Firmy politiků z liberecké ODS si dělaly z městské policie vlastní ochranku

Šest firem a tři soukromé osoby byly dlouhé roky bezplatně napojeny na Pult centrální ochrany (PCO) liberecké městské policie. Oznámil to dnes na tiskové konferenci primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Na PCO jsou napojené všechny městské organizace a veřejné městské budovy. Mezi firmami, které městskou policii roky zneužívaly pro svůj prospěch jsou i společnosti, jejichž majitelé jsou významnými představiteli liberecké ODS.

Služeb městské policie zdarma využíval i někdejší krajský radní za tuto stranu nebo spolumajitel firmy Syner. Na zneužití PCO se přišlo již loni při reorganizaci těchto služeb městské policie. Smlouvy s těmito soukromníky z let 2000 až 2007 byly okamžitě na pokyn nového primátora vypovězeny.

Zdarma, respektive za peníze občanů, využívala služeb městské policie například firma Kalendář Liberecka, která patří Tomáši Hasilovi, bývalému libereckému poslanci za ODS a zmocněnci vlády pro Mistrovství světa v klasickém lyžování. Tomáš Hasil byl i náměstkem primátora Jiřího Kittnera (ODS) pro kulturu. Jeho společník Pavel Michal pak vydělal na spekulacích s pozemky ve Vesci, na nichž byl realizován běžecký areál sloužící mistrovství. Kalendář Liberecka téměř tradičně dostával podporu z Kulturního fondu města Liberce, nic nevadilo, že byl jedním z mála komerčních subjektů mezi neziskovými a dobrovolnickými organizacemi, které o městské dotace žádaly.

Další firmou, která zneužívala činnosti městské policie, byla tiskárna Geoprint. Ta patří zakládajícímu členovi liberecké ODS Jiřímu Bílkovi, který spolu se svým přítelem, exprimátorem Jiřím Kittnerem, vydává občasník Pravý zastupitel. Geoprint dlouhé roky realizuje tvorbu Zpravodaje liberecké radnice. Nicméně do roku 2008, díky výběrovému řízení, „na míru“ tak šikovně zpracovanému, že vyhovovala právě Geoprintu, inkasovala tato firma navíc z městského rozpočtu cca milion korun. Důvodem bylo, že její nabídka byla vždy zhruba o 100% vyšší než u ostatních tiskáren, ale ty nemohly oním chytře sestaveným výběrovým řízením projít.

Další firmy, které takto zdarma využívaly práci libereckých strážníků jsou Unirelax, s.r.o., EVA butik, Ortopedická protetika s.r.o., Auto Koutek s.r.o.

Ale mezi těmi, kteří se nechali ochraňovat za peníze svých spoluobčanů jsou i soukromé osoby. Byl to například i majitel zmíněného autosalonu, Arnošt Koutek nebo bývalý krajský radní za ODS, někdejší ředitel liberecké nemocnice a podnikatel, Jaroslav Krutský. Na seznamu figuruje i jméno Jiří Urbana, spolumajitele firmy Syner, která proslula svými styky na zdejší ODS, získávala řadu diskutovaných zakázek a bývalý primátor Jiří Kittner v této společnosti pracoval jako ekonom.

„Městská policie byla v loňském roce rozsáhle reorganizována s cílem zefektivnit její provoz. Kontroly všech smluv byly jednou částí této reorganizace. Jakmile jsem tyto informace zjistil, informoval jsem o tom okamžitě nové vedení města. Městské policii takové služby nepřísluší a ani pro takové případy neexistují žádná pravidla,“ řekl k celému skandálu ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

„Tyto smlouvy jsou nyní již vypovězeny. Je nepřijatelné, aby městská policie, která má za úkol hlídat bezpečí veřejnosti, hlídala také bezplatně soukromý majetek vybrané skupiny firem a osob,“ uvedl dále primátor Liberce Jan Korytář. Ten je navíc přesvědčen, že je velice nepravděpodobné, aby bývalé městské vedení o napojení soukromých firem na PCO městské policie nevědělo.

Jiří Kittner tvrzení, že by jako primátor města věděl o tom, že jeho straničtí kolegové, bývalí nejbližší spolupracovníci, kolegové z občanského sdružení, přátelé i někdejší zaměstnavatelé zneužívají služeb městské policie, důrazně odmítl.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,