Dobré zprávy pro Lidové sady aneb dostali na liberecké radnici rozum nebo strach?

V nepříliš příznivý den i hodinu, v pátek 16.10. od 18-ti hodin, v době, kdy se Liberec vzpamatovával z následků sněhové kalamity, se v Experimentálním studiu konala debata o osudu známé a mezi Liberečany i návštěvníky našeho města oblíbené čtvrti, Lidových sadů. Jednalo se o první debatu na toto téma, kterou město od roku 2007 uspořádalo. Do té doby si tyto debaty museli občané ( s naším skromným přispěním) uspořádat sami. Na všechny přítomné i všechny ty, které plány s Lidovými sady zajímají, čekalo milé překvapení v podobě představení, až na výjimky, zajímavých a užitečných projektů, které vedení města prezentovalo, zejména v porovnání s původními plány, které vzbudily vlnu protestů.

Občanům projektu Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM) představil primátor Jiří Kittner , od letošního jara nový vedoucí odboru projektů EU a asistent primátora Tomáš Hampl (ZDE) a náměstek primátora, Ondřej Červinka. Na debatu dorazilo zhruba 30 občanů.

Jak bylo na debatě zmíněno, v Liberci se v rámci IPRM má „prostavět“ kolem 750 milionů Kč, přičemž téměř 93% z této částky mají pokrýt prostředky Evropské unie. Na projekty byly vyhlášeny dvě výzvy, jedna na jaře a druhá v létě. Důvodem těchto dvou výzev, bylo odstoupení od jednání s izraelským investorem, který měl zájem koupit objekt městských lázní a učinit zde luxusní zdravotní sanatorium. Dalším důvodem bylo zamítnutí plánu (po krajských volbách, kdy vyhrála ČSSD) na výstavbu „Centra vzdělanosti Libereckého kraje“, četnými kritizované „megaškoly“ v prostorách bývalého LVT na Masarykově ulici, kterou prosazovala ODS a Investorsko Inženýrská. Nicméně Liberecký kraj tento plán stál i tak 125 milionů, které si připsala právě Investorsko Inženýrská (ZDE).

Odstoupeno bylo také od varianty realizace tzv. Purkyňova arboreta (propojení ZOO a Botanické zahrady, proti které se vzedmula nespokojenost velké části občanů, nejen v místě bydlících. O to příjemnější bylo zveřejnění některých projektů, se kterými radnice počítá.

Jako první byl představen plán na revitalizaci městských lázní. Po krachu původního záměru na veřejný Dům zdraví, se kterým město lázně roku 2005 odkoupilo i na zmíněné luxusní sanatorium, plánuje město přebudovat lázně na výstavní prostory pro Oblastní galerii a také zejména pro uložení jejího rozsáhlého depozitáře, což je jistě záměr velmi chvályhodný. Podle primátora Kittnera by mělo v prostorách vzniknout například knihkupectví, kavárna, zkrátka kulturní prostor. Předběžný odhad revitalizace lázní je 362,3 milionu korun. Otevřená otázka zůstala ohledně budoucnosti současné budovy Oblastní galerie, bývalé liebigovské vily, vedle Libereckého zámku.

Přibližně za 10,5 milionů Kč by měla Botanická zahrada v Liberci získat i nový pavilon leknínů, tedy místo pro expozici (zejména díky největšímu leknínu světa Viktorii královské), která zdejší botanickou zahradu již několik desítek let činí slavnou po celé, nejen odborné, Evropě.

Další projekt, který, stejně jako pavilón leknínu v Botanické zahradě, představil náměstek primátora Červinka, se jmenuje Centrum aktivního odpočinku a týkal se investic do liberecké zoologické zahrady. Týká se rekonstrukce dosavadní administrativní budovy a její přeměnu na pavilon chovatelů, kde by bylo také hospodářské zázemí ZOO, kuchyně pro zvířata a centrum praktického vzdělávání pro školy. Diskutabilním, již v minulých návrzích projektů, je pak vybudování nového vstupu do ZOO, u konečné tramvaje v Lidových sadech. Podle vedení radnice není současný vstup reprezentativní a měl by být přesunut do zmíněných prostor. Mělo by to přinést nový komfort návštěvníkům ZOO, ale dost možná i zisky pro společnost Lidové sady, se kterými byl sám (finančně i zájmově) náměstek Červinka spjat i v době, kdy jako zastupitel hlasoval pro dotace pro provozovatele i pro ostudné zřízení s.r.o., což byl krok, který je stále velmi kritizovaný za svou nevýhodnost pro město (ZDE a ZDE).

