Chtějí opuštěným štěňatům postavit nový dočasný domov. Pomoci může každý

Liberecký spolek Šance zvířatům má nový projekt. Jeho cílem je vybudování takzvané odchovny štěňat ve Volfarticích u České Lípy. V současnosti běží kampaň na získání potřebných financí.

Lidé ze spolku Šance zvířatům spojili své síly s dalším spolkem Pes v nouzi a rádi by vybudovali odchovnu štěňat, kde by zájemci o adoptované psy našli zvířata dobře živená, socializovaná i pod veterinárním a chovatelským dohledem.

Projekt je vyčíslen na částku 295 200 Kč a spolek spouští kampaň mezi lidmi, aby na ni dosáhl. Jednou z hlavních iniciátorek je Veronika Křimská, která se o opuštěné psy i ostatní zvířata stará již několik let. Náš Liberec jí položil několik otázek ohledně celého projektu.

Kde se myšlenka na vybudování odchovny štěňat vzala?

Již zhruba od roku 2012 se starám především o psy v nouzi a hospodářská zvířata. Jelikož se vrhy s matkami a jejich štěňaty dočasně umisťují v Šanci zvířatům pouze ke mně, vznikla samozřejmě potřeba vybudování odpovídající odchovny dočasných štěňat a karantény. Vyhřívané a se vším, co má taková odchovna a karanténa dle zákonů a vyhlášek mít.

Kde se odchovna bude nacházet a co si od jejího provozu slibujete?

Odchovna štěňat a karanténa bude lokalizována ve Volfarticích u České Lípy. V průměru tu v domácích prostředích bývá kolem 3-5 psů čekajících na své domovy. Vrhy štěňat s jejich matkami přijímáme dle možností a žádostí o pomoc. V průměru se jedná o četnost 2x ročně. S lepšími podmínkami bychom ale tuto kapacitu mohli mnohem více navýšit, což je pro nás motivací. Zásadní pro nás je, aby měla zvířata velmi dobré podmínky, domácího charakteru, nikoliv kotcového, aby byla lépe umístitelná do nových domovů.

Co všechno se za částku, kterou nyní sháníte, bude realizovat?

Spoustu věcí si děláme sami – abychom ušetřili. Vyklízecí práce si uděláme také svépomocí, zbytek však musí udělat odborná firma. Předložili jsme hrubý rozpočet od firmy Stamo s.r.o., která by nám odchovnu i karanténu mohla vybudovat za lepších cenových podmínek v našem regionu.

Velkým tématem pro nás byla forma vytápění a odvětrávání. Na více stranách jsme konzultovali možnosti, ze kterých nám byly všude doporučeny klimatizační jednotky. V tomto případě 2 ks.

Celková rekonstrukce se však týká též nových plastových vchodových dveří, plastových oken, plastových interiérových dveří, obkladů a dlažby, výmalby, zazdívky vchodových dveří a montáže překladů, elektro rozvodů, vypínačů a svítidel, sádrokartonových konstrukcí a dalších zednických prací a 2 ks klimatizačních jednotek, jak již bylo zmíněno.

Dobře, to jsou stavební práce, ale jak bude celá odchovna nakonec vypadat?

Budova bude rozdělena do tří zón, které jsme konzultovali s KVS: odchovna štěňat, karanténa a menší skladovací plocha / přípravna krmiva. Jak odchovna, tak karanténa budou mít nejen zasíťované plastové okno, ale i vlastní klimatizační jednotku, která bude nejen vytápět, ale i odvětrávat. Všechny prostory budou z důvodu dezinfikování obloženy obklady, na podlahách bude položena dlažba.

Kde tento projekt můžeme podpořit?

Na první etapu již probíhá sbírka na níže uvedeném odkaze. Moc doufáme, že se nám brzy podaří vybrat prostředky na všechny čtyři etapy, které nás čekají, a naše pomoc opuštěným zvířatům se tak zase o mnoho zkvalitní.

https://psiprani.cz/pes/velky-projekt-sance-zviratum-vystavba-odchovny-stenat-i-etapa/

 

 

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32