Dvojí rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v jednom týdnu

Tento týden dorazilo do Liberce dvojí rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které se týkalo veřejných zakázek.

V jednom případě šlo o nechvalně proslulé Mistrovství světa v klasickém lyžování, kdy úřad potvrdil podezření, že veřejné zakázky, které provázely přípravu na šampionát byly připravovány v rozporu se zákonem a udělil městu rekordní pokutu více než 6,5 milionu Kč.

Ve druhém případě zase v rekordně krátkém čase rozhodli úředníci Antimonopolního úřadu, že není důvod zahájit řízení ve věci zakázek financovaných z evropských peněz na liberecký bazén a lázně. Tedy, že zakázky byly vypsány v souladu se zákonem.

První zpráva a rozhodnutí Antimonopolního úřadu zavazuje Liberec k mnohamilionové pokutě, a to v situaci, kdy je městský rozpočet doslova napnutý k prasknutí. Důvodem je letité hospodaření bývalých městských vlád v čele s ODS, které nechaly městskou kasu trestuhodně zadluženou. Pokud se nepodaří městu efektivně se odvolat, přibude Liberečanům další zářez do jejich peněženek, protože z jiných prostředků než z těch, které vybere od svých obyvatel, pokutu město pokutu zřejmě platit nebude.

Zajímavý je ale přístup současného vedení radnice k otázce viny za porušení zákona při absolutní většině příprav veřejných zakázek na MS v lyžování. Podle náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce město zřejmě nepůjde cestou občanskoprávní žaloby pro ty, kteří jsou za přípravu konkrétních zakázek konkrétně odpovědni – tedy politici předvolební koalice pod vedením ODS. Na místě by prý byla odpovědnost politická, ale jelikož ODS není de iure součástí menšinové koalice, nepůjde uplatnit ani odpovědnost tato. Přeloženo do normální mluvy – bývalé vedení (a zejména ODS) může zůstat v klidu. Co je toto jiného než další potvrzení smluvní tiché koalice menšinové vlády ČSSD, Liberce občanům (LO), VV, části Unie pro a zdraví (USZ) s „opoziční“ ODS, těžko říci.

Pokutu od ÚOHS tak zaplatí, stejně jako tu za nakládání s odpady, kterou rovněž připravila městská vláda primátora Kittnera a která byla shodou okolností do té doby taky rekordní a také ji dostalo město Liberec (3 miliony korun), občané města pod Ještědem a pojede se dál.

Druhé rozhodnutí ze středy se týkalo veřejných zakázek na liberecké lázně a městský bazén, které mají být zaplaceny z fondů EU. Podnět k prošetření těchto zakázek dali na ÚOHS odvolaní primátor Korytář a náměstek Baxa (oba za Změnu pro Liberec – ZpL). Poté se k nim přidali i zástupci ČSSD a LO, a to pod tíhou podezření, která plynula z analýz dvou renomovaných advokátních kanceláří a Transparency International. Ty nechal zpracovat právě za svého primátorování Jan Korytář. Důvodem obav primátora Korytáře a náměstka Baxy byly právě možné sankce pro Liberec či hrozba vracení dotací ze strany státu nebo EU.

Jejich podezření a obavy z účelnosti přípravy veřejných zakázek tedy Antimonopolní úřad nepotvrdil. Nicméně oba zástupci, dnes již opoziční Změny pro Liberec, se hodlají, dle jejich prohlášení, odvolat k Evropské komisi, jelikož s výsledkem posudku ÚOHS nesouhlasí a přijde jim například podivná krátká doba v níž úřad rozhodl i to, že si k tomuto nevyžádal žádné další materiály.

Ačkoliv se s jejich závěry úřad neztotožnil, dal jejich obavám de facto za pravdu, když uložil Liberci pokutu za realizaci MS v lyžování. V obou příkladech totiž připravovali veřejné zakázky lidé z okruhu jedné politické strany (ODS) a mělo dojít dokonce ke zvýhodnění stejných firem, které jsou propojeny s jejími politiky. Pro příklad jmenujme firmu Syner, která získala zakázky na realizaci sportovních areálů na Ještědu (které pokutoval ÚOHS) a zároveň má být i realizátorem zakázky na bazén. O vztahu vrcholných libereckých politiků ODS (Kittner, Hampl…) k prostředí okolo firmy Syner netřeba se více zmiňovat.

V diskusích ke článkům o obou rozhodnutích se objevují fakta podložená (ředitelem ÚOHS je bývalý poslanec a vlivný politik ČSSD Petr Rafaj, velmi krátká doba rozhodnutí atd..) i nepodložená (že s nápadem na přestavbu lázní měla přijít liberecká ČSSD, konkrétně její krajský šéf Robert Dušek, MS v lyžování byla víceméně čistě akce ODS, proti níž se nyní staví i ČSSD atd…), která se snaží poukázat na možné politické ovlivnění či neovlivnění jednotlivých rozhodnutí. Ať je to tak nebo tak, liberecké propojení byznysu a politiky, kterým zdejší vlády ODS město ne zrovna pozitivně proslavily, stojí u základu obou kauz, kterými se Antimonopolní úřad musel zabývat.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody