Rozhovor s místostarostkou Vratislavic nad Nisou Zorkou Škodovou

Zorka Škodová je od loňského podzimu novou místostarostkou Vratislavic nad Nisou. Za prozatím nedlouhou dobu svého působení ve funkci na sebe upozornila jako důrazná odpůrkyně nově plánované bytové výstavby v centru Vratislavic. Své názory dala veřejně najevo na zasedání zastupitelstva města Liberce a je rozhodnutá proti výstavbě bojovat i dál.

Pro začátek dovolte, abych se Vás zeptal: Jaká je příčina Vašeho úsilí zabránit výstavbě obytných domů v centru Vratislavic?



Ještě předtím, než jsem se stala místostarostkou, jsem byla řadovou zastupitelkou po dobu asi jednoho a čtvrt roku. Do zastupitelstva jsem se dostala místo kolegyně, která během volebního období na svůj post rezignovala, a já byla ve volbách druhá v pořadí.
Víte, jako řadový zastupitel jsem neměla zdaleka tolik informací jako nyní, když jsem členem rady. Teď se v radě dostanu k nejrůznějším materiálům a studiím, které mě jen utvrdily v mém přesvědčení, že takováto výstavba není pro Vratislavice ideální.



Kde se vlastně vzalo rozhodnutí začít s výstavbou?



S tím přišlo ještě staré vratislavické zastupitelstvo. Nicméně v předešlém volebním období ještě nestihli odhlasovat smlouvu o výstavbě, mezitím ale proběhly volby, které politickým zastoupením na radnici zamíchaly. Nové zastupitelstvo pak vystoupilo daleko razantněji proti smlouvě s firmou Relia, která má výstavbu realizovat.



Co konkrétně se Vám a ostatním na ní nelíbilo?



Smlouva byla, podle mě, pro Vratislavice krajně nevýhodná. Obec měla zaplatit firmě Relia 14 milionů korun, dále jí prodat stavební pozemky v centru města za nepochopitelných 1000 korun na 1 metr čtvereční. Plánovaná budova měla mít šest pater. Nechala jsem si udělat odborný posudek, který nevýhodnost smlouvy jasně dokazoval. Bohužel, místní ODS (včele se starostou Luďkem Oraným) se podařilo smlouvu prosadit i v novém zastupitelstvu, i když v pozměněném, přijatelnějším stavu.



Jak tedy smlouva vypadá dnes?



Tak především se snížila výška zástavby, tuším o dvě patra. Vratislavice také zvýšily na trojnásobek cenu pozemků – za 1 m2 zaplatí Relia 3 tisíce korun – a hlavně: nebudeme doplácet oněch 14 milionů. Stavět se ale bohužel bude.



To jsou dost podstatné změny, proč Vám tedy výstavba vadí i nadále?



Protože nejde o náměstí. Nevím, proč tomu tak někdo vůbec říká, jedná se o klasickou pavlačovou výstavbu, která navíc koncept současného náměstí a parku, do kterého se investovaly miliony korun, úplně ruší. Ten park se buduje již tři roky a investice do něj je okolo čtyř milionů. Bytové domy, které se tu vystaví, způsobí, že přestane plnit svůj hlavní účel – rekreační plochy městské zeleně.



Vraťme se k politické stránce věci, kdo Vám ve Vašem úsilí pomáhal a kdo byl proti?



Nejvíce mě asi podpořila Květa Morávková ze Strany zelených. Zavolala mi a poradila, jak mám postupovat. Abych šla vystoupit na zasedání libereckého zastupitelstva byl také její nápad. Nejvíc mě ale zamrzelo, že někteří lidé z vratislavického zastupitelstva (a shodou okolností jeden také ze SZ), kteří byli dříve proti stavbě, se potom najednou přidali na druhou stranu. Co si o tom mám myslet?



Nejvíce pro stavbu byla ODS a zdejší starosta, nicméně si myslím, zda za tím, jako za lecčím nestojí bývalý starosta Sýkora, který se musel (kvůli soudnímu sporu ohledně svých podnikatelských aktivit) stáhnout do pozadí. Ale aby nedošlo k mýlce. Já proti nim osobně nic nemám a naopak mě mrzí, že se situace kvůli tomu tady tak vyostřila. Myslím, že na menších obcích by se měly politické hranice stírat a měli bychom pracovat pro obec, nicméně polarita názorů patří k demokracii.



Jak jste dopadla na liberecké radnici?



Na květnovém zasedání libereckého zastupitelstva jsem se svým návrhem, aby vratislavické rozhodnutí podepsat smlouvu s Relií bylo zrušeno a aby byla zahájena řádná diskuse, neuspěla. Ani jsem v to moc nedoufala, ale nechtěla jsem se vzdát žádné příležitosti, jak výstavbu zvrátit, protože jsem o správnosti svého boje přesvědčená. Nejvíce mě překvapilo jednání pana primátora Kittnera. Já respektuji jeho názor, že nechce zasahovat do vratislavických rozhodnutí, ale arogantní styl jeho vystupování mě trochu vyvedl z míry. Čekala bych od něj, hlavně jako žena, solidnější jednání. Ještě že jsem měla s sebou svého muže, který se mě zastal.



V centru Vratislavic se tedy stavět bude. Myslíte si, že to zdejší obyvatelé chtějí a že jim to prospěje?



V žádném případě. Co mi hodně vadí je, že o tom neproběhla s místními žádná diskuse. Jednou, dvakrát se to objevilo v místním zpravodaji, ale co to je, proboha, za informovanost? Proč o tom neproběhla veřejná, solidní debata, kde by se vratislavičtí mohli vyjádřit?
Jestli to někomu prospěje, tak rozhodně ne místním obyvatelům. Už teď je jasné, že na tom vydělá hlavně společnost Relia, která již nyní inzeruje, že zde chce prodávat byty, jeden za 2,5 milionů korun a k tomu jedno parkovací místo za 350 tisíc! Kdo si to tady dovolí?
Navíc jsem si nechala pořídit studie, které dokazují, že za podmínek, které se stanoví ve smlouvě, je to nerealizovatelné a výstavba bude daleko dražší.


A že tam mají vzniknout nějaké obchody a zdravotní zařízení včetně lékárny? Jsem přesvědčena, že tam budou tak vysoké nájmy, že se to odrazí i v cenách těchto prodejen a většina místních je stejně využívat nebude.



Jak byste si tedy vratislavické centrum představovala Vy?



Moje vize je víceúčelový dům, který by nezrušil funkci místního parku, jako plánovaná stavba, ale naopak by jej podtrhl. Měl by plnit obecně správní i kulturní funkce, kde by našly místo pro své uplatnění všechny generace občanů Vratislavic nad Nisou. Už dnes se na mě někteří lidé z Vratislavic obracejí a já musím konstatovat, že mají podobnou vizi jako já a budoucí podoba „náměstí“ se jim vůbec nelíbí. Hlavně by ale měli lidé dostat šanci si o budoucí tváři svého domova rozhodnout sami, a to v daleko větší míře, než je tomu dnes.


Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32