Co ještě má společného liberecká ODS a společnost Syner?

Významní představitelé liberecké ODS opakovaně odmítají tvrzení, že by byli nějak zásadně napojeni na známou libereckou firmu Syner, potažmo S Group. Pevnost těchto proklamací ale dostává další možnou trhlinu. Některé čelní členy liberecké ODS, včetně samotného primátora nebo některé zastupitele z téže strany, zastupuje stejný advokát, který v právních i soudních přích hájí barvy Syneru.

Některé liberecké politiky pojí k podnikatelské skupině S group bývalé pracovní a současné přátelské vztahy, jako v případě nynějšího libereckého primátora Jiřího Kittnera, který před tím, než se stal primátorem pracoval jako ekonomický ředitel Syneru a jeden z majitelů této firmy mu byl i svědkem na svatbě. Dalším příkladem může být i zastupitel za ODS Ctibor Jech, který je generálním manažerem a jednatelem libereckých Bílých Tygrů, hokejového klubu, který rovněž patří pod křídla firmy Syner. Tyto (a nejen tyto) politiky, ale spojuje i další jméno. Tím je českolipský advokát Oldřich Filip, kterého si zvolili (spolu s dalšími zastupiteli) za svého právního zástupce v kauze prodeje pozemků firmě Autotrend.

V tomto případu čelí 23 libereckých zastupitelů obvinění, že prodávali pozemky pod cenou.V kauze jde o to, že zastupitelé hlasovali pro prodej pozemku vlastníkům společnosti Autotrend manželům Volavkovým, která dodává služební vozy magistrátu a mimo jiné je i významným sponzorem extraligového klubu Bílí tygři vlastněného společností S group holding.Bez výběrového řízení tak Volavkovi získali dvě parcely o celkové výměře 3344 metrů čtverečních za 1,49 milionů. Podle opozice a následně i libereckých žalobců pod běžnou cenou.

Advokát Oldřich Filip například pro Petra Syrovátka a Jiřího Urbana, majitele firmy Syner, pomáhal vyhrát soudní při, ve které čelili obvinění z úplatkářství. Podle obžaloby měli pořadateli veřejné soutěže dát cca 300 tisíc korun, aby získali tendr na rekonstrukci liberecké porodnice. Soud je ale nakonec osvobodil pro nedostatek důkazů.

Filip hájil barvy Syneru ale i v případu mediálně proslulé „karlovarské losovačky.“
V právním zastoupení společnosti Syner podal trestní oznámení na karlovarského zastupitele Jiřího Kotka ve věci poškození dobrého jména. Měl se toho dopustit tím, že ve svém vystoupení v mediích spojil jméno zmíněné společnosti s korupční činností a byl zároveň jedním z těch, kteří záznam o podivném losování zakázky na hokejovou halu zveřejnili na internetu.

Ale abychom neutíkali z Liberce do Karlových Varů. I na naši redakci se advokát Oldřich Filip obrátil. A to hned dvakrát. Jednou v zastoupení firmy Syner, když požadoval upřesnění některých údajů v článku týkajícího se právě „karlovarské losovačky“ a po druhé, když zastupoval bývalého ředitele liberecké záchranné služby Zdeňka Kubra, rovněž člena ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s