Jako jeden muž aneb hlasování radniční koalice

Kdo někdy navštívil zasedání libereckého zastupitelstva, musil nabýt dojmu, že ve vedení města, respektive ve vládnoucí koalici nesedí jednadvacet zastupitelů, ale nanejvýš tak dva, tři, možná pět politiků. Ne že by nebyli politici za ODS, ČSSD a USZ přítomní, ale jaksi je není slyšet.

Prim hraje primátor
Celé zasedání zastupitelstva i veškerou diskusi řídí primátor, Jiří Kittner za ODS. Tím ale, až na celkem sporadická vystoupení náměstků za ODS Naděždy Jozífkové a Ondřeje Červinky, aktivita nejsilnější strany, pomineme-li hlasování samotné, v zastupitelstvu de facto končí. V praxi to vypadá tak, že mluví téměř výhradně primátor Kittner a někdy i někteří náměstci z vládnoucí koalice ODS a ČSSD, ale většinou jen, pokud jsou někým tázáni. Když ale přijde na hlasování, potom většinou koalice- a zejména ODS- jedná jako jeden muž. Člověk se nemůže ubránit pocitu, jakoby primátor sám disponoval minimálně všemi hlasy ODS.

Situace si všimla i média a položila libereckým politikům otázku, jak hlasování na radnici vidí a zejména, jak se dívají na fakt, že téměř čtvrtina zastupitelů ještě za více jak půl roku od voleb neřekla ani slovo. Takových je na liberecké radnici devět, jedna zastupitelka z koaliční ČSSD a celých osm právě z ODS.

„Jistě je to člověk od člověka, ale zároveň se na tuto statistiku lze dívat tak, že to jsou právě ti zastupitelé, kteří se na zasedání řádně připravují a projednávané body mají již prodiskutované na klubu. Na zastupitelstvu pak již třeba jen nemají touhu se více exhibovat,“ zdůvodnil pro Liberecký Deník svoje postavení řečnického hegemona ODS a naprostou abdikaci na vystoupení u svých kolegů Jiří Kittner.

„Zapojovat se do diskuze je třeba, ale musí mít význam. To se však často neděje. Obecně si tak myslím, že podobné statistiky jsou zavádějící,“ komentoval neúprosnou řeč čísel a tabulek pro téže médium náměstek za ODS Ondřej Červinka.

Z opozice mluví jen někteří
„Je pravda, že zastupitelská práce se neodehrává pouze na zastupitelstvu. Já jsem tam ale nekandidoval proto, abych tu mlčel ale naopak abych jednal. Také si myslím, že se nám již některé věci daří měnit“ uvedl Jan Korytář za Stranu zelených, který obsadil za primátorem druhé místo v počtu aktivních vystoupení.

Podle předsedkyně klubu strany SOS pro Liberec Lenky Halamové výsledky statistiky ukazují na fakt, kdo má zájem v zastupitelstvu obhajovat své myšlenky a názory. „Zastupitel by určitě neměl chodit do zastupitelstva města pouze jako hlasovací stroj. I opozice si ráda vyslechne názory ostatních zastupitelů. Jak nám je však chtějí sdělit, když mlčí, to nevím,“ dodal Lenka Halamová.

Nicméně nejlepším ukazatelem je tabulka, která ukazuje, kolik který ze zastupitelů při zasedáních mluvil. Jde o statistiku za první půlrok po volbách. Tabulka nedokumentuje červnové zasedání.


Ing. Jiří KITTNER

646

ODS


Mgr. Jan KORYTÁŘ

240

ZELENÍ


Ing. Radomil MRKLAS

91

SOS


Jiří ŠOLC

65

SOS


Mgr. Květoslava MORÁVKOVÁ

59

ZELENÍ


Ing. Jaroslav MORÁVEK

41

KSČM


Kamil Jan SVOBODA

33

SOS


Ing. Ondřej ČERVINKA

30

ODS


MUDr. Ivanka KOLOMÁ

30

SOS


Milan ŠÍR

29

ČSSD


Ing. Ivo PALOUŠ

28

ČSSD


Ing. Eva KOČÁRKOVÁ

15

SOS


MUDr. Jiří RICHTER

10

USZ


MUDr. Kateřina ABSOLONOVÁ

9

ZELENÍ


Ing. František HRUŠA

7

ČSSD


Mgr. Dana LYSÁKOVÁ

7

KSČM


PhDr. David VÁCLAVÍK, Ph. D.

6

ZELENÍ


Naděžda JOZÍFKOVÁ

5

ODS


Bc. Zuzana KOCUMOVÁ

5

USZ


MUDr. Vladimír ŠÁMAL

5

ODS


Lenka HALAMOVÁ

4

SOS


RNDr. Jan MACH

4

KSČM


Michael DUFEK

3

ODS


Mgr. Věra ROSENBERGOVÁ

3

SOS


Ivana BOBKOVÁ

2

SOS


Mgr. Pavel HARVÁNEK

2

SNK-ED


Ing. Ján PIŇKO

2

ČSSD


Ing. Petr ŠOUREK

2

SOS


MUDr. Jiří JANATA

1

USZ


MUDr. Jarmila OLIVOVÁ

1

SNK-ED


Ing. Pavel BERNÁT

0

ODS


Naděžda JAROŠOVÁ

0

ODS


Ctibor JECH

0

ODS


Jana KAŠPAROVÁ

0

ČSSD


Hana KONŠELOVÁ

0

ODS


Ing. Petr OLYŠAR

0

ODS


Martin SEPP

0

ODS


Jan VEVERKA

0

ODS


Ing. Vladimír VOJTÍŠEK

0

ODS



Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s