ptát se na něco jiného než na zákaz. Cokoli jiného se dá řešit jen krkolomně zdůvodněnou městskou vyhláškou. Asi takovou, jakou se teď v zastupitelstvu snažíme s řadou kompromisů prosadit, aby se Liberec zase aspoň trochu posunul blíž do civilizace.

Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj): Jak jsem řekl rozumná regulace ano, prohibice ne. Já si vážím toho, že zastupitelé odmítli nulovou variantu – prohibici. Schválili jsme vyhlášku, kde jsou nyní povolena pouze kasina se živou hrou. V minulosti – za našeho vedení města klesl počet heren zásadním způsobem o 1/3, ovšem při zachování daňových výnosů. Nyní spolu-navrhujeme další regulaci a rýsuje se přijatelný kompromis pro všechny. Počet kasin bude regulován. Jednak zůstane legální prostor pro zábavu  lidí, které to baví a příjem města sice poklesne, ale doufejme že nijak zásadně. Potom se toto dá nazvat chytrou regulací, kterou podporuji.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32