Liberecký Radim Zika potvrzen v úřadu šéfa Pozemkového fondu ČR

Začátkem března potvrdila vláda České republiky pro Liberečany trošku drsný vtip a jmenovala ředitelem Pozemkového fondu Radima Ziku.

Tento bývalý radní Libereckého kraje a neúspěšný kandidát na hejtmana od letošního ledna vedl fond jako jeho pověřený ředitel, přičemž celý loňský rok byl předsedou výkonného výboru fondu. Pozemkový fond má často větší přímý vliv na státní majetek, než některá ministerstva.

Radim Zika v čele jeho výkonného výboru řídí na tisíc zaměstnanců v celé České republice, kteří mají připravit privatizaci státní půdy i různých budov v hodnotě desítek miliard korun. Do roku 2012 by měl být fond téměř bez majetku a měl by zaniknout. Koho si Radim Zika s sebou do Prahy z Liberce přivedl a jak se stavěl ke správě veřejných financí v Liberci?

Radim Zika nastoupil do funkce poté, co bývalý předseda výkonného výboru, Pavel Brandl, složil svou funkci z osobních důvodů. Bývalého libereckého radního pro zemědělství zvolilo prezídium fondu včele s tehdejším ministrem zemědělství a ústeckým velrybářem Petrem Gandalovičem z ODS. Radim Zika, byl do čela jednoho z nejdůležitějších úřadů v zemi zvolen jednohlasně den poté, co odstoupil bývalý předseda.

Nyní byl ve své funkci potvrzen. Sám vidí důvod ve svých kvalitách, které má narozdíl od expertů. Alespoň to tvrdí v rozhovoru, kde se nebojí používat silných vulgarit, který poskytl novinářům a který uveřejnila na svém webu jeho mateřská strana, ODS. Připomeňme, že Radim Zika má bakalářský titul, který získal na soukromé Vysoké škole politických a společenských věd, která sídlí v Kolíně.

Radim Zika se vryl do podvědomí liberecké veřejnosti možná jako organizátor dožínek nebo jiných zemědělských slavností, u kterých často jejich rádoby pohanská symbolika a její význam a smysl zůstaly leckomu skryty. Liberečané si jej určitě pamatují z billboardů rozsetých po celém městě, kde spolu s primátorem Kittnerem zval v předvečer krajských voleb občany na hokejový Primátorský den solidarity (sponzorovaný firmou Syner) a v reakci, zda to není součást jeho předvolební kampaně, oba shodně odpovídali, že nikoliv, že on je (rozuměj Radim Zika) přeci také hokejista.

Těm, které zajímá prostředí liberecké politiky více, jistě neuniklo, že se nový šéf Pozemkového fondu České republiky přátelí s libereckým podnikatelem Hynkem Tampeirem, který figuruje v obchodní společnosti města Liberce a který mu ochotně půjčuje nemalé částky. Dokonce to bylo tak důležité, že se o tomto kroku hlasovalo, jako kdyby to byl významný strategický záměr města Liberce. O urputné snaze zastupitelů prosadit tuto změnu územního plánu jsme Vás informovali. Ačkoliv to možná bude právě ta vhodná kvalifikace na šéfa pozemkového fondu.

Hned po svém nástupu si Radim Zika povolal do funkce Michala Frydrycha, někdejšího vedoucího Pozemkového fondu v Liberci. Ten byl kritizován za to, že v říjnu 2004 umožnil prodej (je podepsaný pod kupní smlouvou) jednoho z klíčových pozemků v lokalitě plánované výstavby lyžařského areálu ve Vesci za 128 tisíc korun. Přitom již v červnu roku 2004 bylo rozhodnuto, že se v Liberci bude konat mistrovství v klasickém lyžování v roce 2009, když Liberec porazil v pořadatelském klání Oslo. Podle mluvčího tehdejšího organizačního výboru, ale bylo de facto rozhodnuto již minimálně o rok dříve.

Nicméně pozemky, o kterých se již minimálně čtvrt roku vědělo, že na nich bude stát běžecký areál ve Vesci získal za směšných 128 tisíc známý liberecký spekulant. Ten tyto pozemky za dva roky prodal městu Liberec za neuvěřitelných 8,4 milionu korun a získal k nim ještě pět domů v centru města. Pokud by totiž město pozemky nezískalo, nemohl by se lyžařský šampionát konat.

Vedoucí Pozemkového fondu v Liberci, zodpovědný za prodej pozemků spekulantovi, Michal Frydrych, ač de iure postupoval v pořádku, byl téhož roku 2006 z postu odvolán. Bránil se, že o tom, že se ve Vesci bude konat mistrovství nevděl, ani čtvrt roku po rozhodnutí o získání pořadatelství, ač této zprávy byla plná média. A toho samého, odvolaného, Michala Frydrycha si přivedl jako odborníka, kterého si dle vlastních slov váží pro jeho zkušenosti, na pražské vedení Pozemkového fondu ČR, zhruba před rokem, právě Radim Zika.

Nyní tedy spravuje Radim Zika (a jím povolaní odborníci jako je Michal Frydrych) veřejný majetek, určený k prodeji, v hodnotě miliard. Jak mu to ale šlo, když ještě působil jako radní a posléze náměstek hejtmana Petra Skokana (ex-ODS, nyní Věci veřejné)? Připomeňme si například, jak se zastával vynaložení částky 125 milionů pro firmu Investorsko Inženýrská, která chtěla, s pomocí ODS ve vedení kraje i města Liberce, realizovat projekt Centrum vzdělanosti Libereckého kraje. Ten měl stát v minimální verzi 1,3 miliardy Kč, měly na něj být použity peníze z fondů Evropské unie.

Volby na podzim roku 2008 ale zamíchaly kartami a ODS prohrála volby a vítězná ČSSD již před volbami proklamovala, že jí celý projekt přijde zbytečný a naddimenzovaný. Dostála tedy svému a jak bylo řečeno, spoustě lidem (památkařům, občanským sdružením, ale i starostům okolních menších měst, která by tak přišla zkrátka) se ulevilo. Nicméně celý případ snažení se o libereckou megaškolu má ještě jeden, temnější dovětek.

Bývalé vedení Libereckého kraje, pod taktovkou ODS, utratilo za projektovou dokumentaci na stavbu, nyní již odpískaného, Centra vzdělanosti Libereckého kraje, neuvěřitelných 125 milionů korun, aniž by počítalo s jakoukoliv možností, že se tato megaškola nakonec stavět nebude. Tato tučná sumička šla do kapsy předpokládanému realizátorovi projektu, firmě Investorsko Inženýrská. Ta vznikla jako dceřiná firma společnosti Syner, která je svými kontakty se zdejší ODS proslulá. Projekty, které stály občany Libereckého kraje 125 milionů korun, teď může hejtmanství leda tak vyhodit do koše.

A jak na tento fakt, že Liberecký kraj vyhodil 125 milionů za projekt, o který málokdo(vyjma liberecké ODS a Investorsko Inženýrské) stál, reagoval současný šéf Pozemkového fondu ČR, Radim Zika? „Myslím si, že peníze byly vynaloženy správně. Firma podle mne odvedla dobrou práci a je škoda, že projekt byl zaražen dřív, než se kolem něj mohla vést veřejná diskuze,“odpověděl zhruba před rokem na dotaz internetového zpravodajského portálu Aktuálně.cz.

Snad se tedy obyvatelé celé České republiky, již nejen Liberce a Libereckého kraje, nedočkají po zániku Pozemkového fondu ČR podobných odpovědí.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co
Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to
Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém