Věřitelé hrozí kvůli dluhům po MS v lyžování žalobou, jiní na šampionátu bohatli

Pořád ještě není jisté, kdo zaplatí dluhy po Mistrovství světa v klasickém lyžování, které proběhlo loni v Liberci. Monstrózní akce, která byla symbolicky před několika týdny ukončena, stále žije – respektive neustále se zvětšuje dluh, který po ní zůstal. V minulém týdnu vyzvalo sdružení věřitelů českou vládu k jednání a uhrazení alespoň části dluhu po mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009. Mnoho dodavatelů, kterým organizační výbor dluží nemalé částky, přitom muselo z dluhu odvést daň z přidané hodnoty a nyní samo stojí na pokraji krachu.

Sdružení věřitelů, které svoje postoje prezentovalo na veřejnosti minulý týden, zastupuje 54 z celkového počtu 83 firem, jimž organizační výbor dluží téměř 110 milionů korun, a to navíc bez úroků. Nyní požadují, aby jim dluhy, které vůči nim organizátoři lyžařského šampionátu mají, uhradil stát. Opírají se o argumentaci, že stát celou akci zaštiťoval. Za mistrovství se stavěli především politici ODS jako liberecký primátor Jiří Kittner, předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, poslanec a zmocněnec pro mistrovství Tomáš Hasil nebo bývalý předseda vlády i ODS, Mirek Topolánek.

V

Věřitelům již dochází trpělivost. Podle jejich vyjádření, po patnácti měsících čekání s nimi skoro nikdo nekomunikuje. Lyžařský svaz prý vůbec a představitelé státu jen minimálně. Jediný, kdo se přihlásil k odpovědnosti zaplatit dluhy, je primátor Liberce Jiří Kittner. Nikoliv ale tak, že by si chtěl sáhnout do svědomí a vlastní kapsy, ale podle vyjádření Jiřího Kittnera z loňského roku, by měl dluhy zaplatit „Liberec“, tj. jeho obyvatelé. Pokud nezačnou nová jednání, hrozí věřitelé žalobami, k nimž mají, dle vlastního vyjádření, již připravené podklady.

Věřiteli nejsou jen velké podniky jako DPML nebo ČSAD Semily. Podle předáků věřitelů jde často o střední a drobné podnikatele a živnostníky. Organizátoři MS v lyžování jim dluží třeba za tisk šampionátových novin, ostrahu, cataring, výzdobu města a dopravu mezi jednotlivými areály. Dokonce i plyšový lvíček, maskot mistrovství, za sebou nezanechal jen lyžařskou stopu, ale především dluhy. Řadě z těchto podnikatelů přinesl fakt, že jim organizátoři MS dluží značné částky, nemalé a často i existenční problémy.

Ale nikoliv všichni, jak upozornil například Nejvyšší kontrolní úřad, liberečtí podnikatelé přišli během mistrovství světa zkrátka. Velikou ostudu, která daleko zastínila sportovní slávu, přineslo, v Liberci až folklorní, přidělování zakázek ze státní kasy. Již tradičně v tomto, například i Nejvyšším kontrolním úřadem napadnutém, procesu, sehrála roli liberecká firma Syner.

Zejména při rekonstrukci kolejí v Harcově, které sloužila jako ubytovna pro účastníky mistrovství, měly být nepoctivě navýšeny dotace od státu v řádech milionů korun. A to díky brutálnímu navýšení nákladů na stavbu, oproti původní kalkulaci. Řada pochybení jsou spojována s firmou Investing CZ, která patří bývalému městskému radnímu za USZ Josefu Nadrchalovi. Nadrchal (původně DRS -Demokratická regionální strana) dnes působí za koaliční stranu USZ v komisi rady města pro investice a výběr investorů. Donedávna také figuroval ve společnosti Zahradní město vlastněné Libercem. Právě této firmě patřily pozemky ve Vesci, kde se nyní koná mistrovství, a na kterých se stavělo za státní dotace. Tato firma byla určena jako stavební dozor na rekonstrukci kolejí Technické univerzity i na budování sportovních areálů ve Vesci a na Ještědu.

Firma Investing CZ má velmi úzké obchodní vztahy na asi nejznámější libereckou firmu Syner, která proslula svým napojením na zdejší ODS a nejrůznějšími aférami ohledně získávání veřejných zakázek. Investing CZ dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě. Poté, co byl Investing CZ jmenován mandatářem zmíněných staveb a Syner získal zakázku na přestavbu kolejí v Harcově, byla firma Investing začleněna na plánované výstavbě Třídy 1.máje, kterou bude provádět právě Syner.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s