Věcnost a slušnost nesnesou lež a pokrytectví – odpověď na reakci Z. Soudného

Do redakční pošty došel, jako blesková odpověď na komentář Konec hry na schovávanou aneb ztráta soudnosti pana Soudného, text, který zaslal Zdeněk Soudný.

Zdeněk Soudný je zakladatel o.s. Pravý zastupitel a redaktor zpravodajského portálu firmy Syner Týden v Libereckém kraji. Nejprve přetiskujeme reakci pana Soudného, odpověď J.Tauchmana naleznete hned pod ní.

Vážený pane Tauchmane,

nedá mi to nereagovat na Váš příspěvek, pojednávající o mé osobě. Jak už u Vás bývá zvykem, nebojujete s názory, ale s lidmi. A článek „Konec hry na schovávanou aneb ztráta soudnosti pana Soudného“ to jasně ukazuje.

Ano, já jsem zastánce pravicového konzervativního smýšlení, stejně jako jste Vy zastáncem levicového anarchistického. Jsme na druhé straně pomyslné barikády, byť na rozdíl od Vás, já nemám pocit, že bych stál na samém extrému tohoto spektra. Proto bych očekával, že budeme „bojovat“ s idejemi. Vy se ale, jako vždy, snažíte pouze mrzce dehonestovat své názorové protivníky bulvárními, fakticky nesprávnými a mnohdy až urážejícími nesmysly. Nuže dobrá, je to Váš boj, tedy i Vaše metody. Věřím, že podobně smýšlející čtenáře uspokojí. Stejně jako věřím, že reagovat na to, co píšete, vlastně ani nemá smysl. Ale přesto si to neodpustím.

Tedy předně – chápu, že občanské sdružení Pravý zastupitel nemáte rád. Již jsem si zvykl, že i v neziskovém sektoru panuje standardní konkurenční boj a že tato sdružení a neziskové organizace obecně se dnes chovají vlastně jako klasické firmy. Vaše sdružení, respektive sdružení, které Vy reprezentuje, na tom není jinak. Chápu proto potřebu se proti nám vymezovat. Nikdy mne ale nepřestane překvapovat fakt, že si někdo, jako Vy, dovoluje určovat, která nezisková organizace je dobrá a která nikoli, které občanské sdružení je lepší, než to jiné. Chtělo by to více pokory v přístupu k neziskovému sektoru. Protože touto cestou ho jen poškozujete. A to dlouhodobě.

Pro někoho jsou tři vydání Pravého zastupitele hodně, pro někoho málo. My jsme nikdy neříkali, jak často bude vycházet, kolik čísel plánujeme. Vše se vyvíjí. Naše občanské sdružení stejně tak. A tak Vás snad jen opravím, že nevyšla čísla tři, ale čtyři. A své čtenáře si našla stejně tak, jako články na Vašem webu a ve Vašem magazínu.

Máte pravdu, některé rubriky nejsou aktualizovány tak, jak by si zasloužily. Ale věřte, že je to především tím, že naše občanské sdružení není naším povoláním, na rozdíl od Vás. Nemáme na jeho provoz dotace od státu, kraje či Evropské unie, nemáme měsíční gáži. Nejsme placeni, ani já, ani nikdo jiný za to, co píšeme, nebo děláme. I když předpokládám, že tomu nebudete chtít věřit a už máte na jazyku další z Vašich ničím nepodložených jedovatých slin. Články o historii města se dostavily. Asi jste je přehlédl, ale bylo jich opravdu docela dost. Chcete-li, rád Vám je pošlu.

V jednom máte pravdu. Jsem Pražák a nic na tom nezmění ani fakt, že od roku 2007 jsem v zásadě více v Liberci, než ve svém rodném městě. Nemáte ale pravdu, že jsem zaměstnancem marketingové agentury Mather Communications. Nikdy jsem jejím zaměstnancem ani nebyl. Nicméně před několika lety jsem pracoval v agentuře Mather Public Relations. Snad bych Vám podobnou práci také doporučil, člověk se mnohému přiučí a reálný život s reálnou prací by byl jistě zajímavým zpestřením Vašeho profesního života. A ano, libereckou historii studuji. Stále studuji. A přiznávám, že velmi rád, protože je zajímavá a poutavá. Nejsem si jen jist, kdo z nás má o ní dnes větší znalosti. To ale není podstatné.

Spolupráce s Kateřinou Neumannovou je dalším mezníkem v mém profesním životě. Je to fakt a já se za něj nestydím. Neudělal jsem nic špatného, i když máte pravdu, že některé okolnosti nebyly právě šťastné. Proti čemu se ale ostře ohrazuji, je Vaše prohlášení, že mistrovství bylo zpackané. Byl to velmi kvalitní šampionát, který po sportovně organizační stránce zahájil éru moderních mistrovství. Ostatně kolegové z norského Osla se právě libereckým šampionátem nechali v mnoha ohledech inspirovat. Ale ano, bohužel politika, která do něho zasáhla a dluhy, které po něm zůstaly, jej do velké míry poškodily.

