Starostu zatkla protikorupční policie

Kvůli přijetí úplatku ve výši sto padesát tisíc korun zatkla protikorupční policie starostu Nového Boru na Českolipsku Radka Nastiče (ODS). Soudce na představitele pátého největšího města v Libereckém kraji navíc uvalil vazbu, aby zatčený starosta nemohl ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti.

Jak uvedla regionální média, v kauze jde o dům ležící v novoborské čtvrti Arnultovice naproti sklářskému koncernu Crystalex. Dům podle rozhodnutí zastupitelů na jejich posledním zasedání získala za jeden milion korun firma novoborského podnikatele Lubomíra Bárty. Právě jemu slíbil starosta Radek Nastič, že za úplatek zajistí, aby mu dům připadl.



„Výzva k uplácení vzešla od starosty Radka Nastiče,“ uvedl Lubomír Bárta v prohlášení, které médiím poskytl jeho právní zástupce. „Tuto situaci jsem konzultoval s Transparency International a se svým advokátem. Na základě jejich doporučení kontaktoval můj advokát policii. Další průběh řídil protikorupční útvar,“ dodal. Pro prodej domu firmě Lubomíra Bátry přitom zvedlo ruku všech jednadvacet novoborských zastupitelů.



Dům údajně město nejprve nabídlo ke koupi nájemníkům, kteří v něm žijí. Ti jej ale odmítli, protože jim radnice chtěla prodat pouze jednotlivé byty, bez pozemku. Proto posléze město prodávalo dům jako celek. Podle odhadu, který si radnice nechala vypracovat, má vila cenu 937 tisíc korun. Jediný zájemce, Lubomír Bárta, který v sousedství podniká, nabídl za dům jeden milion.



Regionální příloha MfDnes spekulovala o tom, jestli je odhadní cena domu přiměřená jeho skutečné hodnotě a proč se o prodeji domu dozvěděl právě Lubomír Bárta, ale už ne zdejší nájemníci. Den před tím, než kriminalisté starostu Radka Nastiče zatkli, schválili novoborští zastupitelé na svém zasedání také prodej bytů v takzvaném domě „u starého divadla“. Jeden ze šesti bytů, za nejvyšší cenu ze všech, si tady kupoval sám Nastič. Možná právě na to potřeboval peníze.



Případem novoborského starosty se zabývají orgány ODS. K tomu chtějí někteří opoziční novoborští zastupitelé svolat mimořádné zasedání zastupitelstva, na němž by probrali nejen starostovu korupci, ale i další případy z posledního zasedání zastupitelů.


(red)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s