V Libereckém kraji by měla o rozdělování veřejných zakázek rozhodovat soukromá firma. Bylo toho málo?

Město Liberec se „proslavilo“ podivným a často kritizovaným zadáváním veřejných zakázek. Naposledy celá země s údivem sledovala, jak při realizaci přípravy mistrovství světa v lyžování mizely ohromné částky z veřejných prostředků do kapes soukromých firem, které mají své kontakty na zdejší politiky. Díky tomuto nakládání s financemi z kapes daňových poplatníků vstouplo za poslední roky děsivou měrou zadlužení města v přepočtu na obyvatele.

Dnes se i vedení Libereckého kraje rozhodlo změnit postup při zadávání veřejných zakázek. Ač jsou nejsilnější vládnoucí krajskou stranou socialisté, v budoucnu má o veřejných zakázkách rozhodovat soukromá firma. I po srovnatelných zkušenostech z let minulých.

Opoziční politici v zastupitelstvu libereckého kraje proti tomuto nápadu z dílny sociální demokracie vystoupili s námitkou, která se zdá být logická. Úřad Libereckého kraje totiž má vlastní obor veřejných zakázek, který se této problematice a cíli již roky věnuje.

Obor se dokonce nemá ani zeštíhlit, vládnoucí radní argumentují tím, že prostě existují zakázky, se kterými si krajští úředníci nevědí rady. Další kritizovaným bodem návrhu je, že na tento významný post byly vybrány pouze mimoliberecké, konkrétně pražské, firmy. Možná to bylo marketingový tah od vedení kraje, který se měl snažit nastínit, že v budoucnu nebue zdejší politika a podnikatelské prostředí tolik provázané. To by možná, právě v Liberci, bylo hezkým cílem a předsevzetím, ale vzhledem k tomu, že nic nemá delší chapadla, která sahají skrze hranice regionů i států, jako právě hrabivý, korupční kapitál, působí tento krok, byl-li tak zamýšlen, jistě úsměvně. Spíš se to jeví jako hádka, kdo má ve které firmě své styky. Hra na lokální patriotismus zde působí dost lacině.

Navíc hlavní krajské město, Liberec, zejména pak jeho podnikatelská garnitura i místní politici, kteří z ní vzešli, má se situací, kdy je soukromý, komerční subjekt přizván, aby „pomohl“ s rozdělováním veřejných peněz, své zkušenosti..uveďme příklad z minula. Bude se týkat proslaveného případu kolem firmy Tender Group, která se specializovala na „pomoc“ městům při rozdělování veřejných zakázek.

Firma Tender Group Plus je modelovým příkladem, jak dopadá pronikání komerční sféry do veřejného prostoru a jak neviditelná ruka Trhu umí poschovávat veřejné peníze.

Firma vznikla právě jako specialista na pořádání obchodních veřejných soutěží, odborných kurzů, školení, vzdělávacích akcí a lektorské činnosti. Hlavní obviněný v celé kauze je Radovan Sitař, který se jako podnikatel živil zrealizováním výběrových řízení na klíč a nabízel jej zejména městům, která hodlala investovat veřejné peníze. A právě jemu měli, dle žalobce, majitelé známé liberecké firmy Syner, ze jejíhož lůna vzešel i dnešní primátor Jiří Kittner, poskytnout statisícový úplatek, aby získali stamilionovou zakázku při přestavbě porodnice v Liberci. Oba liberečtí podnikatelé, majitelé Syneru, byli nakonec ale osvobozeni.

Lidé z firmy Tender Group Plus také například figurovali v dnes už legendárním karlovarském losování, při níž Syner získal zakázku na stavbu tamější haly.

Jiří Pilský, jednatel firmy Stormen, kterou si město Karlovy Vary na organizaci soutěže najalo, působil dříve ve společnosti Tender Group Plus. Ta byla podezřelá z toho, že v minulosti za úplatky manipulovala výběrová řízení. Ačkoliv Úřad na ochranu hospodářské soutěže označil karlovarské výběrové řízení za zmanipulované a udělil městu půlmilionovou pokutu,vylosovaná firma Syner, v koalici s dalšími stavařskými podniky, ve Varech staví dál.

Pan Pilský, bývalý zaměstnanec Tender Group Plus se ale se Synerem nepotkal jen v Karlových Varech. Pilský půl roku před zorganizováním „české losovačky“ v Karlových Varech uchystal výběrové řízení pro město Mimoň na rekonstrukci hřišť a tělocvičen tamní školy a školky. Zakázku za 54 milionů získal Syner…

Častým argumentem kritiků sociální demokracie z řad jejich politických odpůrců i většiny podobně orientovaných médií, je to, že při posledních krajských volbách získali své drtivé vítězství díky slibům z oboru zdravotnictví, zejména, že zruší poplatky.

V Liberci ale možná byla přeci jen jiná situace. Letitá vláda ODS (a ve spolupráci právě se sociální demokracií) a její již ani neskrývané vazby na zdejší podnikatelské kruhy a tomu přizpůsobené nakládání s veřejnými prostředky, zkrátka situace, kdy si z politická reprezentace města i kraje udělala z jí svěřených funkcí dojnou krávu pro sebe i své přátele, možná místním lidem začala vadit natolik, že se ve volbách rozhodli, jak rozhodli.

Sociální demokracie možná pochopila, že by bylo dobře distancovat se od své zdejší, značně namodralé minulosti. V lednu byl například z funkce náměstka primátora Liberce odvolán sociální demokrat Ivo Palouš, letitý spolupracovník a následník ODS v její liberecké politice,a to právě na popud vlastní strany.

Nyní je otázkou, zda moc, kterou ČSSD získala a omamná vůně velikého množství financí, se kterými má příští volební období disponovat, nepřeváží nad jejími volebními sliby, programem i politickou stylizací. A to, že chce pustit do rozhodování o veřejných zakázkách soukromý kapitál, po takové zkušenosti z let minulých, jakou všichni máme a jakou jsme se v článku snažili nastínit, možná nevěstí nic dobrého…

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s