A druhá věc, ve které hovoříte o něčem, o čem nemáte potuchy, je mé údajné distancování se od Kateřiny Neumannové. To, že s ní nyní nesouhlasím, respektive že nesouhlasím s kroky, které nyní podniká, neznamená, že odsuzuji to, co na šampionátu odvedla. Vím, že tím opět mezi Vašimi čtenáři vyvolám nesouhlasné mručení, ale Kateřina Neumannová neudělala vše jen špatně. Osobně jsem byl vždy zastáncem smířlivějšího tónu komunikace a spolupráce s Romanem Kumpoštem, ale to není podstatné. Nikdy jsem neřekl „já nic, já muzikant“, ani to nijak nenaznačoval. Tak prosím přestaňte manipulovat s mými slovy.

Ve svém prohlášení jsem naopak jasně řekl, že zodpovědnost leží stejně tak na mne, jako na dalších spolupracovnících, kteří jsme šampionát připravovali. Jediné, co jsem řekl, bylo, že Kateřina Neumannová se nyní nemůže své zodpovědnosti zbavit, jak se o to posledních pár týdnů snažila. Právě proto, že se za celou akci stále cítím zodpovědný, ozval jsem se. Ostatně jsem o tom hovořil i s ní. Pokud píšete, že jsem naplival na své nejbližší kolegy a svou vlastní práci, pak nehorázně lžete a ukazuje to, jak manipulujete s fakty. Své prohlášení k MS připojuji jako součást tohoto textu, abyste si mohl přečíst, co jsem napsal. A také proč.

Nejsem si jistý, co „temného“ odkryla skutečnost, že jsem se podílel na přípravě textů do Výroční zprávy Krajské nemocnice Liberec, a.s. A nemáte pravdu, že byla právě o panu řediteli Nečesaném. Její obsah byl standardní. V případě brožury se jednalo o průvodce nemocnicí pro občany. Ani zde nemám pocit, že by se věnovala více panu řediteli, než nemocnici. Pokud se nepletu, byl v ní jen úvodní text, ve kterém vysvětloval význam této brožury a představoval krajskou nemocnici. A mimochodem – asi máte krátkou paměť, ale libereckou TOP 09 neodvolalo pražské vedení, ale tato strana se, takříkajíc, zvládla odvolat sama v rámci nepodařeného interního puče. To jen pro pořádek.

Máte pravdu. Jak se změnily poměry, změnil se i Pravý zastupitel. Není pravda, že je útočnější. Ale je aktualizovanější (na rozdíl od webu nasliberec.cz, který prošel právě obráceným postupem, jak zajímavé!). A pan Krenk do něj nepíše. Text, který v něm vyšel, byl otištěn mimo jiné i v Mladé frontě DNES, a to, pokud se nepletu, dříve, než na našem serveru. Pouze jsme jej přebrali. Věříme v názorovou pluralitu a přišel nám zajímavý jako další názor na aktuální záležitost.

A ano, dnes jsem, mimo jiné, externím redaktorem serveru tydenvlk.cz. Nevidím na tom věru nic špatného. Stejně, jako na textech, kterým se věnuji. Na rozdíl od jiných textů jiných autorů v nich nejsou lži, nepravdy, nesmysly. Texty nejsou o lidech, ale o jejich činech a skutcích. A vždy se chovám slušně k těm, o kterých píšu, nebo kteří mi do textů poskytují vyjádření. Bohužel to nejde v případě, kdy dotyční mlčí, neodpovídají, nekomunikují a neposkytují tak žádné vyjádření.

I v dalším máte pravdu. Neobjevila se u mne náhle objevená láska k Liberci. Toto město jsem si neoblíbil ihned, snad i proto, v jaké situaci a atmosféře jsem do něj přišel. Nebyla to ona láska na první pohled. Ale postupně jsem objevil specifičnost, kterou má nejen město, ale také jeho lidé, zajímavou historii i současnost. Zjistil jsem, že se nedá srovnat snad s žádným jiným v republice, a to není klišé. Snad právě jeho sevření horami, blízkost Německa a jakási odtažitost od zbytku republiky z něj učinily to, čím je a proč jej mám rád. A nic na tom nezmění, zda jsem z Prahy nebo z Varšavy, zda jsem modrý, nebo rudý, a zda jsem či nejsem soudný.

