Syner se Karlovarákům pochlubil s halou a už bude stavět

Liberecké zastupitele před lety Syner vyvezl až do USA na prohlídku honosných multifunkčních arén, aby politici na vlastní oči viděli, jaký projekt budou zakrátko schvalovat i pro město pod Ještědem. To přesvědčit radnici v Karlových Varech přišlo Syner mnohem levněji – karlovarští zastupitelé neodletěli před tím, než vybrali pro stavbu nákladné haly právě firmu Syner, až do USA. Oni ujeli pouhých 220 kilometrů do Liberce.

Přijeli pod Ještěd nechat se inspirovat chloubou Syneru – Tipsport arénou. Mnohým z nich se po takové návštěvě jistě v hlavách rozsvítilo a zřejmě přestali o projektu, který – podobně jako v Liberci – neúměrně zadluží město, zcela pochybovat.



Do Liberce obdivovat Tipsport arénu si karlovarští vyrazili na začátku letošního roku. Projekt haly za miliardu schválilo jejich minulé zastupitelstvo několik měsíců po návštěvě Liberce – v červnu. Nyní noví zastupitelé odsouhlasili zhotovitele stavby a – světe, div se! – arénu postaví spolu s Metrostavem a Baustavem také Syner.



„My jsme byli proti stavbě arény. Je to pro město příliš velké sousto, peníze budou chybět jinde. Navíc bude hala orientovaná hlavně na hokej,“ řekl zastupitel Miroslav Chlapovič ze Strany zelených, která je v opozici. Radnici v Karlových Varech vládne podobně jako v Liberci koalice ODS a ČSSD.



O tom, že se celý karlovarský projekt bude podobat libereckému, dávala tušit už osoba architekta. Antonín Buchta navrhl jak libereckou, tak i karlovarskou arénu. „Začali jsme stavět arénu v Liberci a vznikla myšlenka, proč by ji nemohly mít také Karlovy Vary. Chytil se toho náměstek primátora Keřka. Byla vypsána soutěž a tu jsme vyhráli,“ prohlásil architekt v rozhovoru pro regionální přílohu MF DNES na začátku tohoto roku, a tím nevědomky přiznal, že nápad na halu ve Varech se v Syneru zrodil ještě dřív, než firma dostavěla arénu v Liberci.



Hala dostala zatím poměrně košatý název – Výstavní, sportovně-kulturní a kongresové centrum Karlovy Vary. Bude stát více než jednu miliardu korun s tím, že 600 milionů si bude muset karlovarská radnice půjčit. 1,075 miliardy korun ale není konečnou částkou. V sumě chybí vnitřní vybavení arény, nábytek a další inventář. Hala pro 6 110 diváků by měla být otevřena nejpozději do roku 2009.



Radniční koalici v Karlových Varech obvinil z korupce a z mafiánství opoziční zastupitel Jiří Kotek (SNK-ED). „Počkám si, až odjedete ve své multifunkční mafii,“ pronesl na adresu vedení města. Jeho slova, která zazněla na jednání zastupitelů, otiskla MF DNES. Výběrové řízení na dodavatele stavby bylo podle Kotka velmi mlhavé.
Na slova o korupci u předsednického stolu reagoval náměstek Tomáš Hybner (ODS), mimochodem jeden z těch politiků, kteří se jeli podívat na arénu do Liberce a byli halou nadšení. „Jestli máte nějaké informace o korupci, obraťte se na policii,“ doporučil Kotkovi.
Náměstek po skončení zastupitelstva médiím řekl, že neví, odkud se berou řeči o mafii a úplatcích na magistrátu. Jsou to podle něj scestné informace.
Model budoucí haly si mohou lidé prohlédnout na webovách stránkách města.

(zum)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s