Opozičním zastupitelům se začíná dařit měnit některé návrhy, které do zastupitelstva předkládá rada města.

Například na květnovém zasedání zastupitelstva neprošel návrh na prodej zhruba půlhektarové plochy městské zeleně na sídlišti v libereckém Františkově. Jedná se o pozemek poblíž ulice Jáchymovská, o který měl zájem známý liberecký podnikatel Alexander Kendík. Ten je vlastníkem několika obytných domů poblíž pozemku a proto o jeho prodej žádal. Jako svůj záměr pro získání pozemků uvedl jejich údržbu.

Jak upozornil zastupitel Jan Korytář (SZ), jedná se o plochu veřejné zeleně, která by i nadále měla zůstat veřejnosti přístupná a tudíž v majetku města. V územním plánu je pozemek vedený jako plocha sportu a rekreace ve vazbě na bydlení městské. I když je v současné době hřiště neudržované, prodejem pozemku by město přišlo o možnost právě zde hřiště v budoucnu obnovit či vybudovat zcela nové. Mimo to i stanoviska radničních odborů územní koncepce a rozvojových projektů zněla ve smyslu, že je třeba řešit umožnění vstupu na pozemek i obyvatelům dalších přiléhajících objektů. Toto privatizační záměr ale vůbec neřešil.



Zajímavá byla i navrhovaná cena pozemku, za kterou ho chtělo město prodat. Pozemek má výměru 6 086 metrů čtverečních, cena za 1 m2 je dle interního předpisu radnice stanovena na 570 korun. Z této ceny byla stržena 80% sleva na 110 korun na 1 m2. To privatizační zásady umožňují. Město ale mohlo bez slevy získat zhruba 3,5 miliónu, po uplatnění 80% slevy se výsledná cena snížila na 691 tisíc. Rozdíl víc než zřetelný.



Po upozornění a apelaci opozice, že Alexander Kendík, kterému patří velké množství nemovitostí nejen v Liberci, není zrovna typem kupujícího, kterému by bylo nutné poskytovat tak výraznou slevu a vzhledem k významu pozemku jako plochy veřejné zeleně, prodej františkovské parcely nakonec neprošel.



A jak hlasovali naši zastupitelé o prodeji městského pozemku za 20% odhadní ceny, kde by se prodejem ztratila možnost vybudovat zde v budoucnu chybějící dětské hřiště?



Nikoho nepřekvapilo, že tradiční názorová jednota v tom, že zájemci je potřeba pozemek prodat, panovala v ODS, ke které se přihlásila i ČSSD jako její koaliční spojenec. Dva zastupitelé z další koaliční strany USZ hlasovali také pro, pouze Zuzana Kocumová se hlasování zdržela.

Proti hlasovali členové klubů SNK-ED, SZ, KSČM. Část členů SOS pro Liberec hlasovala proti a část se zdržela.



Pro přehlednost nabízíme tabulku s výsledky hlasování jednotlivých zastupitelů:




ABSOLONOVÁ
Kateřina MUDr.


SZ


PROTI


BERNÁT
Pavel Ing.

ODS

PRO


BOBKOVÁ

Ivana

SOS p L.

PROTI


ČERVINKA

Ondřej Ing.

ODS

PRO


DUFEK

Michael

ODS

PRO


HALAMOVÁ

Lenka

SOS p L.

ZDRŽEL SE


HARVÁNEK

Pavel Mgr.

SNK ED

PROTI


HRUŠA

František Ing.

ČSSD

PRO


JANATA

Jiří MUDr.

USZ

PRO


JAROŠOVÁ

Naděžda

ODS

PRO


JECH

Ctibor

ODS

PRO


JOZÍFKOVÁ

Naděžda

ODS

PRO


KAŠPAROVÁ

Jana

ČSSD

PRO


KITTNER

Jiří Ing.

ODS

PRO


KOCUMOVÁ

Zuzana Bc.

USZ

ZDRŽEL SE


KOČÁRKOVÁ

Eva Ing.

SOS p L.

ZDRŽEL SE


KOLOMÁ

Ivanka MUDr.

SOS p L.

PROTI


KONŠELOVÁ

Hana

ODS

PRO


KORYTÁŘ

Jan Mgr.

SZ

PROTI


LYSÁKOVÁ

Dana Mgr.

KSČM

PROTI


MACH

Jan RNDr.

KSČM

PROTI


MORÁVEK

Jaroslav Ing.

KSČM

PROTI


MORÁVKOVÁ

Květoslava Mgr.

SZ

PROTI


MRKLAS

Radomil Ing.

SOS p L.

PROTI


OLIVOVÁ

Jarmila MUDr.

SNK ED

NEPŘÍTOMEN


OLYŠAR

Petr Ing.

ODS

PRO


PALOUŠ

Ivo Ing.

ČSSD

PRO


PIŇKO

Ján Ing.

ČSSD

NEPŘÍTOMEN


RICHTER

Jiří MUDr.

USZ

PRO


ROSENBERGOVÁ

Věra Mgr.

SOS p L.

ZDRŽEL SE


SEPP

Martin

ČSSD

PRO


SVOBODA

Kamil Jan

SOS p L.

PROTI


ŠÁMAL

Vladimír MUDr.

ODS

PRO


ŠÍR

Milan

ČSSD

PRO


ŠOLC

Jiří

SOS p L.

PROTI


ŠOUREK

Petr Ing.

SOS p L.

PROTI


VÁCLAVÍK

David PhDr.

SZ

PROTI


VEVERKA

Jan

ODS

PRO


VOJTÍŠEK

Vladimír Ing.

ODS

PRO

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s