Snažíte se ve svých textech vzbudit pocit morální nadřazeností nejen nade mnou, ale nad mnoha dalšími, které si začasté tak nevybíravě berete na paškál. Ale mám pro Vás jeden vzkaz, vážený pane Tauchmane. Ve všem, co děláte a co píšete, máte zájem jen o dvě věci. Nahnat strach Vašim čtenářům ze všeho, a být tím, kdo určuje, kdo a co je dobré. Na tom Vaše sdružení vyhrálo volby.

Mluvíte tady na Vašem serveru o charakteru, o hodnotách, o pravdě a spravedlnosti. Jako společnost čelíme vážným problémům, které nejsou jen o ekonomice, ale jsou o hodnotách a slušnosti. O vztahu člověka k člověku. Pokud si chcete promluvit o charakteru, o hodnotách a o slušnosti, budete potřebovat více, než štvavé texty z tohoto serveru. Pokud si chcete promluvit o tom, co je dobré a co nikoli, jen mi řekněte kde, a já přijdu. Dnešní doba vyžaduje seriózní lidi, co se nebojí. Jmenuji se Zdeněk Soudný a nebojím se toho, že ze mne budete dělat špatného člověka. Nestydím se za to, že mám jiný pohled na svět! Nenechám se Vámi zastrašit.

Zdeněk Soudný

Odpověď redaktora www.nasliberec.cz, Jaroslava Tauchmana:

Vážený pane Soudný,

za prvé Vám děkuji, že jste tak pilným čtenářem našeho webu. Ostatně jsem přesvědčen, že jeho samotná existence je také důvodem Vašeho nynějšího angažmá pod Ještědem. Nevěřím Vám – a říkám to hned zpočátku a zcela otevřeně – Vaše tvrzení o samoúčelnosti Vašeho občanského sdružení Pravý zastupitel i působení Vaší osoby na liberecké mediální scéně.

Také se Vám hned omlouvám, pokud jsem mylně uvedl, že jste pracoval u marketingové firmy a ne u její sesterské společnosti. Jistě to byly zkušenosti reálné práce k nezaplacení, což dokazujete nyní svou libereckou anabází. Rovněž jsem se spletl u počtu vydaných čísel Pravého zastupitele. Asi mě nijak intelektuálně neoslovily …

Píšete-li, že jste zastáncem pravicového konzervativního smýšlení a má-li sdružení kolem občasníku Pravý zastupitel skutečně povznášet a rozvíjet „konzervativní a liberálně- konzervativní demokratické kultury na komunální a regionální úrovni v Liberci a Libereckém kraji.“, nic proti. Naopak, sám bych věcnou a kritickou diskusi přivítal (tak jak jsem zvyklý „přít se“ se svými přáteli, kteří jsou liberálně či konzervativně orientováni).

Ale dělá toto Pravý zastupitel? Jistě ne. Přetiskli jste sice třeba příšerný text stárnoucího prezidenta Klause, který hájil kandidáta otevřeně rasistické a (myslím to doslovně) fašizující strany a Vy sám jste se například pustil do úvahy, jak skutečnost, že vyšla najevo účast spekulanta Plechatého (který naše město připravil o pěkných pár desítek milionů) ve finančním výboru, ohrožuje demokracii. Nevím, co je na tom ale konzervativního či liberálního. Trvám na tom, že nízká kvantita příspěvků tohoto ražení (vím, že jsem nezmínil všechny, ale o moc víc jich není), jde ruku v ruce s jejich nízkou kvalitou.

Pokud o mě píšete, že jsem anarchista, je to jen důkaz toho, že ač se snažíte (velmi okatě) apelovat na věcnost a slušnost, pouze vaříte z vody a sbíráte drby. Nikdy jste se mnou nehovořil a už vůbec ne o problematice materialistických (politických) filosofií. Nepředpokládám sice, že byste tématice rozuměl, nicméně Vás to usvědčuje ze lži, nízkého chování a pokrytectví. Nevím, proč zrovna Vy tedy píšete o tom, že nejsem zvyklý bojovat s idejemi, ale s lidmi a myslím, že je jasné, kdo z nás se snaží – Vašimi slovy – „dehonestovat své názorové protivníky bulvárními, fakticky nesprávnými a mnohdy až urážejícími nesmysly“.

Ostatně i celá Vaše obnovená produkce pro Pravý zastupitel či zpravodajský web firmy Syner Týden v Libereckém kraji o tom dost vypovídá. Vytýkáte mi (za použití slovníku poloviny dvacátého století), že se stavím do role morálně nadřazeného, že nejsem věcný, slušný. Myslím si, že každý kdo sleduje Vaše články z nich vidí jasné politické zadání, stranickost a účelové volení témat i slovníku. Jen Vy se to bráníte přiznat. Vadí Vám přihlásit se k barvě Vašeho trikotu a hlavně to, když na ní někdo poukáže.

