Vánoční dárek města pro S group – koncesní smlouva na provoz městského stadionu

Jedním z hlavních bodů, který se bude projednávat na zasedání zastupitelstva města Liberce 26. 11. bude uzavření smlouvy na provoz městského stadionu se společností S group SPORT FACILITY MANAGEMENT. Jedná se nejen o starou a novou hokejovou halu, ale i okolní sportoviště a hřiště a komerční prostory. Jako obvykle, když v Liberci něco připraví skupina, které jeden můj známý říká „banda šmoulů“, snad kvůli jejich oblíbené barvě, je potřeba zpozornět – nejde totiž o málo.

Koncesní smlouva, stejně jako nájemní smlouva, či kupní smlouva není sama o sobě špatné řešení. Záleží ovšem na tom, kdo a s jakým úmyslem ji připravuje. A to je kámen úrazu u mnoha smluv, které město uzavírá nebo se chystá uzavřít, viz např. smlouva na privatizaci parku Na Perštýně.

Koncesní smlouva, kterou bude zastupitelstvo projednávat, obsahuje pro město zbytečně nevýhodné pasáže a naopak vytváří nadstandardně dobré podmínky pro podnikání S group SPORT FACILITY MANAGEMENT (S group SFM). Smlouva se uzavírá na celých 20 let, s tím, že ji město může vypovědět nejdříve po uplynutí 10 let od jejího podpisu. Město tak bude mít 10 let prakticky svázané ruce v nakládání se svým majetkem, který mimochodem stále splácí a naopak S group SFM bude mít vytvořeno stabilní prostředí ke svému podnikání, zejména bude mít k dispozici celou moderní Arénu, za kterou nezaplatí ani korunu.

S group SFM bude hradit běžný provoz areálu a drobnou údržbu, za to jej může celý komerčně využívat. Veškeré investice jdou ale na vrub města.

Město by podle smlouvy mělo navíc ke splátkám úvěru platit ročně ještě dalších 11,7 mil Kč jako tzv. platbu za dostupnost, za níž získá k dispozici 4000 hodin ročně, které může využít pro své školy, oddíly či veřejnost. Těchto 4000 hodin ale znamená v průměru pouhých 11 hodin denně – a navíc těchto 11 hodin přitom nezahrnuje celý areál, ale pouze jednotlivá sportoviště. Za každou takto využitou hodinu město zaplatí v přepočtu cca 3.000 Kč, i kdyby šlo jen o halu na ping-pong.

Hlavní objekt – Arénu spolu s přilehlými komerčními prostorami dostane „vítěz soutěže“ zadarmo, resp. za pouhou údržbu – to je bingo!!!

Také pokuta za nedodržení obsazenosti celého areálu veřejností je směšně nízká – 5.100 za jedno procento nenaplnění, tzn. kdyby do prostor díky činnosti S group SFM nikdo nepřišel za celý rok, zaplatí tato firma pokutu max. 510.000 Kč město přitom bude každoročně platit 11.700.000 Kč. Umožnění využití areálu pro veřejnost je přitom hlavní smysl koncese…– docela dobré podmínky pro podnikání, nemyslíte?

To, že jako v mnoha podobných „soutěžích“ vypisovaných městem i do této přihlásil jen jeden zájemce a to S group SPORT FACILITY MANAGEMENT a že o žádnou soutěž prakticky nešlo, snad už ani není třeba dodávat.

Celá smlouva je podle mého názoru dalším tunelem na městský rozpočet a zastupitelé by ji schvalovat neměli, i proto, že by toto zastupitelstvo v posledním roce svého fungování nemělo svým rozhodnutím zavázat další zastupitelstva v otázce městského majetku v hodnotě stovek milionů korun.

Na můj dotaz, zda existují některá alternativní řešení, mi pan náměstek Červinka odpověděl, že pro to, aby město provozovalo arénu samo, nedisponuje potřebnými lidskými zdroji ani know-how. To je dle mého názoru jednak důsledek dlouhodobé politiky současného i předchozích vedení a jednak důsledek neschopnosti či neochoty vedení města takovéto řešení hledat. Z určitého úhlu pohledu je samozřejmě výhodnější tvářit se, že město je v něčem neschopné, to ovšem považuji za čistě účelové tvrzení.

Domnívám se totiž, že pokud město umí v rámci své příspěvkové organizace spravovat např. zoologickou zahradu, umělo by spravovat i městský stadion, jehož provoz není, ať už vzhledem k počtu zaměstnanců či návštěvníků nijak náročnější. Je tu ovšem jedno ale – městský stadion včetně nové arény a přilehlých prostor skýtá nesrovnatelně lepší podmínky pro soukromé podnikání, než zoologická zahrada a proto existuje zájem, aby jeho provoz získala téměř „na věčné časy“ pod kontrolu společnost S group SPORT FACILITY MANAGEMENT. Jako nápad, jak se pojistit proti výsledku příštích komunálních voleb, je to velmi chytré a výhodné. Bohužel ne pro město.

Jan Korytář, městský zastupitel (SZ)

Pro zájemce je samotná koncesní smlouva zde k náhlednutí.

Dovětek redakce: …skoro by se až zdálo, že se před lety někdo dohodl na tomto scénáři: Jistá podnikatelská skupina si chce postavit moderní arénu pro své hokejové mužstvo. Mohla by ji postavit ze svých peněz, chudá není, ale protože vyrostla mimo jiné právě na zakázkách z veřejných rozpočtů, zkusí to i tentokrát. Takže namísto toho, aby halu pro své prvoligové dravce postavila ze svých peněz, dohodne se s vedením města na tom, že halu postaví město, vezme si na ni úvěr, který bude splácet a aby neutekla ani koruna, tak tato firma i halu postaví. Ve chvíli, kdy si někdo po minulých komunálních volbách uvědomil, že vláda ODS nad městem není na věčné časy, se připraví scénář, který zajistí oné firmě to, že bude mít arénu k dispozici i nadále a to minimálně na 10 let. Chytré, velmi výhodné, ale bohužel ne pro město…

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,