Sportovní areál Ještěd – základní fakta

Sportovní areál Ještěd (SAJ) je akciovou společností, jejímž stoprocentním vlastníkem je město Liberec. Město společnost založilo v roce 2001 především proto, aby SAJ spravoval, pečoval a rozvíjel sportovní areál na Ještědu.

 

 

Orgány společnosti

Vedení města bývalo v minulosti často terčem kritiky za to, že v představenstvu i dozorčí radě SAJ sedělo víc komunálních politiků než skutečných odborníků z řad sportovců, kteří by podle mínění veřejnosti spravovali sportovní areál na Ještědu fundovaněji. Navíc zastupitelé pobírali za své funkce v orgánech SAJ finanční odměny, v některých případech nikoli zanedbatelné.

V minulých letech se v představenstvu a dozorčí radě společnosti vystřídali například bývalý náměstek Pavel Krenk (ODS), náměstkyně primátora Eva Kočárková (SOS), Jiří Bělohlávek (KSČM), poslanec Tomáš Hasil (ODS), Jiří Veselka (USZ) nebo Jaroslav Krutský (ODS). Dnešní představenstvo: primátor Jiří Kittner (ODS) – předseda, Roman Kumpošt – místopředseda, Ondřej Červinka (ODS) – místopředseda, Pavel Vursta – člen, Zuzana Kocumová – člen.

Současná dozorčí rada: Jiří Richter (DRS) – předseda, Jindřich Pešek – člen, Jiří Zeronik (ODS) – člen.

Předmět podnikání

Předmětem podnikání společnosti SAJ není jen zajišťování sportovních akcí, ale také například zprostředkovávání obchodu, maloobchod, ubytovací služby, technické činnosti v dopravě, pronájem a půjčování věcí movitých, ale i činnost informačních a zpravodajských kanceláří.

Základní kapitál

Při založení SAJ vložilo město do této společnosti jako základní kapitál 20 kusů akcií, z nichž každá měla hodnotu 100.000 Kč. Majetek společnosti tedy činil 2 miliony korun. Jediným akcionářem SAJ je Statutární město Liberec. V roce 2005 se Rada města za souhlasu zastupitelů rozhodla jmění SAJ zvýšit, a to přesně o 40 milionů a 500.000 korun. Navýšené jmění je ale nepeněžitého charakteru. Jde především o nemovitosti, budovy a stavby v blízkosti lyžařských vleků. Do tohoto nepeněžitého vkladu patří také sjezdovky Bucharka, Pod lany, Nové Pláně, Staré Pláně, Pilínkov a Skalka.

Hospodaření

Hospodaření společnosti bylo od založení ztrátové, ale kus podílu na tom nese i zastaralé technické vybavení sportovního areálu a výkyvy počasí. Lyžování na Ještědu obvykle vynášelo tržbu ve výši 15 milionů korun. Za poslední zimu stoupla tržba na dvojnásobek, to už měl ale areál v pronájmu Snowhill – soukromá firma, která jej bude spravovat celé budoucí čtvrt století. Město lyžování dotovalo každý rok částkou zhruba 10 milionů korun, ale například na rok 2004 vyčlenili zastupitelé z rozpočtu pro SAJ 40 milionů, včetně investic.

SAJ a SNOWHILL

Společnost Snowhill si sportovní areál pronajala na tuto zimu. Posléze se jí podařilo, a to po dramatickém boji a až na druhý pokus, získat od města pronájem areálu na 25 let. Každý rok bude Snowhill za pronájem platit Liberci ročně 8 milionů, a k tomu pět korun a padesát haléřů z každé prodané pernamentky. K tomu se společnost Snowhill smluvně zavázala k masovým investicím na Ještědu. Do roku 2009 musí investovat do kopce 300 milionů. Za tyto peníze například postaví čtyři nové lanovky. Svými investicemi tak Snowhill pomůže městu s přípravami na Mistrovství světa v klasickém lyžování, které se má konat na Ještědu a v běžeckém areálu ve Vesci v roce 2009.

Mistrovství světa v lyžování

Mamutí akci, která podle některých kritiků převyšuje možnosti a schopnosti stotisícového města, chystá na rok 2009 Liberec. Mistrovství světa spolkne odhadem takřka miliardu korun, a je otázkou, jestli sjezdovky na Ještědu nejsou příliš krátké pro konání mistrovství, a běžkařská dráha ve Vesci příliš jednotvárná. K tomu Vesec, který leží u čtyřproudové výpadovky v jedné z libereckých čtvrtí, není žádným horským terénem. Na zimní vrcholné závody leží poměrně nízko. Jestliže přijde teplá a deštivá zima, nebudou mohutné investice nakonec ničím jiným než zbůhdarma vyhozenými stovkami milionů.

Zhruba půl miliardy slíbil dodat na mistrovství stát, dalších 150 milionů dá Liberecký kraj. Další zdroje a další příspěvky ještě organizátoři hledají.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky