Park uprostřed průmyslové zóny, v místech kde hrozil výbuch?Vítejte v Liberci!

Mozaika absurdity a arogance ze strany města a dravého investora nabyla v městě pod Ještědem dalšího rozměru. Investorsko Inženýrská (člen skupiny S group holding, kam patří i firma Syner), která realizuje Průmyslovou zónu Sever, potřebovala, kvůli dalším ziskům, ochranný pás zeleně, který měl původně oddělovat průmyslovou zónu od obytné zástavby. Náhradou za to vznikne přímo uprostřed průmyslové zóny park, na místě bývalé skládky, kam nebylo, díky nebezpečí výbuchu, radno vcházet.

Na březnovém zastupitelstvu byla schválena, zejména hlasy vládnoucí koalice včele s ODS, změna územního plánu číslo 40. Ta fakticky znamená, že Liberec si připíše možná další prvenství. Bude mít krásný nový park. Se spoustou laviček cestiček, možná i stromů. Vždyť parky ve městě a ubývání těch stávajících je, podle jedné z anket, pro místní jeden z nejpalčivějších problémů města.

Drobnou vadou parku bude to, že bude daleko od obytné zástavby, v centru průmyslové zóny, obklopen továrními halami a navíc na půdě, kde ještě před nedávnem nechal odbor životního prostředí vyznačit cedule, které všechny varovaly před nebezpečím výbuchu. Pod povrchem je totiž stará skládka a koncentrace plynů pod zemí není zrovna životu bezpečná. Jak se takové prostředí hodí pro rekreaci, nechť každý posoudí sám.

Podle internetového zpravodajství serveru Aktuálně.cz, který jako jediný o rozhodnutí zastupitelstva informoval, se zdá rozhodnutí nesmyslné i odborníkům z Ústavu urbanismu fakulty architektury ČVUT v Praze. „To rozhodně není normální. Park má být spojen s rekreací a nejlépe v přímém kontaktu s bydlením. Jen tak bude navštěvovaný a bezpečný, jako veřejný městský park toto nemůže fungovat i proto, že bude závislý na městské dopravě,“ sdělil Jan Mužík ze zmíněného ústavu.

Druhou, daleko smutnější, stránkou věci je fakt, že se tak území průmyslové zóny Sever, které Investorsko Inženýrská získala bez výběrového řízení za cenu 100 Kč, později 150 Kč za metr ( informovali jsme Vás zde), posune až na samou hranici obytné zóny. Tu měl oddělovat právě onen zelený pruh, který ale Investorsko Inženýrská nutně potřebovala. V místech bývalé skládky, ležící uprostřed průmyslové zóny se totiž nedá stavět. Spoustě lidí, kteří bydlí, nyní již zřejmě v bezprostřední blízkosti průmyslové zóny, vyroste doslova za plotem domů nebo zdejších zahrádek další industriální komplex.

Zastupitelstvo města, v jehož čele sedí primátor – bývalý ekonomický ředitel firmy Syner, opět schválilo, pro někoho možná nepochopitelnou změnu územního plánu. V souvislosti s Libercem je často slyšet přirovnání k pohádkovému Kocourkovu. Toto srovnání, co do absurdity některých rozhodnutí zdejší radnice, je možná na místě. Jen neobstojí v jejich příčině. Není jím hloupost zdejších obyvatel nebo zastupitelů města, tak jako v Kocourkově. To spíše arogance moci a propojení s vezdejším kapitálem stojí za některými kroky, kterým se už nejde snad ani pousmát.

A jak který zastupitel hlasoval, se můžete podívat zde:

1 ABSOLONOVÁ Kateřina MUDr. SZ PROTI

2 BERNÁT Pavel Ing. ODS PRO

3 BOBKOVÁ Ivana SOS p L. ZDRŽEL SE

4 ČERVINKA Ondřej Ing. ODS PRO

5 DUFEK Michael ODS PRO

6 HALAMOVÁ Lenka SOS p L. ZDRŽEL SE

7 HARVÁNEK Pavel Mgr. SNK ED PRO

8 HRUŠA František Ing. ČSSD PRO

9 JANATA Jiří MUDr. USZ PRO

10 JAROŠOVÁ Naděžda ODS PRO

11 JECH Ctibor ODS PRO

12 JOZÍFKOVÁ Naděžda ODS PRO

13 KAŠPAROVÁ Jana ČSSD PRO

14 KITTNER Jiří Ing. ODS PRO

15 KOCUMOVÁ Zuzana Bc. USZ PROTI

16 KOČÁRKOVÁ Eva Ing. SOS p L. ZDRŽEL SE

17 KOLOMÁ Ivanka MUDr. SOS p L. ZDRŽEL SE

18 KONŠELOVÁ Hana ODS PRO

19 KORYTÁŘ Jan Mgr. SZ NEPŘÍTOMEN

20 LYSÁKOVÁ Dana Mgr. KSČM PROTI

21 MACH Jan RNDr. KSČM PROTI

22 MORÁVEK Jaroslav Ing. KSČM PROTI

23 MORÁVKOVÁ Květoslava Mgr. SZ PROTI

24 MRKLAS Radomil Ing. SOS p L. PROTI

25 OLIVOVÁ Jarmila MUDr. SNK ED NEPŘÍTOMEN

26 OLYŠAR Petr Ing. ODS PRO

27 PALOUŠ Ivo Ing. ČSSD PRO

28 PIŇKO Ján Ing. ČSSD PRO

29 RICHTER Jiří MUDr. USZ PRO

30 ROSENBERGOVÁ Věra Mgr. SOS p L. ZDRŽEL SE

31 SEPP Martin ČSSD PRO

32 SVOBODA Kamil Jan SOS p L. PROTI

33 ŠÁMAL Vladimír MUDr. ODS PRO

34 ŠÍR Milan ČSSD PRO

35 ŠOLC Jiří SOS p L. PROTI

36 ŠOUREK Petr Ing. SOS p L. PROTI

37 VÁCLAVÍK David PhDr. SZ NEPŘÍTOMEN

38 VEVERKA Jan ODS PRO

39 VOJTÍŠEK Vladimír Ing. ODS PRO

PŘÍTOMNÝCH: 36 PRO: 21 ZDRŽELO SE: 5

NEPŘÍTOMNÝCH: 3 PROTI: 10 NEHLASOVALO: 0

ČLENŮ ZASTUPITELSTVA: 39

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s