K nářkům pana Zeronika

V úterý 13.4. 2010 přinesla liberecká Mladá fronta Dnes článek pana Jiřího Zeronika, jednatele tajemné společnosti Iberus, ve kterém si stěžuje na postup oddělení občanských a protikorupčních aktivit společnosti Čmelák – Společnost přátel přírody při informování liberecké veřejnosti o nakládání s jejími prostředky. Pan Zeronik se staví do role nespravedlivě napadaného a osočovaného podnikatele, řadového člena demokratické strany a samaritána, který skrze svou čerstvě založenou obecně prospěšnou společnost chce pomáhat lepšímu a atraktivnějšímu životu po Ještědem. Srdce by se ustrnulo a kámen by se pohnul nad takovým příkořím, které mu dělají ti ekologové a občanští aktivisté. Je ale realita taková, jak líčí pan Zeronik a na co všechno zapomněl?

Vezměme to pěkně od začátku. Jednatel společnosti Iberus Jiří Zeronik hned v úvodu líčí, jak je osobně urážen, pomlouván a mediálně popliváván ze strany lidí okolo Čmeláka, s Janem Korytářem v čele. Nemohu si vzpomenout ale na jediný osobní útok, který by vůči osobě pana Zeronika vzešel z naší strany. Považuje snad za plivanec svoje politické angažmá na liberecké radnici, když zastával funkci zastupitele? Nebo je mu urážkou jeho členství v ODS či funkce člena privatizační komise města? Je pomluvou to, že veřejnost neví, kdo stojí za jeho zaměstnavatelem, společností Iberus? A že se někdo pozastaví nad rychle vzniklým sdružením, které není s to ani správně formulovat název svého projektu, na nějž chce z kapes občanů získat cca 61 milionů? To jsou fakta, která ve svých vyjádřeních uvádíme a za pomluvu je nepovažujeme.

Ještě ke společnosti Iberus. Tato podivná firma, možná se sídlem kdesi na Kypru, možná v Nizozemí, dala o sobě vědět již v případu domu v Klicperově ulici (více na našich stránkách www.nasliberec.cz ), díky kterému město vedlo soudní spor s podivným s.ro. Euridika Bohemiae. Tato „také neziskovka“, posléze s.r.o. předstírala neziskovou činnost, aby za velmi levno získala velmi lukrativní nemovitosti v centru města (historickou vilu a rozsáhlé pozemky, zřejmě ne náhodou v těsném sousedství dalšího cíle firmy Iberu – Perštýna). Euridika Bohemiae byla se společností Iberus prokazatelně personálně propojená. Není zde paralela s o.p.s. Geotermální energie pro občany? Nepřijde město tak o další miliony, které by se jistě hodily jinde?

Ostatně O riziku tzv. anonymních akciích na majitele (jako je tomu u společnosti Iberus) neinformujeme jenom my, ale např. i zástupci Americké obchodní komory i dalších investorů. Nejde tedy o žádné ekologicko-levičácko-zednářské (či bůhvíjaké) spiknutí proti poctivým podnikatelům v této věci. Zákaz tohoto druhu anonymního vlastnictví je, krom České republiky, naprosto běžnou součástí zákonné soustavy zemí civilizovaného světa. Ostatně i v ČR je tento zákaz v parlamentě opakovaně blokován pouze obstrukcemi mateřské strany pana Zeronika, ODS.

Pan Zeronik si stojí za tím, že zastupitel Korytář maskuje svoje politicko-mocenské cíle fungováním občanského sdružení Čmelák – SPP. Co vím já, tak pan Korytář zakládal toto sdružení opravdu s cílem chránit přírodu. Rozumím mu ale, že se skrz ochranu přírody, při zjištění, jak je tomu s nakládání s veřejnými prostředky, začal věnovat i protikorupčním a občanským aktivitám. A je to dobře, minimálně proto, že si různí chytráci v Liberci musí dávat větší pozor a díky aktivitám Čmeláka město Liberec také nemalé peníze již ušetřilo. 90 % činnosti Čmeláka se však i nyní skládá a i v budoucnu jistě skládat bude z ochrana přírody a ekologické výchovy. Panu Zeronikovi by se jistě líbilo, kdyby Čmelák jen sázel stromky a dělal programy pro děti, jenže Čmelák je nejen ekologická, ale také občanská organizace a proto se vyjadřuje i k veřejným a politickým tématům všude tam, kde máme důvodnou obavu, že je poškozován veřejný zájem.

Pan Zeronik dále uvádí, že je řadovým členem ODS a (narozdíl od J.Korytáře) bývalým městským zastupitelem. To jsou prý jeho jediné vazby na město, za které je tak pranýřován. Zapoměl ale uvést, že je rovněž například dlouholetým členem privatizační komise města. Není známo zda je např. historikem či historikem umění, architektem, urbanistou, ekonomem nebo právníkem či z jakého titulu je městu Liberci prospěšný v této své funkci při správě jeho majetku. Nicméně je doložitelné, že sám nakupuje městský majetek, aby jej pak s tučným ziskem obratem prodával. Ale to je asi námět na samotný článek, díky za tip, pane Zeroniku..A proč, když je řadovým členem ODS, se účastní jednání klubu ČSSD během zasedání zastupitelstva, které rozhoduje o velmi nevýhodném prodeji původně neprivatizovatelného parku na Perštýně společnosti Iberus, je také záhadou (?).

O.p.s. Geotermální energie pro občany není ani vlastníkem objektu, na který dotace žádá, Tím je opět firma Iberus, která v prostorách bývalého kapucínského konventu, kde se nachází kostel sv. Máří Magdalény, hodlá v jeho zahradě stavět hotel Luxury. Na jeho realizaci má již zažádáno dalších zhruba 60 milionů z Evropských fondů v rámci programu na podporu turistického ruchu. Existuje tedy odůvodněné podezření, že plánované Centrum podpory Geotermálního využití energie, které má vzniknout v prostorách kostela sv. Máří Magdalény, bude více než občanům sloužit soukromým, komerčním aktivitám v rámci služeb budoucího hotelu.

Závěrem na vysvětlenou – kostel sv. Máří Magdalény si jistě opravu zaslouží, o to se musí postarat jeho současný vlastník, firma Iberus. Stát by měl pak dohlížet, zda nedochází k chátrání této vyjímečné liberecké památky. Nelze ale tolerovat, aby v jakémkoliv a žádném případě docházelo k možnému zneužívání veřejných prostředků pro soukromé konto bůhví koho. V tomto ohledu se Liberec proslavil už dost.O tom, co více zkvalitní a zatraktivní život v Liberci a co je jen trapnou zástěrkou pro napakování se evropskými penězi, by měli rozhodnou sami občané. Zatím to vypadá, že vše se má uvařit potichu a rychle, jako kdyby někdo při vaření „geotermálně využíval energii“..:)

Samotný článek jednatele anonymní firmy Iberus, ex-zastupitele za ODS, člena privatizační komise města, pana Jiřího Zeronika najdete zde

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s