ČSSD v Liberci pokračuje v upevňování pozic – po krajské nemocnici přišly na řadu TSML

Zájem liberecké ČSSD na získání kontroly nad prosperujícími společnostmi ve veřejném vlastnictví neustává.

Po volebních prohrách ODS a vyšachování Změny pro Liberec a poté, co se podařilo ovládnout krajskou nemocnici, přicházejí na řadu Technické služby města Liberce (TSML).

 

Kdo bude novým ředitelem TSML ?

Novým ředitelem Technických služeb města Liberce by se podle neoficiálních informací měl stát dlouholetý funkcionář ČSSD z Jablonce nad Nisou, člen krajského výkonného výboru a místopředseda OVV ČSSD v Jablonci n/N, Ing. Otakar Kypta. Více informací o Ing. Kyptovi naleznete zde.

Na zasedání městského zastupitelstva 30. 6. 2011 přitom náměstek pro technickou infrastrukturu Lukáš Martin (ČSSD), do jehož kompetence spadají i TSML, tvrdil, že vítěze výběrové řízení dosud nezná. To se ale vzhledem k tomu, o jak významný post se jedná, jeví jako velmi nepravděpodobné.

To, že je Ing. Kypta členem ČSSD, samozřejmě nemusí být automaticky špatně, ovšem ostražitosti je třeba na místě. Proč?

Fakta dokazující zájem ČSSD o TSML

Po té, co se ČSSD s pomocí ODS podařilo rozbít koalici vedenou vítěznou Změnou pro Liberec a byli odvolání z vedení města její zástupci , došlo v TSML k sérii personálních změn. Nejprve byl odvolán dosavadní předseda představenstva TSML Jan Korytář (Změna pro Liberec – ZpL), následně rezignoval na svoji funkci dosavadní ředitel TSML Tomáš Pozner a později se funkce vzdal další člen představenstva Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví – USZ).

Jan Korytář k tomu říká: „Obavu, že ČSSD plánuje ovládnout TSML a s tím spojené zakázky, jsem jako předseda představenstva slyšel opakovaně jak od některých členů představenstva, tak i od některých členů vedení společnosti. V tomto smyslu si také vysvětluji odchody některých lidí z vedení TSML.“  Aktuální složení představenstva není nyní známo, na webu TSML jsou uvedeny neaktuální údaje.

Technické služby města Liberce přitom čelily na začátku roku problémům s proplácením faktur, které byly ze strany hlavního objednatele (město Liberec) opakovaně zpochybňovány, čímž se TSML, resp. jejich vedení, dostávalo pod setrvalý tlak. Tato záležitost spadala do kompetence náměstka Lukáše Martina (ČSSD). Ten přitom již v zimě jednal o možném prodeji TSML do soukromých rukou.

S velkou pravděpodobností se tak opakuje podobný scénář jako v Krajské nemocnici Liberec:

  • Vytrvalý, zejména nepřímý tlak ze strany některých zástupců ČSSD na vedení úspěšné společnosti ve veřejném vlastnictví
  • Odstranění zástupce Změny pro Liberec z klíčového místa v orgánech společnosti 
  • „Překvapivý“ odchod ředitele společnosti, která neměla problémy v ekonomické oblasti 
  • Obsazení vedení společnosti vlastními lidmi

ČSSD tak upevní své pozice na trhu stavebních zakázek v dopravě. Krajským náměstkem pro dopravu je již delší dobu Martin Sepp, pravá ruka krajského předsedy ČSSD Roberta Duška a právě pod dalšího náměstka primátorky v Liberci Lukáše Martina (ČSSD) spadají zakázky v dopravě také. Když mluvíme o zakázkách v dopravě, nejedná se přitom pouze o opravy a údržbu silnic, ale také objednávání veřejné dopravy.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se