Pád Veselky, posílení opozice a stádovitost voličů ODS

Komunální volby sice nepřinesly Liberci žádnou převratnou změnu, nicméně by měli i ti největší škarohlídové zaplesat. Nevídaně v zastupitelstvu posílila opozice, má i se SNK-ED a komunisty nyní dohromady 18 hlasů. Pravda, není to dost, aby zlomila to, co se upeče v Radě města, nicméně by alespoň mohla být víc slyšet. V zastupitelstvu bude více demokracie.

Mravenčí práce malých stran, sdružených pod hlavičkou SOS pro Liberec, přinesla své plody v podobě nevídaných devíti mandátů. Historický úspěch zaznamenala i Strana zelených (4 křesla), která se do zastupitelstva v Liberci probojovala vůbec poprvé. A když se tak člověk zahloubá nad volebními výsledky, musí se zaradovat i z toho, že letos přišlo k volebním urnám více lidí než před čtyřmi roky. I to je zřejmě práce opozice, protože ti, kteří nevěří, že by mohli na chodu města něco změnit, obvykle zůstávají doma. Před čtyřmi roky volilo v Liberci přes 34% voličů, letos jich bylo o 4% více.

Volby sice nezatřásly s ODS a jejich dvěma satelity (USZ a DRS), nicméně i zde se začíná něco dít. ODS ztratila jedno křeslo a sportovci dohromady s DRS tři mandáty, tedy polovinu z toho, co měli v zastupitelstvu dosud. A to není jediná rána. Něčím zřejmě nahněval voliče dosavadní náměstek pro rozvoj Jiří Veselka (USZ), protože, ačkoliv byl lídrem kandidátky, do zastupitelstva se vůbec nedostal, a mezi náhradníky klesl až (!) na čtvrté místo. Současně radního Stanislava Cvrčka asi mají lidé tak akorát, když se rovněž ani on nestane ozdobou příštího zastupitelstva.

O dvě křesla oslabila KSČM, o jedno ČSSD. Dlužno podotknout, že v sociálně-demokratické sestavě schází jméno Marie Pavlové, zastupitelky, která toho pro občany Liberce udělala v minulém volebním období víc než celá opozice dohromady (například odsun slévárny Ernst Bröer z centra města). Naduté stranické vedení si však zřejmě myslí, že člověka, jež dělá dobré jméno celé ČSSD, nepotřebuje. Upřednostňuje raději ty, kteří minulé čtyři roky promlčeli, jakoby v zastupitelstvu vůbec nebyli (mezi takové „schopné“ politiky patří třeba Jana Kašparová, která – pokud na zastupitelstvu otevřela ústa, pak jenom proto, aby se nadechla).

Letošní volby ukázaly, že se voličům vyplatí zaškrtávat jednotlivé osobnosti a dávat jim přednost před stranami. Preferenční hlasy zamíchaly totiž pořadím kandidátů.To je dobrý signál. Voliči mají kouzelnou moc zasáhnout do zákulisních intrik konferencí, na nichž se mnohdy pořadí na kandidátce prodává hodně draze.

Jen jeden druh voličů nezaškrtával žádné osobnosti, jen jediná kandidátka se dostala do zastupitelstva v podobě, v níž byla navržena. Je to kandidátka ODS.
Vůbec to samozřejmě neznamená, že by občanští demokraté neměli ve svém středu žádnou osobnost. Svědčí to spíš o tom, že je volí disciplinované, poslušné, zatím ještě početné, ale k její škodě nemyslící stádo. Všichni voliči ODS hlasovali jako jeden muž pro celou stranu, na kandidátce se nenašel nikdo, kdo by je okouzlil. Jakoby ODS nevolili lidé, ale nějaký studený hlasovací automat, pouhopouhý stroj. Trochu z toho mrazí, nemyslíte? Trochu to zavání totalitou – kdy na 1.máje zaplnily ulice a náměstí sice davy s mávátky, poslušně volající „Ať žije KSČ!“, ale naprosto nezúčastnění a lhostejní lidé.

I toto je dobrá zpráva pro opozici.

Zuzana Minstrová

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s