Ne všude je průhlednost komunální politiky lidem lhostejná

Častou reakcí lidí na úroveň, nejen komunální, politiky je apatie a rezignace na jakýkoliv aktivní postoj a aktivitu, která by mohla dění v jejich životním prostoru ovlivnit. Nejlépe o tom hovoří statistiky, které v procentech vyjadřují účast ve volbách. A to v těch „velkých“ – parlamentních, ale zejména v lokálních, komunálních.

Nicméně najdou se i vyjímky, které potvrzují pravidlo. Například v Karlových Varech se našla skupina lidí, kterým se nelíbí politika místní radnice, kde, podobně jako v Liberci, vládne ODS v koalici s ČSSD a rozhodli se, že založí občanské sdružení, které bude zdejší lokální politiku a zejména nakládání s veřejnými financemi monitorovat, poskytovat alternativní pohledy a postoje a v neposlední řadě se snažit aktivně vystupovat ve prospěch obyvatel Karlových Varů. Občanské sdružení nese výmluvný název „O co jim jde?“ a na jeho internetových stránkách se, mimo jiné, píše:

„Rozhodli jsme se tuto politiku nadále netolerovat. Naší snahou je na všechny tyto extravagantní kousky radnice upozorňovat karlovarské občany a s jejich pomocí jí v nich zamezovat. Je nám jasné, že se jedná o běh na dlouhou trať a ještě s důmyslně kladenými překážkami, ale druhá cesta – sezení u piva a nadávání – vede jen k šíření blbé nálady a nás už nebaví. Proto vyzýváme ostatní Karlovaráky, aby se k naší iniciativě připojili (samozřejmě i samostatně). Takovíto jedinci či skupiny záhy zjistí, že se jim uleví na duši, když si nenechají s odpuštěním tentočkovat na hlavu.“

Stránky občanského sdružení „O co jim jde?“ naleznete ZDE.

Jedním z alarmujících momentů, které zažehly jiskru rodící se občanské iniciativy, bylo jistě výběrové řízení na stavbu miliardové sportovní haly v Karlových Varech, které se proslavilo zejména losováním mezi uchazeči o tuto zakázku. Tu, po podivně dlouhém šmátrání v kyblíčku, vyhrála, nejen v Liberci, dobře známá a na lokální politiky, zejména z řad ODS, dobře napojená firma Syner. Článek o losování naleznete ZDE a ZDE.

Na vskutku magické praktiky při výběru veřejné zakázky upozornili členové sdružení O co jim jde? , když přirovnali průběh losování k trikům z knížky pro děti Malý kouzelník a svůj výstup předvedli i karlovarskému magistrátu.

„Jako malý kluk jsem měl knížku Malý kouzelník. Systém, který postaví na hlavu každé vybrání lístků z osudí, je ale stokrát primitivnější než kouzla v knížce. Na zfalšování losování totiž stačí pětiminutová příprava,“ řekl předseda sdružení Otmar Homolka.
Když s kolegou Martinem Fujdiarem nedávno opakovali na magistrátu losování, do osudí vhodili lístky ze dvou druhů papíru.
„Finta byla jednoduchá. Lístečky které jsem chtěl vytáhnout, byly ze čtvrtky. Zbytek z obyčejného papíru. Na omak bylo hned vše jasné,“ vysvětlil Jaroslav Fujdiar.
I jemu trvalo vytažení posledního zájemce kolem půlminuty. Stejně jako pracovníkovi firmy Stone Block, který loni vylosoval pět finalistů z celkem šestnácti zájemců o vítězství ve výběrovém řízení na stavbu haly. První tři firmy totiž vytáhl losovatel z koše s lístky během několik vteřin, u čtvrté ale v osudí loví podstatně déle. Kartička se sdružením firem Syner, Metrostav a Baustav se objevila až za více než půl minuty.

Nicméně situace na Karlovarsku neleží v hlavě jen aktivistům kolem občanského sdružení O co jim jde?. Svůj názor na zdejší politiku a poměry v prostředí českého kapitalismu vyjádřila i karlovarská hiphopová formace Západní projev. Místní politici z radnice se na adresu mladých muzikantů odmítli vyjádřit s tím, že jim jejich tvorba nepřijde slušná. Jakoby by bylo slušnější, než umělecké použití trefně mířených a k tomuto účelu záměrně použitých vulgárních slov, schvalovat před celou veřejností způsob výběru realizátora stavby, která bude všechny daňové poplatníky stát miliardu korun.

Politický song od formace Západní projev si můžete poslechnout ZDE.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s