nášLiberec

Search

Demonstranti razantně odmítli škrty Nečasovy vlády

Na tři stovky lidí se sešlo včera v poledne, aby podpořilo stávku státních zaměstnanců, která právě probíhala. Původně měla demonstrace probíhat v areálu liberecké nemocnice, nakonec se demonstrující přesunuli do zdejšího přednáškového sálu. Přítomni byli zástupci jednotlivých zástupců zaměstnaneckých odborů, demonstraci podpořili i zaměstnanci soukromého sektoru. Hlavní poslání středeční demonstrace i stávky bylo zřetelné: Vláda chce zastavit finanční a ekonomickou krizi prostředky těch, kteří ji nezavinily a svou poctivou prací drží celý stát nad vodou!

Na pódiu přednáškového sálu vystoupili například primář ARO Dušan Morman, který uvedl příklad ze zdravotnictví. Podle samotných státních údajů jde do zdravotnictví cca 280 miliard ročně, přičemž celých deset procent této částky, tedy téměř třicet miliard, se ztratí při nejrůznějších pochybných obchodech, skončí jako nejrůznější provize, zkrátka skončí v předem vykopaných dírách. Primář Morman rovněž uvedl příklad prodeje lékařských přístrojů, které na různých místech stojí i dvakrát více. Důsledkem toho všeho jsou ekonomické problémy a vláda místo aby řešila tyto podstatné problémy, sahá na platy zaměstnancům, čímž destabilizuje celé zdravotnictví.

Podle koordinátory stávky Jany Hynkové současné vládní škrty znamenají jen začátek útoku na sociálně slabší vrstvy. Změn se má dočkat zákoník práce, důchody i všechny sociální vymoženosti. Samozřejmě tak, aby postiženi byli pracující lidé.

Kunsthistorik Jan Mohr ze Severočeského muzea konstatoval známý fakt, že oproti všem politickým prohlášením o podpoře vědy a kultury, právě pracovníci z těchto sfér již dnes žijí na hranici chudoby. Další ekonomické násilí na tomto resortu povede jen k degradaci kulturního dědictví i všech hodnot.

Stávkující podpořil i zástupce policistů, Zdeněk Bartoň, který vyslovil názor, že odstoupit by měl především nynější ministr Radek John pro jeho nekompetenci a neustálé urážení vlastních lidí.

Alena Dvořáčková z Finančního úřadu v Liberci uvedla, že zásadním problémem státu je výběr, respetive neschopnost výběru, daní, zejména u velkých a bohatých firem. Rozhodně požadovala větší a důslednější kontrolu státních zakázek a dotací. Poznamenala, že na finančním úřadu odborníci vidí, kde se všechny veřejné peníze ztrácejí a rozhodně by za neschopnost nebo přílišnou benevolenci státu neměli platit poctiví pracující občané.

V sále panovala jednota i odhodlání jít do tvrdších protestů, ačkoliv zaznívali i hlasy, že zvolená „přednášková“ forma demonstrace na podporu stávky není správná a že se mělo jít vyrazit demonstrovat do ulic.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj