Jiří Němeček: Ohýbat se proti zájmům města prostě neumím a nebudu

Ještě na začátku týdne primátor Jaroslav Zámečník na Starosty podporovaném zpravodajském webu tvrdil, jak koalice Starostů, ANO a ODS funguje, jak si všichni sedí lidsky a jak pracuje pro město. Že to jsou prázdná a nepravdivá slova ukázalo čtvrteční zastupitelstvo, kde rezignoval jeho statutární náměstek Jiří Němeček z ANO. Co ho k tomu vedlo, nastínil naší redakci v dnešním rozhovoru.

Vaše včerejší rezignace byl pro lidi, co nesledují libereckou politiku pečlivěji, asi celkem blesk z čistého nebe. Primátor dává rozhovory, jak všechno šlape, jak si sedíte lidsky a pak přijde Vaše rezignace. Co jí tedy předcházelo?

Ta situace s podporou skokanských můstků, které Liberečáci nevyužijí, je jen špička ledovce. Ale začněme u ní. Paní Renáta Balášová z ANO za to neskutečně lobbovala a většina zastupitelů a radních by můstky na Ještědu opět ráda viděla. Proti tomuto přání ale stál reálný stav městské pokladny, který je extrémně napjatý.  Proto jsme se  ještě před pár dny na radě města jasně shodli, že 7,5 milionu korun je v Liberci potřeba úplně někde jinde. Na chodníky, školy, naše sportoviště a hřiště…

Jednomyslně jsme se shodli, že to nepodpoříme. Pan primátor dokonce i do médií, před celým Libercem a národem tvrdil (primátorovo vyjádření odvysílala i Česká televize – pozn.red.), že můstky město nepodpoří, že má jiné priority. Z Libereckého kraje se ale stejně razantně ozýval pan hejtman Půta, který naopak tvrdil, že můstky jsou potřeba a že kraj přispěje potřebnou polovicí, 7,5 miliony Kč.  Pan primátor držel svou pozici poměrně dlouho, ale postupně se jeho odhodlání začalo drobit až do naprosté bezradnosti, jak se svými tvrzeními projekt nepodpořit obstát proti stanovisku pana Půty a Libereckého kraje.

Po několika dnech začal primátor, a všichni Starostové postupně otáčet a svůj obrat o 180 stupňů dokončili den před zastupitelstvem čímž v podstatě popřeli svá několik dní stará stanoviska.

Vůbec zde nejde o můstky jako takové, ale o to, zda to, co jeden den řeknu bude platit ještě za týden. Zde odhodlání pana primátora trvalo zhruba deset dní. Tohle já prostě neumím. Když jsem přesvědčen, že to není pro město správné a že mu to ublíží, nebudu se ohýbat a měnit názory  kvůli něčím  zájmům i kdyby na mě tlačil kdokoliv. To prostě ne. Sám jsem takové veletoče nikdy nedělal a dělat nebudu a nesnáším, když je někdo v mé přítomnosti provádí. A protože se právě to u Starostů stalo, podal jsem rezignaci.

 

Ano, v kuloárech se otevřeně hovořilo o tom, jak hejtman Martin Půta nebo i senátor Michael Canov obvolávali své Starosty, kteří sedí v zastupitelstvu, aby popřeli svá stanoviska a otočili. Ti poté skutečně jako jeden muž pro miliony z městské kasy pro můstky hlasovali. Ale co Vaše ANO?

Kolegové z ANO záměr hned na začátku podpořili, pro jsme nebyli, tuším, jenom dva. To bylo více méně konzistentní stanovisko zastupitelského klubu ANO od samého počátku. Změna nastala bohužel u Starostů. Víte, já nejsem nějaký fanatik, co by se chtěl nechat upalovat za pravdu, ale prostě mě nikdo nepřesvědčil argumenty, že je třeba tento rozhodovací kotrmelec udělat. To, co dnes primátor tvrdí, že kraj zvednul podporu z pěti na sedm a půl milionu korun a to je důvod ke změně původního rozhodnutí, je nesmysl a není to pravda. Vždyť se to dá dohledat v médiích z jeho vlastních vyjádření.

Navíc já nejsem vůbec proti můstkům nebo skokům na lyžích. Ale podívejte se na to, v jakém je město stavu. Tady jsou skutečně jiné priority. Pokud by můstky chtěl stát nebo třeba kraj, jsem všemi deseti pro, ale investovat do nich takové částky, které pak v Liberci chybí jinde, to fakt nejde.

 

Jak to včera po Vašem odvolání vlastně vypadalo?

Starostové pro Liberecký kraj svolali po mém odstoupení koaliční jednání. A to bez toho, aby mi vůbec dali vědět. Prostě mně nikdo nepozval. Doteď jsem nepochopil, zda neměli odvahu mě pozvat, nebo na to zapomněli (smích). Přitom jsem stále – i po své rezignaci na primátorova náměstka – předsedou zastupitelského klubu. Nicméně jsem se to náhodou dozvěděl, kde jednají, tak jsem tam šel. A jaká tam byla atmosféra?

Pan zastupitel Jan Berki ze Starostů mě začal poučovat, že nemám komentovat, jak se oni rozhodnou hlasovat. Tak jsem mu řekl, co už jsem zmínil, že jsme se na radě města jednomyslně rozhodli úplně obráceně a že nechápu jejich obrat před médii, před občany a vlastně před celou republikou.

 

Často se říká, že právě primátor Zámečník je až moc podřízen hejtmanovi Půtovi a že ten je ten hlavním rozhodčím i na liberecké radnici…

Nechci to nějak moc komentovat, jen řeknu, že si myslím, že primátor stotisícového města by podle mého názoru měl být suverénní politická osoba. Byl jsem za ním několikrát a doslova jsem ho prosil, aby se nesnažil své veřejně prezentované stanovisko měnit. Bohužel se to stalo.

 

Ve funkci jste byl rok. Do politiky jste vstoupil nedávno, de facto před loňskými volbami. Naučilo Vás to něco?

Ani rok to nebyl (smích). Ale ano. Když se na to dívám zpětně, tak asi půl rok mi trvalo, než jsem pochopil všechny skutečné vazby, zákulisí a tlaky v liberecké politice. Víte, já jsem celý profesní život byl ve fabrice. Tam jsme měli vytyčený společný cíl a za něj se muselo makat a táhnout za jeden provaz. V politice, nebo aspoň té místní, jede každý tvrdě sám na sebe.

Tohle mi došlo zhruba před tím půl rokem. Shodou okolností se do stejného data pasuje jedna příhoda. Měli jsme radu města, v něčem jsme se tam neshodli a primátor Jaroslav Zámečník tak náhodou poznamenal: No co si budeme nalhávat, my jsme tady všichni vlastně konkurenti. Já to bral jinak, že prostě aspoň tři a půl roku zabereme společně a pak to zase nějak ty volby trochu rozdělí. Skutečnost je ale holt jinde.

 

Ano, příkopy jsou vykopány v Liberci hluboko. Nejen mezi opozicí a koalicí…

No a tohle já právě nejdříve nechápal. Říkal jsem jim: proboha, přeneste se přes ty malichernosti a pojďte spojit síly. Co na tom, že je tenhle nebo tahle je z opoziční strany? Vždyť je snad důležitější, že něčemu rozumí a pomůžou nám vyřešit problém.

 

Víte, nebo aspoň tušíte, kdo půjde do funkce po Vás? Mluví se buď o někom z ANO, ve hře je i prý jméno paní Balášové, která má blízko k podnikatelským kruhům nebo třeba pana radního Žídka z ODS, který chtěl být náměstkem již v minulosti…

Nějaká jména už ve vzduchu poletují, ale upřímně fakt nevím. Nic se nedá oddělit od půdorysu rady města a rozdělení portfolií jednotlivých náměstků. Měl jsem na radnici tu nejnáročnější kombinaci dvou stěžejních odborů, ale pochybuji, že si někdo bude ochoten vzít dobrovolně takový náklad zaručující třináctihodinovou hodinovou pracovní dobu.    

 

Objevily se spekulace, zda o Vašem odvolání věděl například předseda hnutí ANO Andrej Babiš…

To je nesmysl. Myslím, že tyhle spory jsou mimo jeho  rozlišovací schopnost.

 

Když jste s tím „praštil“, ulevilo se Vám?

Ani nevím. Tu politiku si chtě nechtě taháte i domů, mezi rodinu a nejbližší. Tomu se nevyhnete. Na druhou stranu pokud nejdete do politiky kvůli prachům, můžete mít pocit, že něco užitečného konáte – pokud se Vám to podaří (smích). Trochu se to ve mně pralo,  a tak mně hodně záleželo na tom, jak na to zareaguje moje rodina. Když jsem v noci po zastupitelstvu  přišeldomů, tak jsem se mé ženy jen zeptal „Dobrý?“ a ona jen kývla, že „Dobrý“. A tak to vlastně dopadlo dobře (smích).

 

Vím, že jste byl poměrně dost oblíbený i mezi podřízenými na radnici, jak to vzali oni?

Nechci, aby to znělo nějak přecitlivěle, ale nenašel se jeden, který by mi řekl, že měla pravdu druhá strana. Všichni mi vyjádřili podporu a často způsobem, který mě fakt dojal. Jsem za ně rád a doufám, že zůstaneme v kontaktu i po odchodu z radnice.

 

Náměstkem už nejste, ale zůstáváte dál zvoleným zastupitelem, jak vidíte svoje další politické angažmá?

V tuto chvíli to vůbec neumím říct. Skutečně přemýšlím nad tím, jestli být nadále zastupitelem nebo se vrátit k věcem, které mě baví a ve kterých jsem snad ještě i dobrý. Opravdu ale teď nemůžu a nechci spekulovat, je moc brzo.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
59 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32