Za devastaci přírody dostaly firmy dovážející sníh do Vesce pokutu. Ne poprvé.

Aktéři absurdního půlmiliardového divadla pod Ještědem dostali více jak dvou milionovou pokutu za dovoz sněhu z chráněných oblastí Jizerských hor do sněhu prostého Vesce, kde se letos v zimě konal asi nejpodivnější lyžařský pohár v historii. Některé firmy, které navážely jizerský sníh byly za ničení přírody pokutovány již dříve.

Jak informoval zpravodajský server Aktuálně.cz, nejvíce pokutovanou firmou byla plzeňská stavařská a přepravní společnost APB Plzeň, která měla již několikrát problémy se zákony vztahující se k ochraně přírody a životního prostředí.

Společnost APB Plzeň se podílela i na medializovaném odvozu sutin ze stavby O2 Areny v Praze. Do opuštěného lomu u Jeviněvsi na Mělnicku měla načerno navést čtyři tisíce tun odpadu ze stavby, místo toho, aby ho uložila na určené skládky. Hrozilo dokonce, že dojde ke kontaminaci vodních zdrojů.

Letos v únoru se naplnila prorocká slova kritiků výstavby veseckého areálu o absenci sněhu v tak nízko položené lokalitě. Organizátorům světového poháru v klasickém lyžování, generálky na mistrovství světa v roce 2009, nepřišlo na mysl nic chytřejšího, než vyslat těžkou techniku do Jizerských hor, aby navezla sníh do Vesce, kde chyběl.

Těžká technika například najela do oblasti Jizerky, která patří do 2. zóny chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě Natura 2000. Bagry tu také rozryly stovky metrů dlouhé pásy mezi silnicí a lesem. Zákon překročily dopravní firmy i na silnici z Hrabětic směrem na josefodolskou přehradu. Rovněž, s absurdní tragikomičností, byla vybagrována i část jedné z nejoblíbenějších lyžařských tratí v republice, Jizerské magistrály.

Důvodem pořádání šampionátu i realizace celého areálu ale nebyla láska ke sportu, nýbrž k penězům. Celková investice do areálu ve Vesci stála necelých 474 milionů korun, z toho výkup pozemků stál zhruba 46 milionů, s dalšími doplatky ze strany města téměř 70 milionů korun. Přes 400 milionů bylo naúčtováno jako hodnota staveb areálu a souvisejících inženýrských sítí. A kvůli tomu se nějaké to poničení chráněné přírody zřejmě někomu vyplatí.

Nicméně firma, stejně jako další dvě pokutované, se na místě proti sankcím ze starny CHKO Jizerské hory odvolaly a tak hrozí, že se pokuta přinejmenším zmenší. Více o rabování jizerského sněhu i , téměř kriminalizovanému, odporu proti tomu si můžete přečíst zde.

s využitím médií Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s