A nejde jen o útoky na nové vedení radnice, ale i na Vaše bývalé nejbližší spolupracovníky, kvůli kterým (tedy vlastně i Vám) máme v Liberci takové dluhy a takovou ostudu. Je sice pěkné, že mi posíláte text o Kateřině Neumannové, který jste zaslal do médií, ale na stránkách Pravého zastupitele ji označujete za „pachatele, který se vrací na místo činu“ a za ženu, která „by měla žádat o odpuštění obyvatele Liberce a český národ“ a radíte, aby se někdo „zabýval jejím duševním stavem.“

Psal jste to Vy? Jeden z jejích nejbližších spolupracovníků? Pokud ano, není to do nebe volající ubohost a trapnost? Jestli si myslíte, že bylo mistrovství vyvedené a že to nebyl (pečlivě připravený) tunel na veřejné peníze, patříte zřejmě k menšině v Liberci i v celé zemi. Já si zase myslím, že je za dehonestací Neumannové (jejíž díl viny nepopírám) snaha odvést pozornost od skutečných a důležitějších původců problémů kolem MS.

Křečovitá účelovost kouká z každého Vašeho článku, který, jako novinář firmy Syner, napíšete. Zbytečné je tady vypisovat, vešly by se sem možná všechny. Často v nich používáte „zaručené zdroje a informace“, jejichž nekonkrétnost vypovídá o všem nejlépe. Ostatně i nejšpinavější záležitost loňských libereckých voleb – anonymní, pomlouvačný leták na nynějšího primátora, který byl, jak vyšlo najevo, zadán spekulantem z ODS Jiřím Zeronikem, shodoval se nemálo s jedním článkem v posledním tištěném Pravém zastupiteli – v „argumentech“, ale i samotných větách a stylistice. Ale toto je můj soukromý názor a možná se pletu.

Psal-li jsem o Vaší roli při tvorbě mediálního obrazu kandidáta TOP 09, Luďka Nečesaného, měl jsem na mysli ty tristní zkušenosti řadových členů této strany, kteří sebrali odvahu a postavili se tlakům v této organizaci. Když místopředseda Kalousek mluvil o „shnilém libereckém jablku“, dost možná se bál, aby nevylezly na povrch předvolební „čachry“ a zákulisní hry mezi zdejšími pravicovými stranami. Vaše osoba, jakožto PR poradce Jiřího Kittnera, by mohla být jednou ze spojnic.

Jsem rád, že jste jako Pražan nalezl lásku k našemu městu, ale nejsem si jist, zda to není jen láska k Vašim zaměstnavatelům. Ti totiž častokrát našemu městu vůbec (na rozdíl od svých kont) dobře neposloužili. Je skvělé, že studujete libereckou historii, opravdu si to zaslouží. Rovněž je fakt, že například Tomáš Hampl napsal zajímavé články na téma práce Camilla Sitta, ale to je tak všechno, s čím historie chtivý čtenář Pravého zastupitele mohl setkat (pominu-li popularizační texty Marka Řeháčka, převzaté odjinud, Vaši podivnou perštýnskou anabázi a sliby statí příštích..).

Ale k tomu podstatnému, vážený pane Soudný. Posíláte mi vzkaz, ve kterém vypisujete své domněnky, které se týkají mé činnosti. Že chci někomu nahánět strach a stavět se role morálního i jiného arbitra. Uvědomte si, prosím, že právě ti, za které a v jejichž zájmu se tak bijete (ač se snažíte maskovat to „objektivní“ novinařinou), nastavili za posledních 20 let v Liberci atmosféru strachu a osobních útoků, kterou existenčně odneslo nemálo lidí, včetně právě žurnalistů.

Vždyť i sám Pravý zastupitel od začátku systematicky pracuje na dehonestaci, urážení a srážení svých názorových oponentů. A o tom, kdo určoval, co je správné a hlavně o chodu města, nehledě na přání a potřeby veřejnosti (a městské kasy), netřeba v zabetonovaném a zadluženém Liberci hovořit.

Stavíte se do role rytíře bez bázně a hany, píšete o hodnotách a o slušnosti. Vynechám pocit trapnosti a patetismu, který subjektivně z Vašeho příspěvku cítím (obzvláště v porovnání s Vaší žurnalistickou praxí). Nedělám z Vás špatného člověka, nechci Vás strašit a ani mi nevadí, že máte jiný pohled na svět, pane Soudný. Jen poukazuji na souvislosti, které Vy (účelově) pomíjíte nebo se je rovnou snažíte zastřít. Svou cestu a povolání jste si zvolil sám, nečekejte ale prosím, že ostatní budou slepě věřit produktům této Vaší práce – tedy politickému aktivismu a propagandě ve prospěch jedné strany napojené na zdejší podnikatelskou lobby.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se