Lyžařské mistrovství – dluhy a ostuda pokračují, jeho největší zastánci dávají ruce pryč

Tento týden zahájil Městský soud v Praze insolventní řízení se sdružením OC FIS NORDIC, které organizovalo Mistrovství světa v klasickém lyžování, které proběhlo v našem městě v únoru a v březnu roku 2009. OC FIS NORDIC dluží 105 firmám, které se podíleli na přípravě lyžařského šampionátu, na 112 milionů korun. Někdejší největší propagátoři mistrovství pod Ještědem ale dávají od akce ruce pryč.

Mezi ty největší patří Technická univerzita v Liberci (cca 9 milionů korun), liberecký dopravní podnik (cca 21 milionů korun), Český hydrometeorologický ústav, finanční úřad či bezpečnostní agentura zajišťující pořádek v areálu ve Vesci. O libereckých i přespolních drobných podnikatelích, restauratérech a podobně ani nemluvě.

Celé lyžařské mistrovství, které Liberec proslavilo více netransparentním nakládání s veřejnými prostředky, stálo zhruba 2 miliardy korun. Českou republiku přišlo na 1,5 miliardy, Liberecký kraj na 165 milionů a samotné město Liberec stála tato akce 400 milionů korun.

V současné době je médii i veřejností za největšího viníka nahlížena Kateřina Neumannová, česká olympionička, která, jako hlava přípravného výboru, celou akci zaštiťovala. Kdysi milovaná „Zlatá Katka“ si nelibost (nejen) liberecké veřejnosti získala, když se v médiích objevily momenty z jejího přepychem prosyceného života, zvláště, když po šampionátu, zůstaly tak obrovské dluhy.

Nicméně nejvíce na nepovedeném mistrovství vydělaly známé liberecké firmy a místní spekulanti s pozemky. Rovněž těmi, kteří se nejvíce rvali o to, aby akce proběhla v našem městě i aby do ní stát nasypal, co nejvíce, jsou zdejší politici z ODS v čele s Jiřím Kittnerem a Přemyslem Sobotkou (který navíc za viníka označil právě Neumannovou a její tým) nebo bývalým poslancem ODS a zároveň zmocněncem pro mistrovství v Topolánkově vládě, Tomášem Hasilem.

Právě Tomáš Hasil se zasadil o razantní navýšení státních prostředků pro liberecké mistrovství. Podporu Hasilově iniciativě vyjádřili zdejší tehdejší vládnoucí politici – např. Přemysl Sobotka, Jiří Kittner a hejtman Petr Skokan (ODS, nyní VV), podpisem dopisu, který označoval situaci okolo příprav na mistrovství za kritickou a žádá urychlené poskytnutí požadovaných peněz, Stěžovali si v něm na přístup sociálně demokratické vlády a rozpory s její politickou orientací a politickým složením liberecké radnice. Bylo jim nakonec vyhověno. To poněkud nekoliduje s čerstvým vyjádřením ex-primátora Kittnera, který v rozhovoru pro Mladou Frontu tento týden tvrdil, že se mu, bohužel, nepodařilo mistrovství včas zarazit.

Není od věci, že na mistrovství velice profitovala firma Tomáše Hasila, Kalendář Liberecka. Rádio Dobrý den, patřící pod křídla Kalendáře Liberecka, bylo nováčkem s bůhví kolika posluchači, přesto toto rádio vybral organizační výbor MS v Liberci jako oficiálního dodavatele svého informačního servisu a předstihlo tak zavedené komerční i státní rádia. Veřejná soutěž nebyla, kolik firma z veřejných peněz dostala, se odmítli mluvčí šampionátu také vyjádřit. Několik dalších milionů získal Kalendář Liberecka na vybudování svého „domu s apartmány“ a informačního centra z fondů Evropské unie, který se nachází přímo pod Ještědem. Hasičův společník ve firmě, Pavel Michal, mimojité vydělal jako spekulant s pozemky ve Vesci, kde mistrovství probíhalo.Samotný poslanec Hasil za své zmocněnecké angažmá inkasoval od státu cca půl milionu korun.

Podle státních kontrolních orgánů (NKÚ) ovšem nejvíce tratily veřejné finance na realizacích staveb, které prováděly firma Syner nebo na účasti firmy Investing CZ, kterou vlastní bývalý zastupitel za Demokratickou regionální stranu (strana má sídlo na adrese Investing CZ), Josef Nadrchal. Toho již policie obvinila z pletich při veřejné soutěži a dražbě, společně s bývalým rektorem liberecké univerzity, Vojtěchem Konopou. Další tři lidi, například i ředitele Kolejí a menz TUL Zdeňka Kračmara, obvinila policie v listopadu. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal v souvislosti se šampionátem také ministr školství Josef Dobeš.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s