Šéfa liberecké záchranky za ODS odvolali kvůli hospodaření s veřejnými prostředky

V úterý tohoto týdne na svém zasedání krajští radní odvolali z funkce vedoucího Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) lékaře Zdeňka Kubra (ODS). Od 11. srpna dočasně pověřili vedením záchranné služby lékaře záchranáře Michala Havlíčka. Důvodem podle radního Pavla Nováka (ČSSD) důvodem k tomuto kroku byly výhrady ke koncepci a organizaci práce záchranné služby. Zdeněk Kubr vše odmítl a vidí za tím politické důvody, ač například provozoval firmu Česká sanita, podnikající ve stejném oboru.

Kubr, který je členem regionální rady ODS, považuje výhrady proti své práci za obecné a výtky odmítá. Záchranná služba je podle něj letos v zisku skoro deset milionů korun a poukazuje na to, že ani za celou dobu, kdy je u moci v Libereckém kraji, na něj nepřišla žádná oficiální stížnost.

Krajští radní nicméně připustili, že kraj o nápravu Kubra nepožádal a na změnách se chce dohodnout až s novým vedením. Jak dále řekli, vadila jim špatná komunikace záchranné služby s nemocnicemi a mezi jednotlivými součástmi záchranné služby, která prý často neumožnila optimální využití sil a prostředků záchranné služby. Radní Novák asi před třemi týdny ředitele záchranářů informoval, že navrhne jeho odvolání, protože cítil, že s novým vedením se na změnách lépe dohodne.

V některých částech kraje se podle krajského radního Nováka neosvědčily samostatné výjezdy záchranářů bez doktora, kterých je víc než polovina. Špatně je podle něj, když na místo musí vyrazit současně dvě auta, a nebo když záchranář sám nemůže zasáhnout. Dočasně tedy pověřili radní vedením záchranky koordinátora lékařů Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michala Havlíčka.

Na Kubrovu obhajobu přispěchal šéf senátu a liberecké ODS, rovněž také lékař, Přemysl Sobotka. Myslí si, že odvolání Kubra je zřejmě politicky motivované a nebezpečně připomíná praktiky padesátých a sedmdesátých let 20. století. Tyto argumenty představitelé kraje za ČSSD razantně odmítli a odvolávají se i na tvrzení odborníků i dalších lékařů. Záchranná služba byla sice v prvním pololetí v plusu téměř deset miliónů korun, ale její provoz je podle mnohých lékařů i odborníků nákladnější než třeba. To by měly osvítit plánované kontroly a audity. Jejich pozornost se také zaměří na firmu Česká sanita, ve které měl Kubr v době svého fungování, spolu se svou manželkou také podíl.

Zdeněk Kubr na sebe upozornil před několika lety, kdy způsobil dopravní nehodu, při níž zahynul člověk. Po Liberci se spekulovalo, že řídil opilý, ale krevní testy lékaře, šéfa záchranky a vlivného člena liberecké ODS Kubra toto vyloučily.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s