O světlo v Liberci se postará soukromá firma

Veřejné osvětlení ve městě Liberci už nebude záležitostí města, potažmo Technických služeb. Od července se bude o lampy starat soukromá firma Eltodo Citelum. Ta podepsala s vedením radnice smlouvu na 15 let. Podle ní bude do veřejného osvětlení investovat jen v prvních čtyřech letech 168 milionů korun. Za to bude po tuto dobu dostávat od města dotaci ve výši 19,3 milionu korun, v následujících jedenácti letech se pak příspěvek města zdvojnásobí. Jak uvedla příloha MfDnes Liberecký kraj, dosud radnice dávala do veřejného osvětlení ročně zhruba 17 milionů korun.

Firma Eltodo působí na tuzemském trhu zhruba čtrnáct let. Stará se o veřejné osvětlení bezmála v sedmdesáti městech České republiky, mimo jiné například také v Praze, Českých Budějovicích nebo Ústí nad Labem. Obhospodařuje i třeba dopravní značení, křižovatky, parkovací automaty a někde i parkovací domy. Nedávno za sníženou cenu koupila v Karlových Varech zchátralý Národní dům.

Před několika lety spekulovala média o propojení Eltoda s ODS, když firma na více než rok zaměstnala pražského exprimátora Jana Koukala. Právě za Koukalova primátorování dostalo totiž Eltodo v roce 1998 od Prahy stamilionovou zakázku na správu veřejného osvětlení. O propojení s ODS se média začala znovu zajímat v souvislosti s dluhy ostravské firmy VAE, jejíž spoluvlastník byl předseda ODS Mirek Topolánek. VAE dluží První městské bance 16 milionů korun. Část z tohoto dluhu ve výši několika milionů koupila od banky právě firma Eltodo a následně firmě VAE tento dluh odpustila.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
„Chráníme veřejné peníze.“ Jsme nevládní nezisková organizace, která byla založena v lednu 2014. Navazujeme na činnost sdružení Čmelák, které bylo od roku 2005 jedinou
            Tento web provozuje: Institut pro udržitelný rozvoj o. p. s. Švermova 32/35, Liberec X-Františkov, 460 10 Liberec IČ:
Výňatek z rozhovoru se šéfem Snowhillu Karlem Vackem „Liberec patří na Sicílii, říká zájemce o Ještěd.“ Text vyšel v MfDnes, příloha Liberecký kraj 21.