Poručíme větru, dešti – platí už jen v… Liberci

Nedávno jsme se v jednom komentáři ( zde ) pozastavovali nad tím, jak některá, zejména soukromá média, jejíž vlastník je na realizaci Mistrovství světa v klasickém lyžování finančně zainteresován, referují o nepřízni počasí a trapné ostudě, kterou tak Liberci pořádání této sportovní mega-akce přineslo (a ještě asi přinese). V tomto týdnu ale urputná snaha manažerů organizátorského výboru dostala nový, možná trošičku obludný rozměr.

Jelikož se dostalo na varovná slova těch, kteří tvrdili, že pořádat lyžařské závody v libereckém Vesci s jeho nadmořskou výškou je nesmysl, stáli organizátoři mistrovství (ale i Světových pohárů, které se mají odehrát již tento víkend) před nemalým problémem. Tím problémem je vyloženě jarní počasí, které v Liberci vládne. Teploty kolem sedmi stupňů Celsia, bláto, a sníh možno vidět leda tak přes údolí na protějším Ještědu.

Ale závody musí být stůj co stůj, jde přeci o ostudu a hlavně také (jako vždy až na prvním místě) o peníze. Proto se organizátoři rozhodli sníh dovézt. A to až z centrálních Jizerských hor, kde je ho zatím, alespoň podle jejich mínění, dostatek.

Všechno se hezky odehrálo „potichu“ a po tmě o víkendové noci z 9. na 10. února. Řádově desítky nákladních aut vyjelo směrem do Jizerských hor, odkud za pomocí těžké techniky začaly odvážet sníh do rozbláceného Vesce. Sníh braly nejen z parkovišť, ale i – pro lyžaře naneštěstí – na Jizerské magistrále a i z luk na Jizerce, která spadají do přísně chráněných zón.

„Vjezd nákladních vozidel a nakládací techniky mimo místní komunikace v chráněné krajinné oblasti je v rozporu se zákonem. Správa CHKO proto musí zahájit správní řízení,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí František Pelc. „Organizátoři, nebo firmy jimi objednané, by na takovou činnost potřebovali výjimku schválenou vládou, ve které by byly stanoveny podmínky pro vjezd za účelem odběru sněhu. Takhle je to trochu jak na Divokém západě. Nemluvě o tom, že Správa CHKO organizátory předem na vše upozornila,“ dodal náměstek Pelc.

„Za toto počínání může být udělena pokuta až do výše dvou milionů korun,“ uvedl lesník ze Správy CHKO Jizerské hory Vladimír Vršovský.
„Ač předpokládám, že zřejmě nemuselo dojít k zásadnímu poškození přírody, je tato situace velice špatným příkladem, kdy akce podporovaná vládou České republiky má na svém kontě také porušení zákona při své organizaci,“ dodal Vladimír Vršovský.

Management organizátorského výboru se brání, že k žádnému porušení platných právních norem nedošlo, odvolává se při tom na dohodu s vedoucím Správy CHKO Jiřím Huškem, ten ale slova organizátorů mistrovství popřel. „Ohledně možnosti sběru sněhu v osadě Jizerka bylo výslovně sděleno, že se jedná o území se zvýšenou ochranou, kde jakékoliv podobné aktivity jsou naprosto nežádoucí a nepovolené,“ poznamenal Jiří Hušek. „Žádnou oficiální žádost jsme nedostali. Výjimku může dát pouze vláda, její vyřízení ale trvá dlouho,“ dodal vedoucí správy místní CHKO Jizerské hory.

Poničená lyžařská magistrála, narušená přírodní ochranná zóna na Jizerce, a hlavně: nerespektování zákonů této země. To jsou mimo jiné výsledky snahy za každou cenu uskutečnit nadcházející sportovní akce, protože kdyby se tak nestalo, tak by jen a jen bylo dáno za pravdu těm, kteří na nesmyslnost celého tohoto podniku poukazovali dávno předem.

Ale nemějme to organizátorům mistrovství (respektive jeho managementu), místním přičinlivým politikům a na ně napojeným podnikatelům a všem těm spekulantům, co na této akci zbohatli, za zlé. Již v červnu jsme psali, o jaké razantní prodražení veseckého lyžování bez sněhu, se zasloužila místní ODS (článek najdete zde). Vždyť všichni ti výše zmiňovaní jsou jenom pokušení podléhající lidé. Navíc to z daní, jako my všichni ostatní, zaplatí také…

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s