Občané diskutovali s politiky o korupci v Liberci

Tolik lidí, že se málem nevešli do velkého sálu Krajské vědecké knihovny, přilákala beseda Korupce v Liberci – skutečnost nebo chiméra? Besedu s občany a politiky organizovala Společnost přátel přírody v rámci projektu V srdci regionální korupce, podpořeného EU.

Z komunálních politiků právě končícího volebního období přišli náměstkyně primátora Eva Kočárková (SOS), městská zastupitelka za ČSSD Marie Pavlová, Pavel Harvánek (SNK-ED), Jaroslav Morávek (KSČM) a Miloš Vajner (US-DEU). Na besedu přijeli také zástupci dvou organizací, které dlouhodobě zkoumají rozsah korupce v České republice, David Ondráčka z Tranparency International a Tomáš Kramár ze sdružení Oživení.

Beseda trvala bezmála dvě a půl hodiny. Náměstkyně Eva Kočárková upozornila na dvě kauzy, které jí z hlediska možné korupce připadají podivné, a to je multifunkční hala a prodej pozemků Průmyslové zóny Sever. „Většina lidí v republice považuje korupci za největší současný problém, ale chtějí, aby ji řešil stát. Jenomže stát, který je sám zkorumpovaný, nemá důvod snižovat korupční nebezpečí,“ řekl Tomáš Kramár. „Podle statistik stojí Liberec na prvním místě žebříčku tuzemských měst, ovládaných klientelismem,“ dodal.

Odborníci z protikorupčních sdružení radili občanům, jak postupovat, pokud se s korupcí setkají. Například kam mohou podat žalobu, když mají podezření, že prodejem pozemků pro Průmyslovou zónu Sever přišlo město o 55 milionů, a že další škoda vznikla Liberci tím, že musel zaplatit několik desítek milionů jako odstupné podnikateli Hodanovi, který měl pozemek dlouhodobě pronajatý.

„Za svá rozhodnutí v zastupitelstvu, za svá hlasování by měli být podle našeho názoru zastupitelé trestně odpovědní,“ zdůraznil Tomáš Kramár.

Občané probírali nahlas mnoho témat. Na besedě nechyběli ani bývalí a současní zaměstnanci Syner Group a členové ODS. „Škoda, že podobné debaty neprobíhají jednou za čas po celý rok, že se objevují jenom před volbami,“ posteskl si jeden z návštěvníků.

(zum)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s