Syner dostal další stamilionovou zakázku

Liberecká stavební firma Syner získala v regionu další stamilionovou zakázku, tentokrát v oblasti vodohospodářských staveb. Bude spolu s brněnskou firmou OHL ŽS (někdejší Železniční stavitelství) rekonstruovat libereckou čistírnu odpadních vod. Součástí projektu Lužická Nisa je také dostavba a rozšíření kanalizace a úpravna vody na přehradě Souš.

Projekt spolkne dohromady 880 milionů korun, z toho čistička vyjde na 210 milionů, kanalizace přijde na 370 milionů a úpravna na Souši na 300 milionů. Rekonstrukce čistírny odpadních vod by měla být hotová do konce září roku 2008, kanalizační systém do začátku srpna roku 2009. Projekt Lužická Nisa financuje Severočeská vodárenská společnost, která ovšem počítá s vydatnou podporou evropských fondů.

Čistírna by měla po rekonstrukci splňovat přísnější normy Evropské unie v tom, že bude odpadní vody, které se po vyčištění vracejí do řeky Lužická Nisa, zbavovat především dusíku a fosforu. Sdružení stavebních společností Syner a OHL ŽS získalo zakázku podle vyjádření vodáren proto, že ve výběrovém řízení nabídlo nejnižší cenu.
Syner je v oblasti vodohospodářských staveb naprostým nováčkem, firma žádnou podobnou stavbu dosud nerealizovala. Má se však od koho učit, protože Železniční stavitelství, které se letos stalo součástí španělského nadnárodního koncernu OHL, má s podobnými stavbami naopak bohaté zkušenosti. Firma sebe samu označuje za multioborovou stavební firmu. OHL ŽS staví i za hranicemi České republiky, hlavně v zemích bývalého socialistického bloku – na Slovensku, v Bulharsku a Maďarsku. Objevila se i v Řecku.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
„Chráníme veřejné peníze.“ Jsme nevládní nezisková organizace, která byla založena v lednu 2014. Navazujeme na činnost sdružení Čmelák, které bylo od roku 2005 jedinou
            Tento web provozuje: Institut pro udržitelný rozvoj o. p. s. Švermova 32/35, Liberec X-Františkov, 460 10 Liberec IČ:
Výňatek z rozhovoru se šéfem Snowhillu Karlem Vackem „Liberec patří na Sicílii, říká zájemce o Ještěd.“ Text vyšel v MfDnes, příloha Liberecký kraj 21.