Spekulace s machnínským zámečkem zřejmě nevyjde

Historizující zámeček v Machníně – vila podnikatele Kleinerta, postavená v duchu německého romantismu, se zřejmě opět stane městským majetkem. Přitom jej město před téměř devíti lety prodalo za velmi nízkou cenu 1,4 milionu korun doktoru Miroslavu Samkovi a Jaroslavu Krutskému, krajskému radnímu za ODS, kteří zde měli minimálně po dobu deseti let provozovat léčebné nebo sociální zařízení. Zámeček byl ale již nabízen za cca 19 milionů korun

Žádné zdravotní ani sociální zařízení zde ovšem nikdy nefungovalo a Kleinertova vila, která dříve sloužila jako respektovaný oční stacionář pro děti, nadále chátrala. V květnu 2007 dokonce doktor Samek, známý podnikatel ve zdravotnictví, který se také angažoval v komunální politice, požádal o dokoupení přilehlých pozemků k objektu. To ovšem zastupitelstvo, díky argumentaci opozice, odmítlo.

Na únorovém zastupitelstvu se pak rozhodlo, opět po argumentaci zejména Jiřího Šolce, že město machnínský zámeček doktoru Samkovi a radnímu za ODS Krutskému odejme zcela, protože prokazatelně neplní podmínky smlouvy z roku 1999, podle které zde měl nadále provozovat zdravotní či sociální zařízení.

Důležitým momentem pro rozhodnutí zastupitelů bylo, že Kleinertova vila je již nabízena na internetu k prodeji za necelých 19 milionů jednou karlovarskou realitní kanceláří. Za rok totiž vyprší desetiletá podmínka smlouvy, po kterou v objektu nesmělo být provozováno jiné, než zdravotnické nebo sociální zařízení. Možná proto již v květnu přišla od majitele snaha dokoupit k objektu i pozemky. Pokud by k avizovanému prodeji skrze realitní kancelář došlo, stávající majitelé by si přišli na více jak 17 milionů korun.

Tvrzení Miroslava Samka pro zdejší regionální média, že sice s makléřkou zmíněné realitní kanceláře jednal, nicméně za umístěním inzerátu na stránky realitní kanceláře nestojí a odmítá jej, o lecčem vypovídá. Už sám fakt, že Kleinertovu vilu ukazoval realitní makléřce může svědčit o tom, že současní majitelé záměr vybudovat zde zdravotní zařízení dávno opustili, pokud s ním vůbec počítali.

Možná jen chyba karlovarské realitní kanceláře vyšlá z nedorozumění, totiž to, že inzerát umístili na své webové stránky o pár měsíců dříve, než vyprší smlouva s městem, zapříčinila, že město o tento historický projekt nepřijde. Příští rok by si současní majitelé machnínského zámečku již mohli s objektem dělat, co uznají za vhodné, respektive výhodné.

Kdo ale o své jistě přišel, jsou lidé, zejména děti, se zrakovým postižením, kterým tento objekt po dlouhou dobu tak úspěšně sloužil. Neviditelná ruka trhu tak zase opět jednou velmi viditelně zasáhla do životů těch, kteří právě s viděním mají velké problémy.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.