Město obelhalo nájemníky, na jejich dům má možná zálusk někdo jiný

Další případ toho, jak se město Liberec chová ke svým „obyčejným“ obyvatelům ve prospěch těch „méně obyčejných“, přineslo toto léto. Nájemníkům domu na libereckém Františkově teď hrozí, že si své domy nebudou moci koupit. Ukazuje to na obvyklý scénář – někdo vlivný má podnikatelský plán a nestranný magistrát mu vyjde vstříc. Biti budou lidé, kteří v domě bydlí.

Lidé, kteří městký nájemní dům na Františkově po generace obývají, se o podmínkách prodeje dozvěděli na konci června. Aby se mohli o svůj dům ucházet, musejí dát dohromady tři miliony korun jako jistinu, a to nejpozději do 27. srpna.
Jak všichni svolně tvrdí je to v naprostém rozporu se sliby, kterých se jim od města dostalo.

Tehdy jim bylo slíbeno, že se byty budou prodávat jednotlivě, po bytech, nyní město změnilo názor. Ústy vedoucího odboru majetku města, ing. Mazáče, který je mimochodem majitelem realitní kanceláře (informovali jsme Vás zde), bylo nájemníkům sděleno, že městu jde o co nejvyšší zisk a proto se dům bude prodávat jako celek.

To ale zdejším nájemníkům samozřejmě zkomplikovalo situaci a jelikož se nedá předpokládat, že by na františkovském sídlišti bydlel nějaký spekulant s realitami a s dobrými kontakty na radnici, nyní nájemníkům hrozí, že budou mít nového majitele. Navíc se blíží doba, kdy bude trh s byty zcela deregulován, proto se nájemné zřejmě, přes všechny řeči politiků a „nezávislých ekonomů“ z bankovních domů, prudce zvýší.

Situace je o to horší, že zdejší lidé, chlácholeni lživými sliby z radnice, neinvestovali nemalé částky do svých bytů.

Bohužel to působí dojmem, že je to předem připravené pro nějakého kupce, který je už dopředu znám,“ vyslovuje podezření další z nájemnic Radmila Bártová. „Celou dobu nám slibovali, že si to budeme moci koupit po bytech. Dost jsme do toho investovali, všechno jsme si dělali sami s tím, že to koupíme, koupelny, kuchyňské linky,“ uzavírá nájemnice Alena Ottová – Čepelková.

O osudu několika desítek rodin se tedy rozhodne na konci srpna. Pokud se jim nepodaří koupit dům jako celek, bude jistě zajímavý údaj jméno nového majitele. Nikoho by asi nepřekvapilo jméno některého ze zdejších vlivných podnikatelů, kterým radnice tak často a ochotně vychází vstříc.

Na reportáž české televize o tomto případu se můžete podívat zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s