Občané se ozvaly s dotazy ohledně citlivosti stavby nového vstupu a případného zřízení parkovacího domu, u něhož bylo vedením radnice sděleno, že se s ním, alespoň v tomto projektu, nepočítá.

Dalším projektem na pořadu byla výstavba výukového sportovního bazénu. Tato situace je aktuální zejména poté, co se nechal zchátrat plavecký bazén u základní školy ve Švermově ulici. Jelikož je výuka plavaní povinná, chce vedení města řešit situaci přístavbou současného plaveckého bazénu na Tržním náměstí. Proto je záměrem přistavět k stávajícímu bazénu nový o délce 25 metrů se 6 drahami a variabilní výškou hladiny. Vedle výukové by měl mít přistavěný bazén i funkci rekreační. Projekt představuje náklady cca 141 milionů korun.

Zhruba 40 milionů korun by se mělo investovat rovněž do revitalizace prostor základní školy v Lesní ulici, zejména do zhruba padesát let starých pavilonů.

Jedním z nepříjemnějších překvapení, byl projekt revitalizace areálu LVT, který navazuje na projekt dostavby libereckého plaveckého bazénu. Poté, co bylo odstoupeno od záměru výstavbu „megaškoly“ v režii Investorsko Inženýrské, zamýšlí vedení města změnu současného areálu na park a dětská hřiště, což bude mít za následek propojení Tržního náměstí a Masarykovy třídy. Jak upozornil primátor, je třeba zachovat restauraci Casino, která je zajímavou architektonickou památkou (poválečná realizace od Svatopluka Technika). Demolici ale podlehnou nevyužívané a zpustlé pavilony LVT, zachována možná bude i městská tržnice. Doufejme, že za naznačeným možným příštím využitím této plochy, nebude další snaha zástavby a na místě vznikne avizovaný park a hřiště.

Posledním představeným projektem byl souhrnný projekt „Parky“. Záměr tohoto projektu je zkvalitnění zeleně a vznik parků na Sukově náměstí, Prokopa Holého, revitalizaci Zborovské rokle a „promenádu Jezírko“ (místo, kde mělo být arboretum). Za jedenáct a půl milionu by v těchto prostorách měly vzniknout nové parkové úpravy, herní prvky, chodníky, rekonstrukce kanálků, kácení náletových dřevin atd…V parku Prokopa Holého se například počítá s instalací slunečních hodin…Otazníky se vznesly na Borovskou roklí, kde má vzniknout luxusní bytový dům, tedy, zda město nezaplatí rekultivaci okolí soukromé investice. Přednášející slíbili věc prověřit.

Jaký je tedy dojem z představení projektů? Jak se vyjádřila jedna obyvatelka Lidových sadů, „lepší, než vůbec kdy doufala“. Tato slova platí na sto procent, zejména poté, co ještě nedávno hrozilo, že na Masarykově třídě vyroste, jen málokým chtěný, obludně monstrózní areál „megaškoly“, mezi ZOO a Botanickou zahradou bude uzavřený (a asi i zpoplatněný) prostor s prapodivnou „vyhlídkovou“ věží, že se uzavře Purkyňova ulice a doprava bude svedena přes uzounkou Javorovou ulici. Ačkoliv existuje několik sporných bodů (např. nový vchod do ZOO), tak dnes navržené projekty jsou o tolik racionálnější a pro lidi, obyvatele i návštěvníky, vstřícnější, až se to zdá v Liberci neuvěřitelné. A neskonalý dík patří všem těm, kteří se na tlaku na vedení města, v zájmu Lidových sadů, podíleli, včele s občanským sdružením, Staré Město Liberec. Jen doufejme, protože jsme právě v Liberci, že se těchto ušlechtilých záměrů nechytí parta vypočítavců a všechny ty plány dojdou svého naplnění.

Ať je už za rozhodnutím vedení města cokoliv, ať třeba konečná racionální úvaha, co skutečně Lidovým sadům prospěje a co ne, blížící se komunální volby za rok nebo zaleknutí se rozhodné aktivity občanů, vítěz dvouleté pře o podobu Lidových sadů je, zdá se, jasný. Je to pýcha a nostalgická krása Liberce – Lidové sady samotné.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s